Ostali sportovi

Lewis u boksačkoj Kući slavnih

Maja Giljanović • utorak, 09.12.2008.
Lewis u boksačkoj Kući slavnih

Trostruki svjetski prvak Lennox Lewis predvodi najnovije članove boksačkog Hall of Famea...

43-godišnji Lennox Lewis Kuću je slavnih zaslužio pet godina nakon odlaska u mirovinu - upravo u prvoj godini u kojoj je i mogao biti izabran - Britanac s kanadskim pasošem je tijekom karijere pobijedio 41 protivnika, 32-icu je nokautirao, izgubio je od Olivera McCalla 1994. i Hasima Rahmana 2001., a 1999. je ubilježio i jedan "remi" protiv Evandera Holyfielda.

Lewis je jedan od samo trojice koji su pojas svjetskog prvaka osvajali triput - druga dvojica se upravo Holyfield i legendarni Muhammad Ali.

1988. je boreći se za Kanadu osvojio olimpijski naslov (Bowe), a potom se profesionalizirao. U siječnju 1993. postao je prvi Britanac u 20. stoljeću koji je osvojio naslov svjetskog prvaka (WBC verzija) nakon što mu je pojas na pladnju servirao stari znanac Bowe odbivši se boriti protiv njega poslije "upseta" protiv Holyfielda.

Naslov je izgubio 1994. (McCall), vratio ga 1997., branio i obranio i protiv Briggsa i protiv Akinwandea, ali i 1998. u kako je sam 2006. izjavio "najtežem meču u karijeri" protiv našeg Željka Mavrovića.

1999. osvojio je i WBA i IBF naslove, 2002. u meču koji je od TV prava zaradio čak 107 milijuna dolara je slavio protiv bivšeg WBC, WBA i IBF prvaka Mikea Tysona, a oprostio se nakon pobjede (tehničkim nokautom nakon šeste runde) protiv Vitalija Klička 2001.

Tim se potezom pridružio još samo Geneu Tunneyu i Rockyu Marcianu koji su otišli na vrhuncu bez "repova".

Svečanost u Canastoti održat će se 14. lipnja, a Kuća slavnih svoja vrata osim Lewisa otvara još i živućima Orlandu Canizalesu (bantam) i Brianu Mitchellu (laka) te posthumno Williamu Jonesu (srednja), Billu Smithu (velter) i Billyu Sooseu (srednja).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!