Nogomet

Usponi i padovi na vinkovački način

Ante Jukić • utorak, 09.12.2008.
Usponi i padovi na vinkovački način
Foto: Sandro Donda

Iza Cibalije je vrlo turbulentan jesenski dio sezone. Igrali su Vinkovčani na "refule" tijekom ovih 18 kola, a najupečatljiviji je svakako bio niz od šest uzastopnih poraza, zbog kojeg je klupu prvoligaša s Bosuta napustiti morao Srećko Lušić. Pod vodstvom novog trenera, Stanka Mršića, nebesko-plavi su uspjeli osvojiti sedam bodova u posljednja četiri kola, tako da se učinjeno u dosadašnjem dijelu sezone ipak može ocijeniti pozitivnim...

Već je ljetni prijelazni rok dao naslutiti oscilacijama sklonu vinkovačku jesen. Svlačionicu nebesko-plavih napustilo je nekoliko vrlo važnih igrača, dok su na obale Bosuta "sletjeli" tek Babić i Pavličić, igrači koji su u tom trenutku imali epitet prinove, a ne pojačanja. Iako sasvim sigurno nije bio zadovoljan poslom koji je uprava napravila tijekom ljeta, Srećko Lušić nije imao izbora. Preostalo mu je, dakle, osloniti se na ono što ima, "zasukati rukave" i pokušati izvući maksimum...

Klimav start

Prva prilika za pokazati što su to Lušić i "puleni" mu radili za vrijeme priprema bio je Slaven Belupo, koji je imao čast odigrati prvu noćnu utakmicu u Vinkovcima. Nažalost okupljenih gledatelja, "krštenje" reflektora jedino je zbog čega će se pamtiti tih premijernih 90 minuta nove sezone. Cibalia i Belupo odigrali su jednu od najlošijih utakmica jesenskog dijela prvenstva, a domaćinima je kakva-takva satisfakcija mogla biti tek činjenica da su uzeli bod objektivno kvalitetnijem protivniku.

Tek nešto bolju predstavu od one s Farmaceutima Vinkovčani su pružili u drugom kolu, kada su se uputili u goste svome slavonskom rivalu, Osijeku. Pobjede Cibalije u Gradskom vrtu mogu se nabrojati na prste jedne ruke (posljednja datira još tamo iz 1996. godine), a prekid neugodne tradicije nije stigao ni ovog puta, budući da su Osječani slavili prilično sigurnu 2:0 pobjedu. Nakon dva odigrana kola nove sezone vinkovački je prvoligaš, dakle, bio na jednom osvojenom bodu, dok se prvi postignuti gol još uvijek iščekivao.

Nakon 85 minuta domaćeg dvoboja s, na stadionu uz Bosut, poslovično neugodnim Šibenikom izgledalo je kako će se golgeterska "suša" Vinkovčana produžiti za barem još jedan tjedan, no u samoj završnici utakmice sudac Ljubičić je dosudio dvojbeni jedanaesterac za domaćine, kojeg je Željko Malčić pretvorio u vodstvo. U sudačkoj nadoknadi mrežu gostiju sa Šubićevca zatresao je i Tomislav Pavličić, čime je stavljen "pečat" na prvu pobjedu nebesko-plavih u novoj sezoni. Istina, igra je i ovog puta bila daleko od idealne, no malo je koga u Vinkovcima to te nedjelje diralo. Bilo je važna jedino pobjeda, budući da je četvrto kolo donosilo gostovanje u Maksimiru. Iako je u metropoli bilo iluzorno očekivati nešto više od poraza, Vinkovčanima na čast nije išlo čak šest "komada" u mreži, što si jedan ozbiljan klub, bez obzira na snagu protivnika, nikako ne bi smio dopustiti. Ako treba tražiti nešto pozitivno u toj zagrebačkoj noći, onda je to svakako debi Josipa Milardovića, koji je nekoliko dana ranije stigao iz Međimurja i popunio "tanki" igrački kadar Srećka Lušića.

Mjesec za pamćenje...

Uspješni u Kupu

"Mic po mic" Vinkovčani su se plasirali u polufinale Kupa Hrvatske. Nakon dramatičnog slavlja nad Pomorcem u četvrtfinalu (tek nakon jedanaesteraca), nebesko-plavi su se našli na korak od izjednačenja svog najboljeg rezultata u ovom natjecanju. Stanko Mršić ne krije da bi Cibalia ponovno htjela u borbu za "Rabuzinovo sunce" (1999. godine u finalu izgubili od Osijeka), no puno toga ovisit će o ždrijebu polufinala. Uspiju li se izbjeći Hajduk i Dinamo...

Pojačani za Milardovića, Vinkovčani su u petom kolu na svom terenu dočekali zaprešićki Inter, u susretu koji će se pokazati prekretnicom prvog dijela sezone. Iako su gosti početkom drugog poluvremena otišli na dva gola prednosti (u 53. minuti za 3:1 Intera pogodio je sjajni Ilija Sivonjić), Cibalia je u infarktnoj završnici uspjela okrenuti rezultat i doći do pobjede, sjajnim golom Malčića iz slobodnog udarca za 4:3.

Na krilima ovog velikog preokreta, nebesko-plavi su u sljedećem kolu došli i do prvih gostujućih bodova u sezoni (1:1 s Croatijom iz Sesveta), a mjesec iz snova vinkovačkog prvoligaša zaključen je vezanim domaćim slavljima protiv Rijeke, odnosno Zadra. Nema sumnje, bili su to dani kad su navijači Cibalije "disali punim plućima". Igrači Srećka Lušića igrali su iznad svih očekivanja, tako da se gotovo nitko više nije ni sjećao problema kojih su Vinkovčani imali na početku sezone. Ipak, uslijedilo je tada bolno otrežnjenje...

Bodova ni "pod razno"

Ruku na srce, Cibaliju u ovom dijelu sezone nije "mazio" ni raspored, no to ni u kojem slučaju ne može biti opravdanje za niz od čak šest uzastopnih poraza. Crna serija započela je u Varaždinu, nakon čega su uslijedili posrtaji protiv Zagreba, Hajduka, Slaven Belupa, Osijeka i Šibenika. I dok se porazi u Splitu i Koprivnici, pa i Šibeniku, mogu smatrati očekivanima (iako visokih 0:4 na Šubićevcu Cibaliji stvarno nije trebalo), navijače nebesko-plavih posebno su pogodili porazi od Zagreba i Osijeka, na dotad neosvojivom vinkovačkom stadionu. Da stvar bude gora, Cibalia u ovih šest poraza nije postigla nijedan pogodak, što je bila "kap koja je prelila čašu" strpljenja uprave kluba. Srećka Lušića na klupi je zamijenio Stanko Mršić, koji je imao najteži mogući debi..

Furiozan završetak

U 15. kolu u Vinkovcima je gostovao lider prvenstva, zagrebački Dinamo. U situaciji kada su rijetki bili oni koji su vjerovali u prekid serije poraza, Cibalia je odigrala možda i najbolju utakmicu sezone te Modrima otkinula bod, koji je u Vinkovcima proslavljen kao da se radilo o pobjedi. Ispostavilo se da je to bio snažan impuls dotad demoraliziranim igračima, s obzirom da su dvije uzastopne pobjede (u gostima kod Intera, te domaća protiv Sesveta) omogućile nebesko-plavima bijeg iz najugroženije zone. Jesenska polusezona zaključena je nes(p)retnim porazom u Rijeci, no ni u toj utakmici Vinkovčani nisu razočarali, s obzirom da su bili ravnopravan protivnik favoriziranom domaćinu.

Cibalia, tako, blagdane dočekuje na devetom mjestu, s 21 osvojenim bodom. Učinak je to koji se, pogotovo ako uzmemo u obzir situaciju od prije mjesec dana, može smatrati zadovoljavajućim, no bilo kakvo opuštanje i zavaravanje nakon osvojenih sedam bodova u posljednja četiri susreta bilo bi pogubno. Jesenski dio prvenstva pokazao je da se Cibalia bodovima može nadati jedino kad svi igrači daju svoj maksimum, što u ovih 18 utakmica nije uvijek bio slučaj.

Šlajfo najveći dobitak

Ako moramo izdvojiti igrača koji se posebno istaknuo ove jeseni, onda je to svakako Tomislav Pavličić. Popularni Šlajfo vratio se u matični klub bez previše pompe, budući da je proteklih nekoliko sezona odigrao u drugoj i trećoj ligi. Nakon početnog privikavanja na prvoligaški nogomet, plemeniti vinkovački lijevak u potpunosti se oslobodio i preuzeo konce igre nebesko-plavih u svoje ruke, a posebno je dobro odigrao nekoliko posljednjih utakmica. Njegove igre podsjetile su nas na situaciju iz prošle sezone, kad je u glavnoj ulozi bio Željko Malčić. Oba ova igrača u Cibaliji su zablistala nakon što su došla iz nižih liga, što je podatak koji bi na razmišljanje trebao potaknuti ljude u "na katu". Posebno se to odnosi na Pavličića, koji je dijete Cibalije i koji je za vrijeme svoje prve epizode u klubu bio nepravedno zapostavljen.

Inače, kad smo već spomenuli Malčića, treba reći da je on s pet postignutih pogodaka najefikasniji igrač nebesko-plavih dosadašnjeg dijela sezone, ali i da to nije onaj Želja od prošle sezone. Ipak, odlična partija protiv Sesveta u pretposljednjem kolu, kao i produljenje ugovora do s klubom 2011. godine, trebali bi Malčiću uliti novu dozu samopouzdanja uoči proljetnog dijela sezone, a onda bi navijači nebesko-plavih mogli imati dosta razloga za zadovoljstvo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!