Košarka

Po Top 16

Branimir Korać • srijeda, 10.12.2008.
Po Top 16
Foto: Davor Sajko

Cibona večeras u Domu Dražena Petrovića ide po pobjedu koja joj širom otvara vrata Topa 16. Pet pobjeda moralo bi biti dovoljno, a petu pobjedu pokušat će ostvariti protiv Le Mansa, momčadi koja još nema niti jednu pobjedu...

Kako pobijediti Le Mans najveća je okupacija u Ciboni ovih dana. Francuzi u dosadašnjem dijelu natjecanja nisu pokazali kao netko od koga bi trebalo strepiti, međutim, ne smije ih se nipošto podcijeniti. U nekoliko susreta s jakim protivnicima pokazali su koliko su neugodni, a uostalom i Cibona je u Le Mansu bila na mukama.

Taj susret u Le Mansu nije obilovao ljepotom, bio je težak za gledanje, ali nakon njega je ostalo zadovoljstvo. Cibona je u završnici susreta, nakon što je vratila Le Mans u utakmicu, odigrala odlično i pametno te došla do važne gostujuće pobjede koja je dobila još više na značenju kada je na svom parketu dosad bilježila samo uspjehe.

Večeras u obzir dolazi samo pobjeda. Le Mans je lagano već otpao iz kombinacija za prolaz dalje, treba mu pravo čudo do kojeg se ne dolazi svaki dan i poraz od protivnika koji je već praktički odredio ambicije lošim rezultatima u dosadašnjem dijelu natjecanja, bio bi koban.

Goste se ne smije podcijeniti. Posjeduju nekolicinu igrača koji ukoliko im se dopusti mogu biti vrlo neugodni. Atletski vrlo dobra momčad odrađuje veliki posao u skoku i tu ima nerijetko prevlast nad protivnikom, no agresivnom obranom, posebice zonom, može ih se smiriti.

Dewarick Spencer, David Bluthenthal i Joao Batista oni su na koje treba posebno pripaziti. Spencer je sposoban ući u seriju i stvoriti velike probleme protivniku ubačajima izvana, ali isto tako je i nekonstantan igrač koji je egoist kada primi loptu te ne bez obzira na (ne)raspoloženost ispuca svoju kvotu. U agresivnijoj zonskoj obrani teže se snalazi, postaje nervozan i nerezonski šutira i kada za to nema razloga.

Bluthenthal je iskusan igrač i nije toliki potrošač lopti kao Spencer. Odličan je u šutu za tri poena i tu ga treba pripaziti. Batista je pak "zvijer" pod košem, vrlo je pokretljiv i upravo on stvarao je najviše problema Ciboni u Le Mansu.

Svakako treba pokušati zatvoriti napadački skok Alaina Koffija koji je među vodećim napadačkim skakačima Eurolige. Iz tog skoka može se kreirati lagano poentiranje te to treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Tu još treba spomenuti razigravača Briana Chasea i to bi u biti bilo to. Ostatak društva je kvalitetno nešto bezopasniji i ne bi trebao predstavljati problem.

Cibona na svom parketu u dosadašnjim sezonama pokazala je kako je za baš svaku momčad izuzetno neugodan protivnik. Le Mans nije u samom vrhu europske košarke, kao i francuska klupska košarka općenito, i poraz Cibone bio bi veliko iznenađenje. Posebice nakon viđenog u dosadašnjem dijelu sezone.

Nastupi na gostovanjima pokazali su kako se "cibosi" više ne smatraju niti "bingom" za svoje domaćine, koža se prodaje skupo i sve su teži protivnik. Razlog je kvaliteta ove momčadi koja je iznad onih koje smo gledali proteklih sezona, kao i sjajni trener Velimir Perasović, u to nitko ne dvoji, jedan od najpotentnijih trenera kod nas.

Večeras u 18:30 u Domu Dražena Petrovića kreće lov na veliku pobjedu koja bi Cibonu dovela na omjer 5-2 i već ju polako svrstala među sudionike drugog kruga. Još ćemo se par kola pokušati veseliti i kojoj pobjedi Le Mansa koja bi i definitivno promovirala Cibonu u drugi krug.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!