Automoto

Jurnjava po Wembleyu

Borna Rupnik • četvrtak, 11.12.2008.
Jurnjava po Wembleyu

Za tri se dana na Wembleyu očekuje spektakl, ali ne nogometni. U hramu najvažnije sporedne stvari na svijetu snage će odmjeriti najbolji vozači današnjice. "Utrka prvaka" (eng. "Race of Champions") održat će se po 21. put, a imena koja će se tamo pojaviti ne mogu ne privući pažnju poklonika auto-moto sporta...

Prvo izdanje utrke "Race of Champions" održano je 1988. godine u Parizu, na stazi Monthlery. Tada su nastupali pobjednici natjecanja u reliju, a prvi okrunjeni vozač bio je Finac Juha Kankkunen. Ovaj se događaj kasnije selio u Njemačku, Španjolsku i natrag u Francusku da bi se po prvi puta na Wembleyu natjecalo prošle godine.

Tada je slavljenik bio Šveđanin Mattias Ekström koji je u finalu bio bolji od Michaela Schumachera i tako obranio naslov osvojen i 2006. godine. U polufinalu su ispali Andy Priaulx i Sebastien Bourdais dok je momčadski naslov pripao Nijemcima (Schumacher/Vettel) ispred Finaca (Grönholm/Kovalainen).

Vezane vijesti

Sustav natjecanja nije se puno mijenjao. I ove će se godine 16 vozača obračunati vozeći jedan protiv drugog na ispadanje, sve do velikog finala u kojem će se konačnom pobjedniku dodijeliti titula "prvaka svih prvaka". Natjecatelji su istovremeno podijeljeni u dvočlane momčadi, prema zemljopisnom kriteriju, te će se na engleskom nacionalnom stadionu proglasiti i "najbrža nacija na svijetu".

Najava "Race of Champions 2008."

Popis ovogodišnjih sudionika koji će na približno jedan kilometar dugoj stazi, razdvojenoj na dvije trake, pokazivati svoje vozačke vještine uistinu je dojmljiv. Gledateljima na Wembleyu predstavit će se aktualni prvak Mattias Ekström, zatim Citroenov Francuz Sebastian Loeb, potom višestruki svjetski prvak u Formuli 1, Michael Schumacher, najmlađi pobjednik utrke Formule 1, Sebastian Vettel, domaći junak u sjeni Jenson Button i nedavno umirovljeni Škot David Coulthard, a očekuje se i konačna potvrda nastupa trenutno najtraženijeg Britanca za volanom, Lewisa Hamiltona.

Svu težinu ovog događaja opisao je Schumacher koji jedva čeka 14. prosinca: "To je toliko zabavno! Neobično je voziti na stadionu gdje je sve toliko usko, a opet ima mjesta za sve. Užitak je i voziti i gledati sa strane, zato sve skupa i funkcionira toliko dugo. Osim toga, lijepo je upoznati i vozače iz drugih sportova te se družiti s njima. To je inače neizvedivo jer smo svi pretrpani obavezama dok ovdje vlada opuštena atmosfera".

Majstorima će na raspolaganju biti čak šest vozila: Ford Focus (ovosezonska verzija za svjetsko prvenstvo u reliju), KTM X-Bow, Solution F Prototype, Abarth 500 Assetto Corse, specijalni ROC-ov automobil i RX 150. Cijene ulaznica kreću se od 18 do 200 funti.

Kompletan popis svih sudionika:

Njemačka:
Michael Schumacher
Sebastian Vettel

Autosport Velika Britanija:
Jenson Button
Andy Priaulx

Australija:
Mark Webber
Troy Bayliss

Francuska:
Yvan Muller
Sebastian Loeb

Skandinavija:
Tom Kristensen
Mattias Ekström

SAD:
Carl Edwards
Travis Pastrana

F1 Velika Britanija:
David Coulthard
Lewis Hamilton (nepotvrđen)

Irska:
Adam Carroll
Gareth MacHale

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!