Zimski sportovi

Val d'Isere: Mjesto hrvatskog ponosa

Petar Plevnik • četvrtak, 11.12.2008.
Val d'Isere: Mjesto hrvatskog ponosa
Foto: EPA

Nakon turneje po američkom kontinentu, najbolji svjetski skijaši i skijašice vraćaju se u Europu. Skijaši su ovaj vikend u francuskom Val d'Isereu gdje su na rasporedu veleslalom i slalom, a već sutra vozi se otkazana superkombinacija iz Beaver Creeka. Sjećanje na Val'd Isere za hrvatsko skijanje budi lijepe uspomene...

Nastupi skijaša u kanadskom Lake Louiseu, a potom i američkom Beaver Creeku, donijeli su dosta promjena u poretku Svjetskog kupa. Najviše razloga za zadovoljstvo svakako ima Aksel Lund Svindal. Osim što je na stazi Birds of Prey, koja ga je prošle godine koštala teške ozljede, upisao dvostruku pobjedu u brzim disciplinama, Norvežanin je u svih pet utrka američke turneje bio plasiran među deset najboljih, pa ne čudi što u ukupnom poretku Svjetskog kupa ima 129 bodova prednosti pred Hermannom Maierom.

Osim Svindala, američka je turneja u vrh svjetskog skijanja vratila i staru gardu majstoru predvođenu neuništivim Herminnom Maierom. Uz Herminatora, koji je u Lake Louiseu upisao pobjedu nakon gotovo tri godine, Beaver Creek je bio mjesto sreće za Benjanima Raicha, a dobar bodovni ulov imali su i iskusni Didier Defago i Didier Cuche.

Ivica Kostelić pak može biti zadovoljan učinjenim u protekla dva tjedna. Iako je i sam Ivica vjerojatno očekivao bolje nastupe u spustu i poneki bod, (op.a. 48. mjesto i odustajanje), dojam su popravila dva vrlo dobra izdanja u superveleslalomu te osmo mjesto i najbolji rezultat karijere u veleslalomu.

Veliku prigodu uhvatiti sam priključak s najboljima, Ivica će imati upravo u Val d'Isereu, gdje su na rasporedu superkombinacija, veleslalom i slalom, discipline u kojima Kostelić s pravom može računati na bodove. Ovo francusko skijalište za hrvatsko će skijanje uvijek zlatnim slovima ostati upisano kao mjesto gdje su se po prvi put u Svjetskom kupu dva hrvatska skijaša u istoj utrci penjala na postolje. Bilo je to 3. veljače ove godine kada su Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim drugim i trećim mjestom ispisali jednu od najljepših priča hrvatskog skijanja.

A i uoči sutrašnje superkombinacije u hrvatskom taboru ima razloga za optimizam. Iako je prvotno, nakon što se saznalo da će se superkombinacija u Val d'Isere sastojati od superveleslaloma umjesto spusta, bilo razmišljanja kako će to manje odgovarati Kosteliću, to bi čak u ovom trenutku mogla i biti prednost, budući da Ivica ove sezone ima bolje rezultate u superveleslalomu nego u spustu.

Osim Ivice Kostelića, dobrom rezultatu, a to bi bio plasman među deset najboljih, može se nadati i Natko Zrnčić-Dim, dok će hrvatskom dvojcu na stazi Face de Bellevarde društvo praviti i Dalibor Šamšal. Supervelelslaom je na rasporedu u 11 sati, dok je slalom zakazan za 15:45.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!