Automoto

Loeb prvak, Nijemcima kup nacija

Goran Markuš • nedjelja, 14.12.2008.
Loeb prvak, Nijemcima kup nacija
Foto: EPA

Danas je održano i 21. izdanje popularnog eventa "Race of Champions" koji je ponovno ugostio najveća imena iz automoto svijeta. U konkurenciji nacija pobjedom protiv odličnih predstavnika Skandinavije u samom finalu Nijemci su predvođeni legendarnim Michaelom Schumacherom uspjeli obraniti prošlogodišnji naslov. U individualnoj konkurenciji nezaustavljiv je bio aktualni WRC prvak, Sebastien Loeb i pobjedom nad Davidom Coulthardom u tijesnom finalu prekinuo dvogodišnju vladavinu Mattiasa Ekstroma...

Utrka prvaka - kup nacija

Tijekom četvrtfinala, pomalo neočekivano, vidjeli smo minimalnih osam utrka, a jedino pravo iznenađenje je sigurna 2:0 pobjeda ekipe iz Skandinavije nad sjajnim Francuzima. Nakon uvodne pobjede Toma Kristensena nad Yvanom Mullerom u Fiat Abarthu 500 senzacionalnu pobjedu upisao je i Mattias Ekstrom potpuno zasjenivši aktualnog WRC prvaka, Sebastiena Loeba u automobilu koji bi njemu trebao daleko više odgovarati, Ford Focusu WRC.

Vezane vijesti

Nijemci su bili vrlo uvjerljivi i u polufinalu gdje su sa 2:0 svladati "Team F1 Racing GB". U prvoj utrci susrela su se dva stara znanca, David Coulthard i Michael Schumacher, a nakon dva manja izlijetanja DC-a Schumi je na zaista unikatan način odnio uvodnu pobjedu - pričekavši DC-a ispred finish crte koju je prošao samo sekundu prije njega, unatoč stečenom vodstvu od 30-ak sekundi tijekom dva kruga. Druga utrka, očekivano, pripala je Sebastianu Vettelu koji je bez većih problema u RX 150 "sredio" Jasona Platoa.

U drugom polufinalu Kristensen je za samo pola dužine svog Fiat Abartha 500 donio Skandinavcima uvodnu pobjedu da bi Andy Priaulx u drugoj utrci iskoristio grešku Ekstroma na samom startu i sigurnom pobjedom odluku o pobjedniku prebacio na treću, odlučujuću utrku. Pobjednici prve dvije utrke, Priaulx i Kristensen sjeli su u službeni ROC automobil i nakon vrlo tijesna dva kruga Tom je Skandinaviji osigurao nastup u samom finalu kupa nacija gdje su ih Nijemci već željno čekali.

Prekrasno finale otvorili su Schumacher i Kristensen, a pobjedu je za vrlo malih 0.173 sekunde odnio sedmerostruki svjetski F1 prvak vozeći ne baš omiljeni ROC-ov buggy. Međutim, unatoč izletu na prvom zavoju, Ekstrom sjajnom vožnjom u KTM X-Bowu uspijeva svladati Vettela i borba za naslov odlazi u treću utrku.

Finale kupa nacija Schumiju je pružalo šansu za osvetom zbog prošlogodišnjeg poraza od Ekstroma u samom finalu "Utrke prvaka". Legendarni ferrarijevac poveo je na samom startu, a nakon manjeg Ekstromovog prolaska preko ruba staze stigao i do nedostižne prednosti praktički sam obranivši prošlogodišnju titulu Nijemaca.

Utrka prvaka

Utrke osmine finala, izuzev možda pobjede Tannera Fousta nad domaćim junakom, Jensonom Buttonom, nisu donijele nikakva iznenađenja. Valja spomenuti i fantastičnu pobjedu Loeba nad Mullerom, pobjedu koja je stigla nakon velikog izleta Francuza već u prvom zavoju da bi nakon uistinu dva prekrasna kruga uspio nadoknaditi izgubljeno i osigurati svoj prolazak u daljnje natjecanje.

Za razliku od osmine finala, četvrtfinale nam donosi dva uistinu velika iznenađenja. Na samom startu stiže šok za Nijemce. Naime, prekrasnom vožnjom u Fiat Abarthu 500 NASCAR-ov vozač, Carl Edwards uspio je svladati Schumachera izbacivši ga iz borbe za sam vrh. Nešto slično uspjelo je Priaulxu koji je u vrlo zanimljivoj utrci uspio pobijediti Ekstroma, vozača koji je posljednje dvije godine prvo ime "Utrke prvaka".

Slavlje Edwardsa ipak nije dugo trajalo i u polufinalu biva poražen od sjajnog Škota, Davida Coultharda. Vozeći KTM X-Bow Coulthard je polako, ali sigurno povećavao svoju prednost tijekom cijele utrke da bi u posljednjem zavoju udario u ogradu što ga je zamalo stajalo nastupa u finalu. Iako je Priaulx nakon slavlja protiv Ekstroma slovio kao veliki favorit u utrci protiv Loeba, Francuz je još jednom sjajnom vožnjom osigurao svoj nastup u samom finalu "Utrke prvaka".

Buggyi su bili ključni faktor u finalu. Naime, već u prvoj utrci voženoj u buggyu Loeb se pokazao kao snalažljiviji povevši nad Coulthardom koji vraća "milo za drago" u drugoj utrci vozeći njemu ipak puno prirodniji KTM X-Bow. Odlučujuća, treća utrka vožena je ponovno u buggyu, no ovog puta DC je odlučio ići na "sve ili ništa" da bi Loeb ipak sa 0.321 sekundi prednosti osigurao i drugu, odlučujuću pobjedu postavši novim prvakom "Utrke prvaka".

Poraženi David Coulthard ipak nije bio nezadovoljan pokazanim: "Ovaj event je za mene nešto posebno i iako nisam odnio pobjedu vrlo sam zadovoljan svojom ulogom. Mislim da smo svi mogli vidjeti nekoliko vrlo zanimljivih i kvalitetnih utrka što je i bio glavni cilj cijelog natjecanja."

Očekivano presretan bio je novi pobjednik "Utrke prvaka", Sebastian Loeb: "Šećer na kraju sezone. Uistinu je pravi užitak odnijeti titulu najbržeg na ovom eventu. Zaista mi je bilo žao što prošle godine nisam mogao nastupiti zbog čega je ova pobjeda još slađa."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!