Košarka

Pobjeda bi bila čudo

Branimir Korać • srijeda, 17.12.2008.
Pobjeda bi bila čudo
Foto: Davor Sajko

Iako Cibona ove sezone izgleda odlično i posebice u Euroligi prikazuje sjajne gre, razmišljati o pobjedi na gostovanju kod Olympiakosa nije baš prerealno. Ipak, uvijek postoji onaj mali postotak mogućnosti da se čudo može dogoditi...

Olympiakos će večeras ugostiti Cibonu u Dvorani mira i prijateljstva, ali sumnjamo kako će biti prijateljski nastrojen. Grci ne zaboravljaju tako lako i sigurno još uvijek u glavi imaju zagrebačku utakmicu u kojoj ih je Cibona nadigrala i svladala. Tražit će pobjedu ne samo zbog osvete već i zbog one važnije stvari za njih - borbe za prvu poziciju u skupini. Tri momčadi su na omjeru 5-2 i sve tri ciljaju prvo mjesto. Prvi veliki dvoboj za visoki plasman na rasporedu je već danas.

Unatoč porazu i nešto slabijoj igri u Beogradu, Cibona ne odlazi u Atenu s bijelom zastavom. Snage Olympiakosa svi su svjesni, ali Cibona je ove sezone pokazala kako se voljom i borbenošću mogu smanjiti određene kvalitativne razlike i doći do pobjede. "Cibosi" više nisu uoči gostovanja unaprijed otpisivani s tek nagađanjima koliko će katastrofalan poraz doživjeti, ova momčad ima karakter i nikom nije lagan protivnik.

Kako ne pobjeđuje uvijek skuplja i na papiru bolja momčad, vidjelo se u prvom susretu ova dva protivnika u Zagrebu. Olympiakos je stigao u Zagreb po pobjedu, a vratio se s porazom od devet poena razlike. Izjave iz grčkog tabora prvenstveno su govorile kako je poraz uzrokovan ponajviše neuigranosti grčke momčadi, no pravi razlog je ipak bila Cibonina želja i požrtvovnost. "Cibosi" su se izašli "potući" na terenu i ostaviti zadnji trag energije za svaku loptu. To je bio ispravan put i nagrađen je pobjedom.

Tako treba ući u susret i u Grčkoj. Olympiakos ima više toga za izgubiti, ipak su oni ti koji su uoči početka Eurolige proglašavani jednim od glavnih favorita za naslov prvaka i upravo su oni ti od kojih se pobjeda očekuje. Cibona može igrati opušteno, bez nekog velikog pritiska, a u takvoj igri sve je moguće.

Posebno raščlanjivati grčku momčad i tražiti joj slabe i dobre strane, nije potrebno. Riječ je o visokokvalitetnim igračima koji su svaki poimence u vrhu europske košarke. Panagiotis Giannakis ih je vrlo dobro posložio i izgledaju i igraju sve bolje, posebice u svojoj dvorani.

Ne treba sumnjati kako će Olympiakos imati i veliku podršku s tribina, iako ne vjerujemo kako će tribine biti popunjene do posljednjeg mjesta kao da igraju primjerice s Panathinaikosom. Mnoge momčadi upravo padaju pod tim pritiskom s tribina i to se Ciboni ne smije dogoditi. Ako uđu u mlin i razigraju domaćina, jedino što će se dogoditi je katastrofalan poraz, a on ne bi dobro došao. Prije svega zbog same atmosfere, ne toliko zbog raspleta u skupini.

Ključ dobrog rezultat i u ovom dvoboju bit će obrana. Agresivna i dobra obrana mogli bi Cibonu staviti u dobru poziciju, pa zašto ne i u poziciju za ostvarivanje pobjede u ovom susretu? Olympiakos je jak, ali ne i nepobjediv. Iako, realno gledano, dva puta svladati Olympiakos u kratkom razdoblju bilo bi čudo. Ne zaboravite, vrijednost cijele Cibonine momčadi je otprilike proporcionalna ugovoru jednog igrača Olympiakosa. Bit će to dvoboj Davida i Golijata u pravom smislu riječi. Večeras, 20:45, Dvorana mira i prijateljstva. Možda baš doživimo čudo, bio bi to lijep poklon Ciboninim navijačima uoči predstojećih blagdana.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!