Zimski sportovi

"FIS mora promijeniti pravila"

Antonija Pavlić • utorak, 23.12.2008.
"FIS mora promijeniti pravila"
Foto: Davor Sajko

Ivica Kostelić zahvaljujući je pobjedi u Alta Badiji dobio najveću pozornost medija na press konferenciji poslije utrke te je odgovorio tako na mnoga pitanja vezana uz utrke Svjetskog kupa, svoj način skijanja i treniranja, hrvatskim skijašima, sestri Janici.... Cjelokupan mini-intervju s Ivicom donio je portal Skijanje.hr, a Sportnet.hr vam donosi najzanimljivije dijelove...

Gust raspored utrka u Svjetskom kupu najbolje je dočaran ovog produženog vikenda, kada su skijaši, počevši s utorkom i treningom brzih disciplina, svaki dan bili u punom pogonu. "Ovo je bila četvrta utrka u isto toliko dana. Tijelo vam se jednostavno nakon toga navikne na adrenalin, nestane nervoze, opušteniji ste. Jedna od dobrih strana takvog rasporeda je naviknutost na konstantnost natjecanja. Jučerašnji rezultati su mi puno pomogli u današnjoj pobjedi; znate da je jedna dobra stvar već učinjena pa vam je lakše ostvariti još jednu.", započeo je Profesor.

Maestralnom prvom i smirenom drugom vožnjom Ivica je pokazao da je spreman na sve, pa čak i napad na Veliki kristalni globus. "Danas mi je najteže bilo pobijediti Grangea. Njega je uvijek teško pobijediti, to sam mu i sam rekao. Danas sam pobijedio ponajprije zahvaljujući odličnoj prvoj vožnji. Ipak, ako zadrži konstantu bit će ga veoma teško pobijediti.".

"Današnje skijanje sa sobom nosi puno više rizika nego prije. Tu je mnogo mladih skijaša koji se žele dokazati, probiti do vrha... Nekoć je favorita bilo malo, danas svatko može pobijediti.", bio je Ivičin komentar na današnje skijanje.

O svojim slalomskim nastupima Ivica je rekao ovo: "O slalomu puno ovisim, to je ipak moja najbolja disciplina. Prošle godine sam bio dosta blizu pobjedi, upisao sam nekoliko vrlo dobrih rezultata no nisam imao puno sreće, da je bilo i toga siguran sam da bi stigla i ta pobjeda. Trebalo je samo strpljivo čekati, ona je morala negdje doći."

"Staza je ovdje u Alta Badiji uvijek odlično pripremljena, nije ni ledena ni mekana, baš onakva kakva treba biti, obožavam ju, legendarna je. Sjećam se da sam prije sedam godina tu sa startnim brojem 59 bio 12. Kako mi je rekao Didier Cuche u razgovaru jučer, svaki zavoj na ovoj stazi pun je orgazma, u svakom možeš potpuno uživati. Veleslalomska je staza jučer bila uistinu savršena.", u svom je stilu prokomentirao postavljanje staza u poznatom talijanskom skijalištu.

Ni ova konferencija za medije nije prošla bez neizbježnog pitanja o Anti i Janici Kostelić. "Ideja moga oca Ante je da skijanje ne bi trebalo biti samo skijanje već i rješavanje problema. Zato se njegove staze uglavnom kritiziraju, tjeraju skijaše na razmišljanje. Danas je na stazi bila slična situacija, nisi mogao skijati zatvorenih očiju, morao si dobro progledati i proučiti stazu. Zbog toga bih čestitao postavljaču. Utrke u Svjetskom kupu obično nisu ovakve."

"Janica? Janica je uvijek sa mnom na pregledu staze, daje mi savjete, a ja svaki uzimam za ozbiljno. Ona je veliki skijaš. Obično ne skijam dobro kada je ona u publici, eto, danas je izuzetak.".

Ovom je prilikom Kostelić apelirao također na FIS da malo izmijeni pravila, kako bi više od 30 skijaša dobivalo bodove na utrkama Svjetskog kupa. "Smatram da postoji puno skijaša koji zaslužuju bodove, bilo bi dobro da ih i više onda dobiva, to bi išlo na ruku malim zemljama koje nemaju "zvijezde". Tržište je zainteresirano samo za prvih 30. A biti 31. na svijetu nije mala stvar. U skijanju ste danas, ako ste 31., nitko i ništa. Znate li Vi tko je danas bio 31? Ne. To bi bio odličan potez i motivacija za mlade naraštaje koji dolaze. Oni puno toga danas riskiraju pokušavajući s vrlo visokim startnim brojevima plasirati se među prvih 30, što je često nemoguće. Broj ljudi na zemlji se povećava, natjecatelja je sve više, a naše su grupe ostale iste kao i prije 20 godina."

Za kraj se Ivica još osvrnuo i na skijanje u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na mlade skijaše. "U Hrvatskoj postoji nekoliko mladih skijaša koji su rezultat sistematskog rada. Rezultat tog sistema koji je počeo prije nekoliko godina uskoro će smatram, biti vidljiv. U ovom sportu samo treba biti strpljiv, nadam se i vjerujem da ćemo za nekoliko godina imati skijaše koji će postizati najbolje rezultate."

Za portal Index.hr svoje je dojmove o ovotjednim utrkama podijelio i Ante Kostelić: "Ivica je sjajan sprinter, to objašnjava fenomenalan jučerašnji donji dio staze u kojem je i stekao prednost koju je samo Albrecht uspio dostići i prestići. No, važnije od svega toga je to što Ivica u okršaj sa svim ovim mladim lavovima ulazi veoma hrabro. Oni se ne prezaju stisnuti gas do daske, "baciti" se na glavu.. Na to treba znati odgovoriti, a Ivica je danas uspio."

Momka s crvenim startnim brojem, Jean-Baptiste Grange također je sipao pohvale na račun svog kolege. "Ivica je vrstan skijaš, sjajan finišer. Znao sam da može napraviti prednost donjem dijelu staze pa sam pokušavao stisnuti gore i što više smanjiti zaostatak. Nisam uspio, Ivica je danas zasluženo bio najbolji."

Trećeplasirani danas Benjamin Raich također je priznao Ivici zasluženi trijumf. "Sjajan momak i još veći sportaš. S ovakvim njegovim skijanjem bit će ga jako teško zaustaviti"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!