Nogomet

Nova hrvatska šansa

Tomislav Globan • petak, 26.12.2008.

Nakon 38 godina Kup Uefe ide u povijest. U srpnju 2009. s natjecanjem započinje Europska liga, nikad brojnije natjecanje koje bi svojim zanimljivim sustavom, financiranjem i identitetom trebalo izići iz duboke sjene Lige prvaka...

Otkako je početkom devedesetih Kup prvaka postao Ligom prvaka, a kasnije i "Ligom bogatih", Kup Uefe s godinama sve je više sticao titulu utješnog trofeja i neuglednog brata bogate i ušminkane "zlatne koke" europskog klupskog nogometa. Kako bi spriječila takav trend, UEFA već godinama pokušava promjenama sustava natjecanja vratiti tom kupu izgubljeno zanimanje.

Tako je 2004. godine u Kup Uefe prvi put uvedeno natjecanje po skupinama, no za sljedeće ljeto UEFA je spremila najdrastičnije promjene do sada - u potpunosti se mijenja ime, vizualni identitet, poboljšava se marketinški i financijski tretman, a sustav natjecanja doživjet će korjenite preinake.

Što se zapravo mijenja?

Ukida se geografska podjela

Iako se čeka još službena potvrda, izvjesno je da se od sljedeće sezone ukida regionalna podjela klubova na tri geografske skupine pri ždrijebu kvalifikacija Europske lige. Tako momčadi više neće biti podijeljene na sjevernu, centralnu i južno-mediteransku skupinu, već će ždrijeb biti otvoren, što znači da će primjerice momčad iz Finske moći izvući protivnika s Cipra. To će razveseliti mnoge momčadi jer geografska je podjela izravno favorizirala klubove iz sjeverne Europe, a u više navrata teško oštetila klubove iz centralne i južno-mediteranske skupine. To su na svojoj koži osjetili i Hajduk i Rijeka koji su radi toga nepravedno bivali oštećeni gubitkom statusa nositelja u pretkolima.

Krenimo od najvažnijih promjena. Natjecanje po skupinama više se neće igrati u osam skupina s po pet momčadi, već će 48 klubova biti podijeljeno u 12 skupina s po četiri kluba.

Napušta se pomalo nepravedni jednostruki sustav odigravanja utakmica u skupinama te će svatko sa svakim odigrati tri utakmice kod kuće i tri u gostima. Dakle, klubovima koji se kvalificiraju u grupnu fazu zagarantirano je minimalno šest europskih utakmica u rasponu od rujna do prosinca - baš kao i u Ligi prvaka. U 1/16 finala plasirat će se prva dva kluba iz svake skupine gdje će im se pridružiti osam trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka.

Druga velika novost je sustav kvalifikacija. Grupnoj fazi do sada su prethodila tri kvalifikacijska kruga (dva pretkola + 1. kolo), a od 2009. bit će ih čak četiri i odigrat će se u vrlo gustom rasporedu tijekom srpnja i kolovoza.

Novost je i da će Europska liga već od grupne faze imati centralizirani marketing medijskih prava, službenog sponzora i loptu. U cijelom natjecanju sudjelovat će ukupno rekordnih 185 klubova iz sve 53 zemlje članice Uefe.

Gdje su u svemu tome hrvatski klubovi?

Generalno gledano, hrvatski će klubovi imati koristi od ovih promjena. S obzirom da Intertoto kup prestaje biti samostalno natjecanje te se pripaja novoj Europskoj ligi, Hrvatska će u to natjecanje slati tri kluba, a ne samo dva kao što je bio slučaj posljednjih godina.

Poraženi finalisti Kupa (ipak) mogu u Europu

Kada se na zasjedanju Izvršnog odbora Uefe raspravljalo o promjenama u eurokupovima, u medijima se proširila pogrešna informacija da se od sljedeće sezone poraženim finalistima nacionalnih Kupova ukida pravo na europsku ulaznicu ukoliko u finalu izgube od kluba koji je u prvenstvu izborio mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Točna je informacija da je to bio tek prijedlog Komisije za klupska natjecanja koji je IO Uefe na rujanskoj sjednici u Bordeauxu - odbio! Drugim riječima, ukoliko primjerice ove sezone Dinamo u finalu Hrvatskog kupa pobijedi Cibaliju te ujedno obrani naslov prvaka Hrvatske, u Europsku ligu neće se plasirati četvrtoplasirani u prvenstvu (trenutno je to Slaven Belupo), već Vinkovčani, bez obzira na plasman u prvenstvu.

Pobjednik Hrvatskog kupa (ili drugoplasirani u prvenstvu ukoliko pobjednik Kupa bude ujedno i prvak države) natjecanje će započeti od 3. pretkola te će za proboj u grupnu fazu morati preskočiti dvije prepreke.

Preostala dva hrvatska kluba u natjecanje će se uključiti ranije - drugoplasirani iz prvenstva kreće od 2. pretkola, a trećeplasirani svoj europski put započinje već u prvim danima srpnja u 1. pretkolu.

Našim predstavnicima bit će se podjednako teško "dokopati" natjecanja po skupinama jer svi naši klubovi izuzev Dinama nemaju realne šanse biti nositelji u 3. i 4. pretkolu Europske lige. No, za klub koji osvoji naslov prvaka Hrvatske ove promjene sustava sjajna su vijest.

Naime, Liga prvaka također će brojati četiri pretkola, a hrvatski predstavnik kreće od drugog kvalifikacijskog kola. Pozitivna je stvar što će, ukoliko zapne u 3. ili 4. pretkolu Lige prvaka, naš prvak svejedno nastaviti natjecanje u Europi. U prvom slučaju bit će to u 4. pretkolu Europske lige, a u drugom slučaju plasirat će se izravno u skupine tog natjecanja i imati osiguran europski nogomet do Božića.

Shema nove Lige prvaka i Europske lige

Liga prvaka
1. pretkolo: 1. i 8. srpnja 2009.
2. pretkolo: 15. i 22. srpnja 2009. (s natjecanjem započinje hrvatski prvak)
3. pretkolo: 29. srpnja i 5. kolovoza 2009. (poraženi nastavljaju u 4. pretkolu EL)
4. pretkolo: 19. i 26. kolovoza 2009. (poraženi nastavljaju u skupinama EL)
grupna faza: rujan - prosinac 2009.

Europska liga
1. pretkolo: 2. i 9. srpnja 2009. (započinje trećeplasirani u HNL-u)
2. pretkolo: 16. i 23. srpnja 2009. (započinje drugoplasirani u HNL-u)
3. pretkolo: 30. srpnja i 6. kolovoza 2009. (započinje pobjednik Hrvatskog kupa)
4. pretkolo: 20. i 27. kolovoza 2009.
grupna faza: rujan - prosinac 2009.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!