Ostali sportovi

Eaglesi ne propuštaju druge prilike

Mario Majdić Natrlin • utorak, 30.12.2008.
Eaglesi ne propuštaju druge prilike

Sezona puna uspona i padova za momčad iz Philadelphije. Postali su još jedan primjer koji govori da nikada ne treba odustati od sezone, bez obzira u kakvoj se situaciji nalazite. A ako vam se otvori nova prilika, onda je ugrabiti i ne puštate...

Eaglesi su ulazeći u zadnji tjedan regularne sezone teško mogli zamisliti scenarij u kojem će oni pregaziti Cowboyse, a Tampa Bay i Chicago izgubiti, te se tako plasirati u doigravanje. Upravo to se dogodilo i Eaglesi s omjerom 9-6-1 odlaze na gostovanje kod Vikingsa u prvom tjednu doigravanja.

"Uživam u ovom trenutku", rekao je Andy Reid, head coach Eaglesa, poslije utakmice s Dallasom. "Nije moglo ispasti bolje nego onako kako je ispalo danas. Sve se svelo na 28. prosinca. Bilo je odlično vidjeti Lincoln Financial Field onako naelektriziran. To je ono što čini ovo ligu.".

Andy Reid je od tragičara prešao u genijalca i odličnog trenera nakon svega jednog tjedna. Eaglesi su se mogli emancipirati od Bucsa i Chicaga, prošlotjednom pobjedom nad Redskinsima. Umjesto toga, ubilježili su poraz 10-3, s jako lošim nastupom u napadu i sebe gotovo izbacili iz doigravanja. Ipak, nogometni bogovi su im se nasmiješili i porazima Tampe Bay i Chicaga, priuštili Philadelphiji drugu priliku.

Nju nisu mogli propustiti. Dallas je uništen 44:6.

"Kad smo saznali da imamo priliku, da su se otvorila vrata, ova je momčad igrala s mnogo strasti. Znajući da je u pitanju naš ponos, došli smo ovdje braniti ono što se dogodilo prošli tjedan, i to nam je omogućeno s ovom prilikom i htjeli smo biti sigurni da ćemo je iskoristiti.", pojasnio je QB Donovan McNabb koji je završio na klupi u jednom trenutku tokom ove naporne sezone. Sa stilom je odgovarao na sve kritike i hladne glave, te s mnogo želje, vodio svoju momčad do doigravanja.

"S obzirom da ste stalno govorili kako zadnje četiri godine nisam bio u doigravanjima....Sada jesam i dobar je osjećaj, ali znate što? Imam još posla, a taj je da budemo spremni za Minnesotu, tešku momčad, jednog od četiri bivša trenera i moramo uhvatiti ovu priliku, jer nismo zadovoljni s ovim, želimo ostati (u doigravanjima)" pojasnio je McNabb svoje stajalište sedmoj sili.

A sedma sila je osobito neugodna i moćna u Philadelphiji. Ni navijači nemaju dlake na jeziku pa su kritike pljuštale po momčadi, osobito nakon što su odigrali neodlučeno protiv slabašnih Bengalsa u 11 tjednu. Obrana Eaglesa je eksplodirala protiv rivala iz Dallasa. Na čelu s obrambenim koordinatorom, Jimom Johnsonom, Eaglesi su uništili Cowboyse brzim i efikasnim sustavom blitzeva na koje napad momčadi iz Texasa uopće nije bio spreman.

"Činilo se kao da su svi odigrali savršeno, najbolje što su mogli. Sve se dogodilo u pravo vrijeme, zadnja utakmica sezone kada nam je stvarno trebala pobjeda. Bilo je stvarno savršeno.", uzbuđen je bio Joselio Hanson 27-godišnji branič koji je vratio fumble 96 yardi za 41-3 u trećoj četvrtini.

Obrana Eaglesa je završila kao prva u konferenciji NFC, a Dallas su doveli do pet izgubljenih lopti koje su fantastično iskorištavali. U napadu je postalo evidentno koliko opasna može biti kombinacija probijača Briana Westbrooka i Corrella Buckhaltera. Buckhalter je utakmicu završio s 63 yarde probijanjem uz tri uhvaćene lopte među kojima je i TD.

Prvo ime Eaglesa je bio ipak branič Brian Dawkins koji je isforsirao dva fumblea od koja su oba završila polaganjima. U "slobodno vrijeme" je podizao atmosferu na stadionu koji je eksplodirao nakon svega što se dogodilo tu večer.

"Sve što sam imao sam dao danas.", rekao je nakon utakmice. "I kroz bolest i kroz sve probleme, znao sam da bi mi ovo mogla biti zadnja utakmica ovdje,a gestikuliram jer cijenim publiku."

Nevjerojatno što jedna utakmica može napraviti za jednu momčad. Istina, ovo je bila utakmica od nevjerojatne važnosti i Eaglesi su pokazali da mogu odigrati na razini, ali treba imati na umu i činjenicu da su Eaglesi u doigravanjima velikim dijelom i zbog rezultata koji su ranije taj dan otišli u njihovu korist, te da konstantnost nije epitet koji se može prišiti Philadelphiji.

Ipak, poticaj i pozitivne vibracije, koje su izišle iz ove pobjede, mnogo će koristiti za pouzdanje i igru protiv Minnesota Vikingsa ove nedjelje u prvom krugu doigravanja. Čeka ih sukob s bivšim koordinatorom napada, Childressom koji je sada kao head coach odveo Vikingse u doigravanje. Čeka ih odlična obrana i prvi probijač lige Adrian Peterson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!