Ostali sportovi

"Nismo željeli da Reed dobije nagradu"

Mario Majdić Natrlin • utorak, 06.01.2009.
"Nismo željeli da Reed dobije nagradu"

U turbulentom vremenu u kojem živimo, veoma često zaboravimo prave vrijednosti i razloge koje nas motiviraju. Slično je i u sportu u kojem su zavladali u potpunosti drugačiji prioriteti. Upravo je zato veoma lijepa priča ona koja dolazi iz Baltimorea, o momčadi koja postiže uspjeh na temelju predanog rada, nesebičnosti i želje za natjecanjem...

Ravensi su dominirali Miamijem ove nedjelje u prvom krugu doigravanja. Pobjeda 27:9 im je priuštila nastavak sezone, već ove subote u Nashvilleu, domu Tennessee Titansa, jedne od najuvjerljivijih momčadi regularne sezone.

Kratak tjedan znači malo odmora i tijesan raspored kako bi se pripremili za fantastičnu momčad trenera Jeffa Fishera. Ipak, sjećanje na pobjedu protiv Dolphinsa je još svježe, kao i pohvale na fantastičnu igru obrane Ravensa, koja je Miami natjerala na pet izgubljenih lopti.

"To je grupa čvrstih momaka, grupa kojoj nije važno u kakvom okruženju, vremenu ili mjestu igraju. Govorimo o tome cijelu sezonu. To je ono što oni rade.", opisao je svoju obranu trener John Harbaugh.

U skupini zaista impresivnih i veoma dobro istreniranih igrača u obrani Baltimorea, ovu sezonu se posebno ističe ime safetyja Ed Reeda. 30-godišnji branič je regularnu sezonu završio s devet presječenih lopti (prvi u ligi), a protiv Miamija, momčadi s najmanje izgubljenih lopti u ligi, imao je dvije presječene lopte od kojih je jednu odnio 64 yarde za TD. Druga presječena lopta je uistinu pravo remek djelo Reeda. U trenucima kada se napad Miamija opasno približavao zadnjem polju Ravensa, Reed je fantastično pročitao dodavača Penningtona (presječen četiri puta u utakmici, sedam u cijeloj sezoni) i jednostavno uletio ispred Cobbsa probijača kojemu je dodavanje bilo upućeno, i presjekao ga.

"Govorimo o tome tijekom tjedna. Treneri rade odličan posao pripremajući nas i svi dobro znamo svoje prioritete, a izgubljene lopte su sigurno nešto o čemu govorimo, tako da ako možemo dobiti bitku za izgubljene lopte kao danas i ne raditi previše prekršaja, imamo dobre šanse.", rekao je Reed nakon utakmice.

Jučer je objavljena i nagrada za najboljeg obrambenog igrača sezone. Ime mu je James Harrison i igrač je Pittsburgh Steelersa. Zaslužan je za 16 rušenja dodavača i iznudio je sedam fumblea. Pobijedio je s 22 glasa. Ed Reed je završio na trećem mjestu s njih osam.

"Mislim da Ed Reed zaslužuje biti obrambeni igrač godine - bez sumnje. Rekli smo to mnogo puta za sve naše igrače. Mislimo kako imamo najbolje igrače u NFL-u. Momčadi pobjeđuju kada jako dobri igrači igraju jako dobro, a kao trener, upravo to želiš postići.", smatra trener Harbaugh i dodaje kako je po njegovom mišljenju Ed Reed najbolji igrač lige.

Sigurno da se može pronaći mnogo argumenata u prilog odabiranju Reeda za obrambenog igrača godine. Ali, puno je teže pronaći argumente protiv, osobito kad dolaze od vašeg suigrača:

"Kao momčad smo razočarani što nije dobio nagradu, ali kada bolje promislim, vjerojatno nismo ni željeli da je dobije. Svi koji imaju individualne nagrade su ili izvan doigravanja ili uopće u njih nisu ni ušli.", iznio je svoje viđenje stvari Terrell Suggs, suigrač Reeda u obrani.

Iako je protiv Dolphinsa sve ispalo fantastično za momčad iz Baltimorea, igra napada Ravensa nije učinila ništa specijalno čime bi uvjerila navijače i stručnjake da se zaista mogu nositi s boljim momčadima. Ipak, rookie dodavač, Joe Flacco, radi ono što se od njega najviše i očekuje - ne gubi lopte. Flacco nije zabio ni jedan TD, ali zato nije radio ni greške. Devet upotpunjenih dodavanja i 135 yardi.

Trener Harbaugh ne traži ništa više: "Joe je igrao kao veteran u doigravanjima, bacio je nekoliko odličnih dodavanja. Veoma je siguran u pocketu. Mislim da je naša napadačka linija napravila odličan posao štiteći ga i dopuštajući mi da drži loptu što je on bio spreman napraviti. Odlično je upravljao utakmicom i nije gubio lopte.", zadovoljan je Harbaugh.

Ipak, napad Ravensa je svjestan da ne mogu stalno ovisiti o obrani: "Nemojmo se zavaravati. Odlično je pobijediti utakmicu u doigravanjima, osobito u gostima. Ali, ako ostavimo našu obranu onako nezaštićenom sljedeći tjedan, bez poena, bit ćemo u nevolji", izjavio je FB Lorenzo O'Neal i dodao: "Obrana nam je dala loptu jednom na 40 yardi, te dva puta na 50 i mi nismo zabili ni jedan poen.".

Ravensi ove sezone zaista ispunjavaju cijeli svoj potencijal, a utakmica protiv Titansa će uistinu biti prava obrambena bitka. Ono što čini Baltimore fantastičnom momčadi je veoma nesebična igra i bliskost igrača. Odnosno, riječima fantastičnog motivatora, Rayja Lewisa:

"Super Bowl će se pobrinuti za sebe, samo je jedan prvak, ali ako ne obavimo sljedećih 60 minuta u Nashvilleu, nećemo vidjeti Super Bowl. I to propovijedam svojim igračima. Zaboravite veliku sliku, neka se ona pobrine za sebe, mi se pobrinimo za sljedećih 60 minuta i na kraju ćemo doći do tog."

Definicija timske igre?

"Svaki čovjek pogleda onoga do sebe i postavi sebi jednostavno pitanje: Boriš li se za sebe ili se boriš za čovjeka koji je do tebe. I tu je ljepota ove momčadi i ove obrane, mi se borimo za čovjeka do sebe.", zaključio je Lewis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!