Nogomet

Niko Kovač objavio kraj

Bernard Jurišić • četvrtak, 08.01.2009.
Niko Kovač objavio kraj
Foto: Davor Sajko

Jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije u njezinoj povijesti danas je objavio svoj konačni odlazak. Niko Kovač izvjestio je izbornika Slavena Bilića da je njegova reprezentativna karijere okončana...

Niko Kovač objavio je konačni kraj. Vjerojatno najveći kapetan hrvatske reprezentacije u povijesti sastao se jučer s izbornikom Slavenom Bilićem u Münchenu i priopćio mu kako je njegova reprezentativna karijera završena.

Ovoj odluci kumovao je Nikin loš status u Red Bull Salzburgu od odlaska Giovannija Trappatonija i činjenica da više nije stalan član početnih 11 tog kluba.

"U mojim godinama takve su pauze pogubne za formu i nemam pravo težinom svoje klupske situacije opteretiti reprezentaciju. Hrvatsku očekuje veliki boj za SP i izbornik mora računati na najbolje igrače koji su u pravoj formi i koji će tu borbu za veliko natjecanje moći uspješno dovesti do kraja kakvog svi priželjkujemo, s vizom za Južnu Afriku", izjavio je Niko za Sportske novosti.

38-godišnji kapetan u hrvatskoj reprezentaciji proveo je 12 godina, odigravši 83 susreta i postigavši 14 pogodaka. Debitirao je u prosincu 1996. protiv Maroka na turniru u Casablanci, a ulazak umjesto Zvonimira Bobana na njegovoj oproštajnoj utakmici protiv Francuske u studenom 1999. imao je simboliku "preuzimanja palice" između dva najveća kapetana hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti.

Niko je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom nastupio na Svjetskim prvenstvima u Južnoj Koreji i Japanu 2002. i Njemačkoj 2006. te na Europskim prvenstvima u Portugalu 2004., te Austriji i Švicarskoj 2008. Karijeru je počeo u berlinskog Herthi Zehlendorf, a nastavio u Herthi Berlin, Bayeru, HSV-u, Bayernu i Salzbugu.

Polaznik je Više trenerske škole u Zagrebu i ne bi trebalo biti iznenađenje ako jednog dana naslijedi Slavena Bilića na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Momčadi za koju je živio 12 godina i za koju je u svakom trenutku davao najviše što može.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!