Košarka

Dark Horse stiže u Zagreb

Branimir Korać • četvrtak, 08.01.2009.
Dark Horse stiže u Zagreb
Foto: EPA

Prema svemu sudeći, Dom Dražena Petrovića večeras će biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Još jedan atraktivan protivnik stiže u Zagreb, a potražnja za ulaznicama je ogromna...

Zagrepčani će i danas moći uživati u pravom košarkaškom prazniku. U Dom Dražena Petrovića stiže Unicaja, sjajna španjolska momčad koja ima potencijala za velike stvari ove sezone. Možda ne i one najveće kao osvajanje naslova prvaka Europe, ali za četvrtfinale Eurolige, pa možda i Final Four su sposobni.

Velimir Perasović u dobrom raspoloženju očekuje Unicaju obzirom da ima značajno jaču momčad nego što je to bilo uoči prošle euroligaške utakmice protiv Olympiakosa. Nema više Rawlea Marshalla, ali sada može računati na sjajnog Amerikanca Alana Andersona te Brunu Šundova koji mu povećavaju mogućnost rotacije i samu kvalitetu momčadi. Da li će to biti dovoljno za Unicaju, vidjet ćemo, ne treba zaboraviti da je Marshall u Malagi imao sjajnu večer i u mnogome zahvaljujući njemu Cibona je dugo bila u igri za pozitivan rezultat.

Vezane vijesti

Unicaja je vrlo neugodna momčad sastavljena od niza kvalitetnih igrača koji su značajno napredovali posljednjih sezona. Posebno se to odnosi na Carlosa Cabezasa i Bonifacea N'Donga. Cabezas je nešto kasnije od očekivanja sazrio u jednog od najboljih španjolskih razigravača, ali sada je na onoj visokoj razini na kojoj se od njega i očekivalo da bude. S druge strane N'Dong ima sjajne fizičke predispozicije, ali je bio košarkaški relativno "neuk", ali pokazuje velik napredak i ove sezone igra vrlo dobro.

Loša vijest po Cibonu je i povratak dosad ozlijeđenih Bernija Rodrigueza i Germana Gabriela, kvalitetnih igrača koji produžuju klupu Unicaje. Rodriguez je svojevremeno bio jedan od najtalentiranijih španjolskih igrača kojem se predviđala sjajna karijera, ali izrastao je u kvalitetnog, no ne i senzacionalnog igrača. Ipak, vrlo je opasan šuter i na njega treba posebno paziti.

Ove sezone momčad iz Malage puno je dobila dolascima Omara Cooka i Thomasa Kelatija. Cook nam je vrlo dobro poznat još od prošle sezone kada je u NLB ligi nastupao za Crvenu zvezdu, riječ je o odličnom razigravaču čija kvaliteta nije upitna. On je i jedan od razloga zbog kojih je Davor Kus na kraju posuđen Ciboni. Kelati je pak polivalentan igrač koji je prošle sezone pokazao sav svoj potencijal u Turowu, a ove sezone je među najvažnijim igračima u koncepciji Aita Garcije.

Kada se svima njima dodaju imena Roberta Archibalda, Josepha Gomisa, Marcusa Haislipa, Carlosa Jimeneza i Jirija Welscha, jasno je s kako se teškim poslom susreće Cibona.

No teško je bilo i uoči prvog dvoboja, pa je Cibona pružila vrlo dobar otpor i nije bila daleko od ulaska u tijesnu završnicu na vrućem gostovanju. U Zagrebu je Cibona ipak favorit protiv većine euroligaških momčadi, protiv Unicaje možda nije izraziti favorit, ali je najmanje u ravnopravnom položaju. Svakako, bit će teška i neizvjesna utakmica. Unicaja igra vrlo dobru i čvrstu obranu i na to će trebati odgovoriti istom mjerom. Bit će to ujedno i izravan dvoboj za drugu poziciju u skupini. Cibona je još uvijek u igri i za prvu poziciju, ali ne toliko realno obzirom na katastrofalan poraz u Pireju.

Unicaju previše ne zanima borba za drugu, treću ili četvrtu poziciju. "Svejedno je koji smo u skupini, mislim da to nije presudno. Presudan će biti ždrijeb drugog kruga. Nama je sada važna Cibona, očekujemo vrlo tešku utakmicu i nadamo se pobjedi", kazao je uoči susreta Garcia Aito.

Susret u Domu Dražena Petrovića započinje u "starom" zagrebačkom terminu u 18 sati i 30 minuta uz, nadamo se, ogromnu podršku s tribina koja će biti više nego potrebna.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!