Ostali sportovi

Westbrook opća opasnost za Giantse

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 08.01.2009.
Westbrook opća opasnost za Giantse
Foto: EPA

Brian Westbrook je zasigurno jedan od najcjenjenijih igrača u NFL-u. 29-godišnji probijač igra svoju sedmu sezonu za Philadelphia Eaglese, a prošli tjedan im je pomogao protiv Vikingsa, fantastičnim polaganjem koje je pomoglo Philadelphiji da nastavi doigravanje. Sada ga čekaju stari znanci - Giantsi...

Utakmica prvog kruga doigravanja nije krenula idealno za Briana Westbrooka. Najbolja obrana lige protiv probijanja je veoma dobro znala što može očekivati od njega i radila je fantastičan posao zaustavljajući ga.

U međuvremenu je probijač Vikingsa, Adrian Peterson, "spržio" obranu Eaglesa za 40 yardi i TD, početkom druge četvrtine, što je Minnesoti donijelo vodstvo 7-6, a Peterson je još jednom dokazao zašto je najbolji probijač ove sezone.

Veteranu Westbrooku stvari nisu išle od ruke. Iza njega je naporna regularna sezona. Prosjek po probijanju mu je tek 4.0, ispod njegovog prosjeka od 4.8 i 5.1 u zadnje dvije sezone. Muče ga ozljede i sporiji je. I to baš u trenutcima kada ga momčad najviše treba. Završava utakmicu tek s 38 yardi u 20 pokušaja. Mladi Peterson ima više osvojenih yardi i TD iz tek jednog probijanja. Ipak, svi koji znaju Westbrooka, znaju i da ne odustaje lagano, ali i da probijanje nije njegovo jedino oružje.

"Uvijek se postavlja isto pitanje. On je igrač na svačijem popisu stvari koje treba napraviti, ukoliko ga želiš spriječiti da dobije loptu u zadnjem polju. Moraš biti jako svjestan, osobito što se tiče različitih mjesta na kojima se može pozicionirati i načina na koje te može pobijediti.", rekao je trener Giantsa, Tom Coughlin.

Westbrook nije samo prijetnja kao probijač, već je veoma sposoban hvatač koji itekako dobro zna što s loptom nakon hvatanja. Pri rezultatu 16:14 za njegove Eaglese, u četvrtoj četvrtini prima kratko dodavanje od QB-a McNabba i bježi obrani Vikingsa 71 yardu za TD koji ih je odnio na 23:14, nepunih sedam minuta do kraja.

Iako Westbrook ove sezone nije prešao 1000 yardi probijanjem (zaustavljen na 936), protiv Giantsa, s kojima su Eaglesi u diviziji, Westbrook je u drugoj utakmici protiv momčadi iz New Yorka, zabio dva polaganja uz 131 yardu probijanjem i šest uhvaćenih lopti. S obzirom na ono što su vidjeli prošli tjedan protiv Vikingsa i na temelju vlastitih iskustava, ne možemo kriviti Giantse što im nije baš svejedno gledati kako se Westbrook vraća u New York, gdje ih je prošlog puta uništio.

Koordinator obrane Giantsa, Steve Spagnuolo, jedno od najcjenjenijih obrambenih imena u NFL-u, još je u studenome rekao sljedeće: "Trebaju nam 22 oka na broju 36, sa svakoj akciji. Treba znati gdje je ukoliko postoji mogućnost da će on dobiti loptu".

Posebno "dirnut" Westbrookovim mogućnostima je branič Giantsa, Antonio Pierce, s obzirom da se upravo njega okrivljavalo za ranije spomenuta dva polaganja Westbrooka u zadnjem okršaju ove dvije momčadi. Prvo je Westbrook protrčao 30 yardi kraj Piercea, a zatim je zabio TD nakon što je primio dodavanje po sredini, pobijedivši Piercea u dvoboju jedan na jedan.

Trener Giantsa, Coughlin, odmah je tada dao do znanja kako ta dva TD-a nisu isključiva krivnja Piercea: "Preuzimamo krivnju za to na temelju toga u kakvoj smo se obrambenoj shemi našli.".

Zasigurno je istina da je u footballu najvažnija stvar sistem igre, te da je veoma teško prst uperiti u jednog igrača, te ga okriviti za određene propuste. Svjestan je toga i Westbrook koji ima samo lijepe riječi za Piercea:

"Mislim da je Antonio odličan sportaš i linebacker. Radi odličan posao braneći probijanje i dodavanje. Jednostavno smatram da smo uspjeli iskoristiti neke situacije u kojima je ostao jedan na jedan sa mnom. To je dobra momčad, a on je vrlo dobar igrač koji se veoma dobro uklapa u tu shemu.", izjavio je Westbrook.

Pierce također smatra da ne postoje individualni dvoboji u američkom nogometu, te dodaje: "On je superzvijezda. On je elitni igrač i morate znati gdje se nalazi."

Westbrook je svjestan koliko je obrana Giantsa kvalitetna i često naglašava i kvalitetu samog koordinatora, Spagnuola. Ipak, vjeruje da Eaglesi imaju šanse protiv aktualnih prvaka: "Igramo protiv dobrih obrana zadnjih nekoliko tjedana i ne uspijevamo dobiti onoliko yardi po probijanju, koliko bismo htjeli. Još uvijek ćemo zvati te akcije i činiti sve što možemo da obavimo posao."

Utakmica je na rasporedu u nedjelju, a pobjednik će igrati protiv pobjednika u utakmici Panthers - Cardinals, koja će se odigrati dan prije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!