Nogomet

"Izgubili smo najvažnijeg igrača"

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.01.2009.
"Izgubili smo najvažnijeg igrača"
Foto: Davor Sajko

Izbornik Slaven Bilić na izvanrednoj je konferenciji za novinare otkrio detalje razgovora s Nikom Kovačem tijekom kojeg su došli do odluke o kraju reprezentativne karijere jednog od dva najveća kapetana hrvatske reprezentacije. Izbornik je imao zaista samo riječi hvale za Poglavicu...

Izbornik je objasnio kako je došlo do dogovora o kraju reprezentativne karijere: "Bio sam jučer s Nikom, razgovarao sam s našim kapetanom. Dotaknuli smo se njegove situacije u klubu koja traje već par mjeseci i koja nije sjajna. U tom dugom razgovoru smo došli do zaključka s obje strane da se kapetan na neki način oprosti od reprezentacije."

Situacija u klubu je jasno ta koja je diktirala ovakav rasplet: "Situacija je takva da smo mi zbog njegove pozicije u klubu prisiljeni razmišljati da se ona neće promijeniti i moramo računati na to da njega neće više biti s nama te da moramo tražiti druga rješenja."

Kandidat i Ivan Jurić

Bilić je imao i jedno novo ime u rukavu kada se govori o kandidatima za Kovačevog nasljednika: "Vratio sam se iz Münchena, pa Nikola Jurčević i ja idemo sad u Genovu gdje ćemo gledati Jurića u dvije utakmice (Torina i Intera). Njega dugo pratimo, i on se u ovoj situaciji nama nametnuo kao rješenje koje bismo voljeli probati. Smatramo da uz ovu trojicu igrača koje imamo na toj poziciji mogao i on pomoći."

Na pitanje o tomu tko će biti novi kapetan, Bilić se konačno otvorio i objasnio značenje Nike Kovača: "Igračima ću reći tko je novi kapetan. Mi smo izgubili daleko najvažnije igrača. Nije on samo kapetan izvan terena, već i na njemu. On je bio moja produžena ruka, donosio je balans ovoj ekipi, osigurač. I premda nije kreativac, on je najzaslužniji što smo mogli igrati s toliko puno ofenzivnih igrača. Da nije bilo njega, to bi bilo suludo. On je nenadoknadiv i na terenu i izvan njega. Možda pojedinačno ima boljih zadnjih veznih od njega na svijetu, ali on je nama bio idealan i ja ga u ove dvije godine ne bi mijenjao ni za jednog drugog."

Postoji li mogućnost da se Kovač nakon ljeta pridruži stručnom stožeru? "Pričali smo i o njegovom pridruživanju stožeru nakon ljeta, pa i o tome gdje će živjeti, koji su njegovi daljnji putevi. Njemu su naša vrata uvijek otvorena, koliko god to zvučalo kao floskula. Mi smo najviše pričali konkretno o sadašnjoj situaciji, o utakmici protiv Rumunjske i imajući u vidu Andoru i Ukrajinu, i složili smo se da to nije to što se njega tiče."

Bilić je ipak ostavio mali prostor na pitanje o "konačnosti" ove odluke: "Ova odluka je konačna, no što to znači... Konačno je tek kad se igrač ostavi nogometa. Reprezentacije se ostavio i Šimić, no tko kaže da u datom trenutku Šimić ne bi mogao biti potreban i da on ne bi došao?"

Hoće li zbog kapetanovog odlaska doći do promjena u sustavu igre? "Nećemo mijenjati način igre nakon odlaska Kovača. Mi tu imamo kvalitetnih rješenja, nećemo mijenjati sistem igre. Ovo je ipak pozicija gdje imamo drugih igrača. Ne kažem da ćemo mi biti slabiji nakon ovoga."

Kakva je situacija s Robertom Kovačom koji je najavio kraj nogometne karijere? "Daleko je još ljeto. Pričao sam i s Robertom Kovačem nakon kazne. Ja vjerujem da je njegova najava kraja karijere prvenstveno vezana lošim trenutkom u Dortmundu. Nije ugodno kada se takvo što događa u nekom klubu takvoj veličini kao što je Robert Kovač. Robi ionako nema pravo igrati protiv Andore, konkurira za lipanj, a tko zna što će biti do lipnja. I jedan i drugi su igrači koje ne treba uigravati, jer su oni temelji naše igre i nekakav plan je bio da nakon EP-a više njih ne koristimo za prijateljske utakmice. Daleko je lipanj."

Što se planova za novu godinu tiče, Bilić je izjavio kako mu se baš i ne sviđa zamisao o prijateljskom utakmici s Alžirom samo nekoliko dana prije Andore (sedam dana bilo bi mu prihvatljivo), a priznao je da se nada Eduardu u utakmici protiv Rumunjske:

"Dudu bi se trebao vratiti do Rumunjske i mi očekujemo da on bude kandidat za tu utakmicu. Bit će s nama sigurno, pa čak i ako ne bude u stanju igrati. Jedini razlog da ne bude s nama bi bio ako bi to kompromitiralo šanse da igra kod Wengerea."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!