Zimski sportovi

Šamšal četvrti Hrvat u bodovima

Maja Giljanović • četvrtak, 08.01.2009.
Šamšal četvrti Hrvat u bodovima
Foto: Dejan Popek

Devet bodova Dalibora Šamšala koje je 23-godišnjak osvojio 22. mjestom sljemenskog slaloma, četvrti je put da se među osvajače bodova uvrštava jedan hrvatski skijaš...

Među njima je nedodirljiv svjetski prvak u slalomu (2003.) i olimpijsko srebro u kombinaciji (2006.) Ivica Kostelić koji se nije zadovoljavao pukim sudjelovanjem.

29-godišnjak je, naime, u Svjetskom kupu osvojio svih 100 bodova u sedam utrka slaloma i jednoj superkombinaciji. Četvrti trenutno skijaš u ukupnom poretku - za vodećim Grangeom zaostaje samo 71 bod - Ivica je jedan od samo 17 skijaša u povijesti koji su osvojili barem bod u svih pet disciplina Svjetskog kupa.

Natko Zrnčić-Dim je što u kombinacijama, što u superkombinacijama, što u spustu bodove osvajao 11 puta i jedini je još koji je izborio pobjednički podij.

U veljači 2008. u Val d'Isereu je 22-godišnjak, naime, osvojio treće mjesto u superkombinaciji (iza tada drugoplasiranog baš Ivice i pobjednika Bode Millera).

Među 30 najboljih nakon dvije se utrke veleslaloma u siječnju 1998. u Austriji u Saalbach-Hinterlemmu među 30 plasirao i Thomas Lödler.

U pionirskim danima hrvatskog skijanja kada su "žarili i palili" Vedran Pavlek i Renato Gašpar Austrijanac s našim pasošem je osvojio 26. mjesto i osvojio pet bodova.

Bodovima još i Ane Jelušić i Nike Fleiss i svim trijumfima Janice Kostelić - u Svjetskom kupu je višestruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja te trostruka osvajačica Velikog kristalnog globusa osvojila 20 slaloma, šest kombinacija, dva veleslaloma i po jedan spust i superveleslalom - pridružio se i četvrti Hrvat Dalibor Šamšal.

Riječanin je s devet bodova kojima je izbio na 41. mjesto među 120 slalomaša koliko je dosad u sezoni barem jednom završavalo među 30 najboljih ukupno sedmi skijaš/skijašica koji su hrvatskom skijanju donosili bodove u utrkama Svjetskog kupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!