Nogomet

Prva zvijezda kineskog nogometa

Matej Damjanović • četvrtak, 08.01.2009.
Prva zvijezda kineskog nogometa

Drugu godinu zaredom Darko Matić najbolji je vezni igrač kineskog nogometnog prvenstva. Sportski novinari i nogometni stručnjaci tu su mu titulu dodijelili u netom završenom prvenstvu, kao što je bio slučaj i prošle godine. "Kina je golema zemlja u kojoj je velik fond igrača pa je iznimna čast biti najbolji vezni igrač u toj zemlji", kaže Matić...

Matićev klub Teda Tianjin ove je godine osvojio četvrto mjesto kineske lige, što je najveći uspjeh u povijesti te momčadi. Osvajanjem četvrtog mjesta u kineskom prvenstvu Teda Tianjin, predvođena Matićem, prvi se put plasirala u Azijsku ligu prvaka. "Azijska je liga prvaka nova šansa za afirmaciju moje momčadi, a i mene osobno", ističe Matić, kojemu je, inače, istekao dosadašnji ugovor s Tedom, ali vrlo je vjerojatno, kaže, da će sklopiti novi ugovor.

Pritom Matić ne skriva da ima i drugih ponuda poput onih za prelazak u Bundesligu, ali i klubova iz Nizozemske i Grčke te da ništa ne treba unaprijed isključiti. "Naviknuo sam se na Kinu, a osim Teda Tianjina ima ponuda i iz drugih klubova u toj zemlji pa su zasad veliki izgledi da i dogodine igram u Kini", objašnjava Matić.

Popularnost Darka Matića u Kini tolika je da se odnedavna u toj zemlji proizvode i šalice za kavu s njegovim likom. Posebno je popularan u 11-milijunskom Tianjinu, oko 120 kilometara udaljenom od Pekinga, gdje su veleplakati s njegovim likom postali uobičajeni.

Pozorno prati nogomet u Hrvatskoj i BiH. "Ono što trenutačno rade Slaven Bilić s Hrvatskom i Miroslav Blažević s BiH uistinu su veliki pothvati. Igrači s tog prostora u Europi uglavnom vrlo dobro igraju u stranim ligama, a sve to je samo potvrda kako na tom području postoji veliki nogometni potencijal" kazao je trenutačno jedini Hrvat u kineskoj prvoj ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!