Košarka

"Možemo sa svima u Top 16"

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.01.2009.

Velimir Perasović nije bježao od seciranja pogrešaka u igri Cibone, ali i pojedinih igrača, nakon prvog domaćeg poraza u Euroligi ove sezone...

Minimalan poraz od Unicaje rezultatski neće posebno naškoditi Vukovima, no zaista je šteta što prepunoj dvorani Cibona nije priuštila slatku pobjedu.

Trener Perasović, interesantno, nije bio pretjerano nezadovoljan, kao što zna biti nakon nekih pobjeda, a ključnim periodom utakmice ocijenio je početak posljednje četvrtine: "Krenuli smo dobro u utakmicu, motivirano i raspoloženo, te smo dominirali u prvom dijelu. Čak i u trećoj četvrtini nismo bili loši, premda su nam se pred kraj približili, ali u zadnju četvrtinu smo ušli loše, kao da nam je ponestalo snage. Mi smo fizički imali snage, jer smo stigli njihovu prednost, ali nestalo je koncentracije. Oni su ekipa koja melje malo po malo, koristi krizne trenutke, a to se nama danas dogodilo. Tada se prelomila utakmica, u prvih sedam minuta zadnje četvrtine."

Cibona je u posljednjem napadu igrala na Nikolu Prkačina ispod koša, je li to bio i plan? "Upravo ovo što smo napravili je bio plan - da igramo na Prkačina nakon bloka, pod košem, međutim, nismo to iskoristili, iako smo imali dva šuta. Znali smo da ne bi dopustili lagan šut izvana nakon dva ubačaja Kusa, pa smo išli pod koš, imali smo dvije dobre šanse, ali nismo zabili. Kako je danas izašlo, tako je protiv Zagreba ušlo, tako to ide."

Žali li što akcija nije bila pripremljena za Davora Kusa koji je prije toga vratio Cibonu u život? "Nije mi žao što smo išli na Kusa. Bilo je teško očekivati da bi Kus lagano primio loptu. Došli smo u dobru situaciju, ali nismo zabili. Oni su visoka ekipa, nije ih lako iznenaditi nekim šutom, da mogu sada ponoviti da Prkačin ima situaciju pod košem - opet bi to igrali. Lako je sada govoriti da smo mogli nešto drugo. No to nije bilo ključno, presudio je početak zadnje četvrtine."

Omjer slobodnih bacanja malo je neobičan s obzirom da je Cibona bila domaćin; je li i Peras nezadovoljan suđenjem? "Istina je da oni šutnu 35 slobodnjaka, a mi 18, igrajući u Zagrebu, a oni igraju agresivno. Normalno da se pitaš kako je to moguće, no što ćemo o tome razgovarati. Tretman u Euroligi se zaslužuje, a mi danas nismo imali suđenje koje je u Euroligi normalno na domaćem terenu, kao što je recimo Unicaja imala u Malagi."

Povratak gledatelja u Draženov dom veseli Perasovića, baš kao i činjenica da bi ova Cibona mogla sa svakim igrati ravnopravno u Top 16: "Bilo je sjajno igrati. Mislim da je bila dobra utakmica. Meni ova utakmica daje nadu da mi sa svima možemo igrati u Top 16. Ne treba zaboraviti da su ova dva nova igrača tek došla. Neću reći da smo igrali bolje nego protiv Olympiacosa, ali ću reći da je Unicaja danas bila bolja nego Olympiacos tada. Igrači su bili motivirani, igrali su sa željom i žarom."

Planove bi mogla poremetiti ozljeda Vedrana Vukušića kojeg su opet uhvatila leđa: "Mislim da nije bio udarac, već da bi moglo biti malo ozbiljnije, no pričekat ćemo rezultate testova."

Bruno Šundov nije odigrao nezaboravnu utakmicu na startu, no Perasovića to ne brine: "On je tek došao. Jasno je da se mora naviknuti na igrače, oni na njega. Nije jednostavno igrati ovakvu utakmicu čim dođeš. Danas nije imao dobar šut, ali on sigurno ima napadački kvalitet, može nam biti od koristi, zato smo ga i doveli. Ideja je bila da on igra nešto malo, ali s obzirom na povredu Vukušića igrao je i malo više od predviđenoga."

Zato je proigrao Lukša Andrić: "Ja se nadam da ga je potaknuo dolazak Šundova. Očekujem da svaku utakmicu igra barem sa žarom kao što je igrao danas."

Cibonin strateg nije bježao od činjenice da Earl Calloway ne igra kao prije: "On je jednostavno na puno lošijem nivou nego na početku sezone i mi to osjećamo u igri. Nadam se da ćemo ga vratiti. On je vrlo važan za nas, kad on igra dobro ekipa igra puno lakše. Trenutno je u lošoj formi, to se može svakom igraču tolerirati. Ovo nije nivo s kojim smo zadovoljni, ali mislim da možemo izvući puno više."

Nikola Prkačin nije se nazabijao koševa, no Perasović nije nezadovoljan njegovom igrom: "Ja nisam nezadovoljan Prkačinom danas. Imao je devet skokova, četiri osvojene lopte, otvori puno šuteva drugim igračima. Protiv ovakvih centara nije nikome lako igrati, visoki su, snažni, a Unicaja je ekipa iz vrha europske košarke."

Kako je, pak, vidio igru Andersona? "On je krenuo jako dobro. On ima moć da ide 1 na 1, u drugom dijelu je evidentno pao. Promašio je neke šuteve, no i on je s nama tek par dana. Očekujem da će igrati i bolje, premda ja ni danas nisam nezadovoljan njegovom igrom, osim u završnici."

Sve u svemu, Perasovića poraz od Unicaje nije posebno naživcirao, baš kao ni zagrebačku publiku koja je mogla uživati u dobroj košarkaškoj utakmici koju je ovoga puta dobila s(p)retnija momčad. Idući će put, nadamo se, lopta otići na Ciboninu stranu...

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!