Zimski sportovi

Karbon ponovno do vodstva

Antonija Pavlić • subota, 10.01.2009.
Karbon ponovno do vodstva
Foto: EPA

Braniteljica Malog kristalnog globusa, Talijanka Denise Karbon, odvezla je najbolju prvu vožnju veleslaloma u Mariboru, iako samo devet stotinki sekunde za njom zaostaje senzacionalna Tina Maze. Treća pozicija pripala je Manueli Moelgg, a veoma interesantnu drugu vožnju garantiraju i mali zaostaci skupina skijašica.

Lisicu je otvorila trećeplasirana u poretku veleslalomašica Manuela Moelgg, te je bez većih problema došla do cilja i upisala vrijeme od 1:21.89. Za 25-godišnju se Talijanku sudeći po trenutnim rezultatima tako uistinu može reći da ju "voli" broj dva, na posljednja je tri veleslaloma koja je završila, naime, zauzela drugo mjesto, dok je i prošle godine u Mariboru bila, pogađate, drugoplasirana.

Iznenađenje koje je sa startnim brojem 20 priredila ipak Tina Maze, ušavši u cilj sa samo devet stotinki zaostatka za Karbon, bacilo ju je na treće mjesto, a možda joj upravo to i donese sreću, pa "nesretno" drugo mjesto u drugoj vožnji zamijeni jednim od preostala dva na pobjedničkom postolju.

Vezane vijesti

Moelggino su vrijeme u prvoj vožnji nadmašiti uspjele tek dvije skijašice, braniteljica Malog kristalnog globusa i kolegica iz reprezentacije, Denise Karbon, te Slovenka Tina Maze, pobjednica na ovoj stazi prije tri godine.

Karbon je odvezla daleko najtečniju vožnju, potpuno anulirala otklizavanja koja su mučila sve skijašice na iznimno tvrdoj i ledenoj podlozi staze na Pohorju, te ispred Moelgg upisala solidnih 23 stotinke sekunde prednosti. Nešto kasnije talijanski će duo razbiti Tina Maze, smjestivši se na drugu poziciju, te što je važnije upisavši minimalnih 9 stotinki zaostatak za prvoplasiranom.

Međutim, podatak da ove sezone u četiri odvožena veleslaloma nijedna skijašica koja je imala prednost u prvoj vožnji na kraju nije uspjela upisati pobjedu ne ulijeva joj previše povjerenja te ju stavlja na težak ispit - probiti tu "kletvu" i napokon obraniti najbolju prezentaciju iz prve vožnje.

No, taj joj zadatak neće biti nimalo lak, jer osim Maze, koja je do potpuno neočekivanog drugog mjesta sa startnim brojem 20 došla nošena fenomenalnom podrškom s tribina te ponajprije perfektnim donjim dijelom staze, i Moelgg, tu su na trećem mjestu Kathrin Hoelzl s 27 stotinki sekunde, pa i s crvenim startnim brojem Tanja Poutiainen, koja je upisati uspjela 30 stotinki sekunde...

Šesto mjesto Marie Pietilae-Holmner počinje i s nešto većim zaostacima, Šveđanka kojoj je ovo ujedno i najbolja veleslalomska vožnja sezone odvezla je sigurno uz nekoliko manjih otklizavanja na prijelomnici, gdje su prednosti gubile gotovo sve skijašice. Njezinih 64 stotinke sekunde zaostatka slijedi Ingrid Jacquemod s okruglom sekundom dok su se iza nje poredale Lara Gut i Tessa Worley koje su za Karbon zaostale 1.07 i 1.10 stotinki.

Nicole Gius, Anja Paerson, Lindsey Vonn, Kathrin Zettel, Maria Riesch i Elisabeth Goergl, sve su se iza spomenutih skijašica stisnule u 30-ak stotinki sekunde, a veoma zanimljivu drugu vožnju, osim malih zaostataka vodećih djevojaka garantira i minimalni razmak dvije skijašice kojima je svaki bod više pred konkurenticom od iznimne važnosti: Maria Riesch i Lindsey Vonn.

Vonn je sa startnim brojem osam najbolje odvezla prvi dio staze te je pred Karbon upisala 20 stotinki sekunde prednosti, da bi ju ogromnog zaostatka od 1.38 stajalo "kočenje" na prijelomnici, kada je potpuno usporila, gotovo stala kako bi izbjegla odustajanje u crvenim vratima. Riesch, kojoj veleslalom inače nije prioritet, odvezla je solidno za svoje mogućnosti te za izravnom konkurenticom upisala samo 17 stotinki sekunde zaostatka.

Hrvatske predstavnice, Ana Jelušić i Nika Fleiss, sa vrlo su visokim startnim brojevima uspjele doskijati tek do 40. odnosno 43. mjesta. Veću šansu za povoljan rezultat i bodove imat će tako ipak sutra, kada je na rasporedu slalom.

Maribor, veleslalom, prva vožnja:
1. Denise Karbon (Italija) 1:21.66
2. Tina Maze (Slovenija) +0.09
3. Manuela Moelgg (Italija) +0.23
4. Kathrin Hoelzl (Njemačka) +0.27
5. Tanja Poutiainen (Finska) +0.30
6. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +0.64
7. Ingrid Jacquemod (Francuska) +1.00
8. Lara Gut (Švicarska) +1.07
9. Tessa Worley (Francuska) +1.10
10. Mateja Robnik (Slovenija) +1.23
...
40. Ana Jelušić (Hrvatska) +3.95
...
43. Nika Fleiss (Hrvatska) +4.34

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!