Nogomet

"Za Japan me vežu lijepe uspomene"

Matej Damjanović • utorak, 13.01.2009.
"Za Japan me vežu lijepe uspomene"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon što se vratio iz dalekog Japana, ugledni nogometni stručnjak Ivica Osim odmara se u austrijskom Grazu. Osim je jedno vrijeme bio izbornik Japana, ali zbog problema sa zdravljem napustio je tu funkciju...

"Ovdje ću sigurno ostati živjeti jedno vrijeme. Iz Austrije mi je blizu otići u Sarajevo, Zagreb, Milano i München. Predugo sam izbivao s ovih prostora, jedva čekam pogledati koju utakmicu u BiH i Hrvatskoj. Mislim kako ovdašnja prvenstva koja se igraju na području bivše Jugoslavije uopće nisu toliko loša koliko je stvorena negativna klima oko njih", kazao nam je Osim.

Uspomene koje ga vežu uz Japan uglavnom su lijepe. "Japan je ambiciozna sredina. Oni su velesila u svakom pogledu. Uvijek su spremni. Da su nakon Svjetskog prvenstva morali mjesec dana kasnije organizirati još jedno takvo natjecanje, ponovno bi bili maksimalno spremni. Postoje velike nogometne ambicije u toj zemlji. Međutim, mogućnosti su jedno, a ambicije drugo. Oni imaju fantastične uvjete, ali još nisu potvrdili status velesile u nogometu."

Kako je riječ o potpuno drugoj sredini, pokušao je objasniti na jednom, svom primjeru. "Imao sam neugodnu situaciju kad sam nakon jedne utakmice igračima rekao da su krave koje donose mnogo mlijeka pa ga na koncu proliju. Oni su to malo drukčije shvatili, gotovo kao uvredu. Rekao sam to burno, nešto se izgubilo u prijevodu, pa sam se našao u vrlo neugodnoj situaciji. Ipak, Japanci strance prihvaćaju vrlo korektno i moram kazati da mi je tamo bilo uistinu ugodno raditi", dodao je Osim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!