Košarka

Cilj ispunjen, slijedi teži dio

Branimir Korać • četvrtak, 15.01.2009.
Cilj ispunjen, slijedi teži dio
Foto: Sebastian Govorčin

Zadar je ostvario ono što je na početku sezone zacrtano - plasman u Top 16 Eurokupa. Kroz skupinu su ubilježili četiri pobjede i dva poraza u kojima igra nije bila na očekivanoj razini...

Unatoč brojnim problemima koji su ih pratili, Zadrani su uspješno prebrodili prvu fazu natjecanja u Eurokupu. Kada se sada pogleda skupina A, može se reći kako je Zadar imao sreće pri ždrijebu jer je Riga naknadno upala u velike financijske probleme dok se Roanne pokazao kao nedorastao protivnik u ovoj fazi natjecanja. Tek je Maroussi bio taj koji je bio na visokoj razini i uz Zadar zasluženo prolazi dalje.

Igre Zadrana u skupini su prilično varirale. Bilo je tu vrlo dobrih predstava na domaćem terenu te ona na gostujućem kod Roannea, međutim, da sve ne bude idealno, pobrinuli su se vrlo slabom igrom na gostovanjima kod Rige i Maroussija.

Kod Rige su odigrali obrambeno katastrofalnu utakmicu dozvolivši domaćinu da im ubaci čak 106 poena unatoč činjenici kako su Rigu u drugoj četvrtini ostavili tek na 11 poena. Gostovanje u Grčkoj također neće ostati u dobrom sjećanju, Maroussi ih je tamo posve razbio i konačnih plus 16 za Grke na kraju ne zvuči tako loše kako je to izgledalo na parketu.

Kako se i pretpostavljalo, domaći teren bio je zadarski forte. U uzavreloj atmosferi na Višnjiku izuzev Maroussija koji je dugo bio u igri, nitko nije imao šanse. Tome je dodana gostujuća pobjeda kod slabog Roannea i cilj je ostvaren. Četiri pobjede i Top 16.

Top 16 lijepo zvuči i u Zadru su bili uvjereni kako ga mogu i moraju doseći. Sada im slijedi onaj teži dio posla, plasirati se među dvije momčadi u skupini i dohvatiti četvrtfinale. To, međutim, neće ići tako lako, stižu novi opasni protivnici koji su u svakom slučaju daleko ravnopravniji od dosadašnjih.

Za nešto više vjerojatno neće biti dovoljno samo dobro odigrati u Zadru. Trebat će napraviti iskorak i odigrati nešto na gostovanjima, a to nikako neće biti lako jer ih čekaju tri jaka protivnika koji su realno ipak ispred Zadra.

Ono što treba veseliti Zadrane je pokazatelj kako su nosioci igre u NLB ligi pokazali i da su u europskim okvirima kvalitetni igrači stavljavši na muke svoje protivnike u dosadašnjem dijelu natjecanja. Ipak, ostaje dojam kako Zadar treba pojačati momčad za nešto više. Klupa je prilično tanka tako da je i rotacija smanjena, a držati ritam protivnika posebno na gostovanju, neće biti lako.

Petorica nositelja Rok Stipčević, Hrvoje Perić, Todor Gečevski, Dejan Ivanov i Juby Johnson trebat će podršku u drugom krugu i odigrati, naravno, čak i bolje nego što su to činili u prvom krugu natjecanja. Iako mu je ozljeda opravdanje, više se očekivalo od Malika Dixona kojem je krajnje vrijeme da počne potvrđivati kako je pojačanje za ovu momčad. Marlon Garnett nije uspio takvo što dokazati i bio je prisiljen na odlazak. Da broj igrača nije problem, kao i sama situacija na tržištu, možda bi i Dixon već krenuo istim putem. U prvom krugu natjecanja nije pokazao ništa posebno.

Što će dalje biti, teško je prognozirati, posebice kada je Zadar u pitanju. Činjenica je kako su u Višnjiku favoriti protiv sva tri protivnika, no činjenica je i kako niti jedan od ta tri protivnika neće doći s unaprijed ubilježenim porazom bez ikakvih šansi. Na gostovanju se Benetton nekako čini kao najsigurniji pick za pobjedu, ali za to će trebati ipak više nego što je pokazano dosad. Do prvog susreta u Topu 16, 27. siješnja kod Türk Telekoma, dosta je vremena za podizanje forme i stvaranje preduvjeta za pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!