Tenis

Smiješi se hrvatski dvoboj

Ivor Krapac • petak, 16.01.2009.
Smiješi se hrvatski dvoboj

Najzanimljiviji dio australskog teniskog ljeta je pred vratima. U ponedjeljak počinje Australian Open, a ždrijeb glavnog turnira otkrio nam je što čeka petoricu hrvatskih aduta u muškoj konkurenciji...

Najzanimljivije stvari, barem u ranoj fazi turnira, mogle bi se dogoditi u gornjoj četvrtini gornjeg dijela ždrijeba. U njoj se nalaze 25. nositelj Ivo Karlović, Mario Ančić i Roko Karanušić, svaki s potencijalnom poslasticom u drugom kolu.

Ukoliko Karlović na startu svlada Španjolca Daniela Gimena-Travera (90.), a Ančić bude bolji od kvalifikanta ili lucky losera, što je u oba meča realno očekivati, na drugoj prepreci Ivo i Mario ići će jedan na drugoga. Karlo se dosad nije sastajao s Gimeno-Traverom, dok Mario svog protivnika još ne zna - prvotno je to trebao biti Filippo Volandri, no Talijan je otkazao nastup nakon ždrijeba.

Mogući dvoboj Karlovića i Ančića bio bi treći međusobni na ATP Touru. Mario je slavio 2003. u Stockholmu (6:3, 6:2), Ivo uzvratio 2006. na PBZ Zagreb Indoorsu (7:6(7), 7:6(4)), no dvaput su bili na suprotnim stranama i na turnirima nižeg ranga. Ančić je 2000. došao do 7:6(14) i 6:4 u finalu Futuresa u Zagrebu, dok je Karlović sezonu kasnije ubilježio 7:6(5) i 7:6(7) na Challengeru u Urbani.

Roko Karanušić nalazi se samo korak do golemog izazova i vjerojatnog nastupa u Rod Laver ili barem Hisense (do lani Vodafone) Areni. U drugom kolu mogao bi ići na Rafaela Nadala, no korak do prvog na svijetu neće biti lak - na startu čeka 27-godišnji Francuz Florent Serra (58.), s kojim se Roko još nije sastajao.

Prvopostavljeni Nadal krenut će u pohod na titulu protiv Belgijca Christophea Rochusa, nakon toga išao bi na Karanušića ili Serru, a prvi nositelj koji bi mu se mogao naći na putu bio bi Dmitrij Tursunov (29.), mogući protivnik u trećem kolu. No, u tom dijelu ždrijeba je i Tommy Haas, sposoban zaprijetiti brojnim favoritima.

U dijelu ždrijeba Karlovića i Ančića treće kolo donosi potencijalni ogled sa šestim nositeljem Gillesom Simonom, a korak iza, u osmini finala, od postavljenih igrača slijedili bi Gael Monfils (12.) ili Nicolas Almagro (17.).

Prvi hrvatski reket Marin Čilić, 19. nositelj, pokušat će napraviti prvi korak prema reprizi lanjske osmine finala u ogledu s 203 cm visokim Južnoafrikancem Kevinom Andersonom (108.), najpoznatijim po dva prošlogodišnja rezultata - u Las Vegasu je došao do finala, a na Masters Series turniru u Miamiju iznenadio Novaka Đokovića.

Ukoliko svlada Andersona, s kojim se još nije susretao, u drugom kolu Marin će ići na jačeg iz dvoboja Janka Tipsarevića i Oscara Hernandeza. Ako sve prođe u skladu s renkingom, kolo iza čekao bi 11. nositelj David Ferrer, a osmina finala nosila bi mogućnost ogleda s vršnjakom, također 20-godišnjim osmopostavljenim Argentincem Juanom Martinom Del Potrom.

Čilić i Del Potro nalaze se u donjoj četvrtini donjeg dijela ždrijeba, koju predvodi drugi nositelj Roger Federer. Drugi na svijetu na startu ide na Talijana Andreasa Seppija.

Ivan Ljubičić tražit će prolazak u drugo kolo protiv Rusa Igora Kunjicina (43.), prošlogodišnjeg neočekivanog pobjednika Kremlin Cupa u Moskvi. Bit će to njihov prvi susret na ATP Touru ili Grand Slamu - dosad su bili na suprotnim stranama još 1999. na Futuresu u Zagrebu, kad je Ivan slavio sa 6:1 i 6:4.

Pobjednik ovog meča u drugom bi kolu mogao ići na petog nositelja i lanjskog finalista Jo-Wilfrieda Tsongu, kojem je ždrijeb u prvom kolu dodijelio Argentinca Juana Monaca. No, Tsonga se muči s boli u leđima, status za Melbourne je zasad pod upitnikom.

Od vodećih nositelja, u Ljubičićevoj četvrtini ždrijeba, donjoj u gornjem domu, nalaze se i Andy Murray (4.) i James Blake (9.). Murray će vlastitu odličnu formu prvo testirati protiv iskusnog Rumunja Andreja Pavela.

Od kvarteta iz svjetskog vrha, svog prvog suparnika zasad još ne zna jedino treći nositelj i branitelj naslova Novak Đoković, koji će dočekati kvalifikanta.

U ženskom ždrijebu zasad nema hrvatskih predstavnica, slika bi se mogla popraviti ukoliko Jelena Kostanić-Tošić ili Karolina Šprem prođu kvalifikacije...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!