Zimski sportovi

Prvi šlager u Wengenu nova prilika za Kostelića

Antonija Pavlić • petak, 16.01.2009.
Prvi šlager u Wengenu nova prilika za Kostelića
Foto: Dejan Popek

Sljedeća postaja Svjetskog skijaškog kupa ovog vikenda muške predstavnike seli u švicarski Wengen, na jednu od legendarnih, najdužih, ali i najopasnijih staza u povijesti održavanja skijaških natjecanja. U bogatom trodnevnom programu skijaši će bodove skupljati u superkombinaciji, spustu, te slalomu...

Ivica i Natko među najboljim kombinatorcima

Od tri discipline predviđene za natjecanja u Wengenu (SK, S, SL), prva će na scenu stupiti superkombinacija, što znači miks skraćenog spusta i jedne vožnje slaloma. Prošle je sezone ovom disciplinom vladao ukupni pobjednik Svjetskog kupa, Bode Miller, dok mu je za vratom puhao naš Ivica Kostelić.

U samom su vrhu bili i Daniel Albrecht i Jean-Baptiste Grange te Benjamin Raich, Ted Ligety i Natko Zrnčić-Dim, što je Hrvatsku tada činilo nevjerojatnom trećom reprezentacijom po učinku u toj disciplini.

Ove godine stvari ne bi trebale biti bitno drugačije, krug favorita uglavnom čine isti ljudi, s time da nikako nije isključena mogućnost ponekog iznenađenja, uostalom, klađenje na ishode muških utrka Svjetskog kupa u ovoj sezoni na pamet pada samo onima najhrabrijima.

Fill, Svindal, Walchhofer, Innerhofer ili netko peti?

U četiri smo odvožena spusta ove sezone u sva četiri na tronu mogli vidjeti drugog skijaša. U Lake Louiseu je doslovce sretnik bio Peter Fill, Beaver Creek je pripao Svindalu, Val Gardena Walchhoferu, Bormio Innerhoferu. Pobjedu još čekamo od branitelja Malog kristalnog globusa, Didiera Cuchea, pa Bodea Millera, koji se čini se, u zadnje vrijeme konsolidirao i sve više počeo dizati formu, pa i Marca Sullivana koji je u prošlogodišnjem poretku zauzeo četvrto mjesto.

Ako je dopušteno pak suditi po posljednjim treninzima, glavnih favorita - nema. Najzanimljiviji je rezultat upisao Švicarac Cuche, koji je prvoga dana slavio pobjedu, a drugoga, istina i uslijed velike pogreške, doskijao "tek" do posljednjeg mjesta. Drugi, i posljednji trening pripao je Slovencu Jermanu koji ove sezone niti u jednoj brzoj disciplini nije uspio "zablistati", štoviše, tek je dva puta upisao TOP 10 rezultat, što najviše govori o izrazitim favoritima u ovogodišnjem izdanju Svjetskog kupa.

Što se hrvatskih predstavnika tiče; i to čak njih trojice, realna nadanja hrvatskog puka su očekivano, ali i opravdano, visoka: ponoviti Kitzbühel od uskoro pune godine dana, kada su po prvi put u povijesti bodove u utrci spusta osvojila dva Hrvata: Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim. Oba su treninga najavila vrlo realno moguć doseg tog očekivanja; prvog je dana Ivica bio 18., Natko 29., drugoga pak Ivica 19., Natko 31.

Uz njih, iskustvo će na Lauberhornu skupljati i Tin Široki koji je u ovoj disciplini u Svjetskom kupu do sada ubilježio dva nastupa i dva 37. mjesta u Francuskoj: Val d'Isereu i Chamonixu. U ostalim FIS utrkama i Nor-Am kupovima ubilježio je i jedno 26., 9. te treće mjesto, na Nor-Am-u u kanadskoj Panorami.

Kostelić napokon preuzima vrh?

Jedina disciplina u kojoj se ove godine uistinu nešto može predvidjeti svakako je slalom, u kojem glavnu riječ vode naš Ivica Kostelić i Francuz Jean-Baptiste Grange. Ni Grange ni Ivica u posljednjoj se utrci u Adelbodenu nisu previše dokazali i opravdali očekivanja, iako bi Ivica, da je bez pogrešaka doskijao do cilja, sigurno bio u samom vrhu.

Važnije je od toga, međutim, da je Profesor i na najstrmijoj stazi Svjetskog kupa pokazao očuvanje vrhunske forme, kojom bi u Wengenu morao pokušati pobijediti Grangea i, ako ne preteći ga, onda približiti mu se barem na zaista minimalan zaostatak.

Francuz je u zadnjoj utrci pokazao gotovo sve svoje slabosti, loše odvezao i prvu i drugu vožnju te ga je samo puka sreća u poretku postavila ispred Ivice, samim time "nesretno" povećavajući njegovu prednost. Drugi Hrvat koji će u teškoj konkurenciji na Lauberhornu tražiti dobar plasman bit će Dalibor Šamšal, koji će pokušati približiti se fenomenalnom ostvarenju sa Sljemena i još ponekim bodovima u Svjetskom kupu.

Uz Grangea i Kostelića ne smijemo zaboraviti ni na one koji u Wengenu zasigurno mogu doći do vrhunskog rezultata: Raicha, Prangera, Moelgga, Matta, pa i Millera koji je na prošloj utrci u Adelbodenu pokazao kako još zna voziti slalom...

Za kraj možemo samo zaključiti kako je u skijanju gotovo sve - relativno. Svatko može pobijediti, imati ili nemati svoj dan i ostvariti ili ne ostvariti vrhunski rezultat. No, ono što je sigurno to je da nas u ova tri dana očekuju prave poslastice za skijaške sladokusce i prva od "velikih" i povijesno značajnih utrka u povijesti Svjetskog skijaškog kupa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!