Tenis

JJ, sestre, Ruskinje...

Ivor Krapac • nedjelja, 18.01.2009.
JJ, sestre, Ruskinje...
Foto: EPA

Lov na krunu pobjednice Australian Opena, koji počinje u ponedjeljak, donijet će uobičajenu utrku brojnih pretendentica da je uzmu. Jelena Janković, netko od sestara Williams, netko od Ruskinja ili netko drugi? Tkogod bio, znamo da pobjednica neće biti ista kao i lani - Marije Šarapove neće biti...

Iako joj vjerojatno nije bilo lako prelomiti, Marija Šarapova procijenila je da Australian Open dolazi prerano za njeno bolno desno rame. Kruna je ostavljena, a u potrazi za nasljednicom nije lako izdvojiti glavnog favorita.

Jelena Janković kao preporuku može istaknuti što je prva na svijetu, na poziciji na kojoj, kako kaže, uživa biti. Naravno, tu želi i ostati, a prvi Grand Slam naslov u karijeri značajno bi pomogao da se to ostvari. "Pobjeda na nekom Grand Slam turniru mi je jedan od ciljeva sezone, no glavni cilj mi je napredovati, što više ojačati i popraviti igru", kazala je prva na svijetu, koja je prvijencu već bila blizu lani na US Openu, uz poraz od Serene Williams u finalu.

Vezane vijesti

Serena će ponovno biti među vodećim konkurenticama, u potrazi za svojom četvrtom titulom u Melbourneu (2003., '05., '07.). Ovog tjedna u Sydneyju nije baš išlo po željama Williams. Na putu do polufinala jedva je prošla Samanthu Stosur i Caroline Wozniacki, a među posljednje četiri pala je sa samo četiri osvojena gema protiv Jelene Dementijeve - no, to je bio Sydney, a ovo je Grand Slam turnir, ne bi bilo prvi put da Serena pokaže nešto sasvim drugo i puno bolje.

Slično vrijedi i za stariju sestru. No, za razliku od Serene, Venus još nije bila pobjednica na ovom turniru, a s obzirom da je titula na Australian Openu jedna od rijetkih stvari koja joj nedostaje u velikoj karijeri, dodatni motiv neće biti potreban.

U izostanku Šarapove, Ruskinje će se uzdati u Dinaru Safinu i Jelenu Dementijevu - ili drugačijim rasporedom, uzimajući u obzir odličnu Jeleninu formu na početku sezone. Dementijevoj je nekad siječanj dolazio prerano za velike stvari, no očito se i to promijenilo - ove godine još nije izgubila, na čistih je 10-0, a u Melbourne dolazi s osvojena dva turnira (Auckland, Sydney) i posebno impresivnim nizom u završnici Sydneyja. Od četvrtfinala nadalje srušila je tri suparnice iz Topa 10, Agnieszku Radwansku, Serenu Williams i sunarodnjakinju Safinu.

Štićenica Željka Krajana je u skupini igračica iz vrha koje traže svoj prvi Grand Slam naslov, uz nadu da će biti brža od Janković i Dementijeve. Nakon odlične prošle sezone i proboja na treće mjesto na svijetu, Safina će pokušati stići korak dalje nego lani u Roland Garrosu, kad je bila u svom prvom finalu na četiri najveća.

Tada ju je nadjačala Ana Ivanović, lanjska finalistica u Melbourneu, koja je, međutim, nakon titule na pariškoj crvenoj zemlji ušla u razdoblje lutanja i traženja stare forme. Ivanović je u sličnom stilu započela i novu sezonu, pretrpjevši težak poraz od Amelie Mauresmo (6:3, 6:2) u četvrtfinalu Brisbanea, a za povratak samopouzdanja joj što prije treba nešto veliko. Neće biti lako, no možda pomogne prošlogodišnje iskustvo dolaska do finala.

Tako izgleda krug uobičajenih sumnjivica u utrci za naslovom, no možda se dogodi i iznenađenje igračice iz sjene iako je to u ženskom tenisu nešto teže očekivati - velike stvari obično završe u rukama onih najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!