Automoto

Ovjenčani pobjednici

Borna Rupnik • nedjelja, 18.01.2009.
Ovjenčani pobjednici

U nedjelju je i službeno okončano 31. izdanje relija Dakar, po prvi puta voženog na južnoameričkom kontinentu. Pred znatiželjnike su u Buenos Airesu izašli gotovo svi sudionici, a pobjede su potvrdili De Villiers, Coma, Mahaček i Kabirov...

U stilu rimskih trijumfalnih pohoda završen je ovogodišnji Reli Dakar. Prvi puta u povijesti najveća se pustolovina na dva ili četiri kotača odvijala u Argentini i Čileu, a čast da ugosti službeno zatvaranje natjecanja pripala je argentinskoj prijestolnici.

Povorka sudionika protegla se između 10 i 17 sati po tamošnjem vremenu duž Avenije osloboditelja, između Sarmienta i Godoy Cruza, u Buenos Airesu, a publika ih je mogla pozdraviti cijelim putem.

Naravno, pobjednicima se u ovako zahtjevnom natjecanju u pravom duhu Pierrea De Coubertina mogu smatrati svi koji su nastupili, a tu treba posebno izdvojiti i hrvatsku posadu Daniel Šaškin - Damir Bruner. CroDakar Team do samog cilja ipak nije izdržao, ali i takav je premijerni nastup i više nego vrijedan spomena.

Prvu pobjedu za Volkswagen u konkurenciji automobila donio je Južnoafrikanac Giniel De Villiers. Na ruku su mu išle nevolje dvojice najvećih konkurenata, diskvalificiranog Nassera Al-Attiyaha i prevrnutog Carlosa Sainza, no na njegovom uspjehu i konstantnoj vožnji nema niti najmanje mrlje.

Marc Coma na ovogodišnjem je izdanju relija Dakar postao simbol uvjerljivosti i staložene vožnje do cilja. Ozbiljnijeg konkurenta praktički nije ni imao, te se u rodnu Španjolsku vraća s apsolutno zasluženo osvojenom titulom.

Rus Vladimir Kabirov u Južnoj se Americi vratio pobjedničkim navikama. Naime, na ovom je natjecanju slavio već 2005. godine, a njegov je argentinsko-čileanski troboj sa sunarodnjakom Čaginom i Nizozemcem De Rooyem bio iznimno napet i uzbudljiv, te je njegov naslov tim slađi.

Čeh Josef Mahaček ostat će zapisan u povijesti kao prvi vozač koji je odnio pobjedu u konkurenciji quadova. Najjači domaći adut na cijelom reliju bio je Marcos Patronelli, koji je završio na drugom mjestu ukupnog poretka, no i tako je odigrao bitnu ulogu u jednoj od najvećih novosti ovog događaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!