Tenis

Uspješan start Čilića

Branimir Korać • ponedjeljak, 19.01.2009.
Uspješan start Čilića
Foto: EPA

Hrvatski muški tenis na Australian Openu bilježi dobar start. Marin Čilić jedini je naš tenisač koji je bio u akciji već u ponedjeljak, a svog protivnika uspješno je apsolvirao...

U dvoboj s Kevinom Andersonom Marin Čilić ušao je kao favorit i uspješno je opravdao tu ulogu. Meč je mogao i ranije dovršiti, ali nešto lošija faza igre u trećem setu pomogla je Andersonu barem da dođe do utješnog seta. Na kraju je Marin ipak bio bolji u četiri seta sa 6:3, 6:2, 6:7(4), 6:3.

Marin Čilić odlično je otvorio meč protiv Kevina Andersona. Opasnom Južnoafrikancu zaprijetio je već u četvrtom gemu kada je došao do 0:40. Anderson je spasio dvije break lopte, ali treću nije mogao i Marin dolazi do ranog breaka i vodi 3:1. Na servisu za set kod 5:3 Marin je ušao u manje probleme, Anderson je imao i break loptu, ali naš tenisač se izvukao i sa 6:3 uzeo prvi set.

Kako je započeo, Marin je tako nastavio i u drugom setu. Ponovno u ranoj fazi dovodi Andersona u probleme i već u prvom gemu drugog seta dolazi do 15:40. Prvu break loptu uspio je Anderson izvući, no drugu ne i Čilić ima rani break. Anderson je nastavio s nesigurnom igrom na svom servisu i u sljedećem gemu te Čilić ponovno dobiva prilike za oduzimanje servisa i ne propušta ih te ima visokih 3:0 uz dvostruki break. Marin nije uspio zadržati tu veliku prednost i dozvolio je Andersonu kod 4:1 oduzimanje servisa i smanjenje na 4:2. No Južnoafrikanac nije to znao iskoristiti već je ponovno izgubio servis već u narednom gemu te je Marin bez problema završio drugi set sa 6:2.

Nakon što su otvaranja prva dva seta protekla u njegovoj dominaciji, otvaranje trećeg pripalo je Andersonu. U svom prvom servis gemu Čilić dopušta Andersonu dolazak do 15:40 što ovaj koristi i radi break za 2:0. Prilika za povratak u set stigla je u sljedećem gemu, Marin je imao 30:40, no Anderson se spasio i poveo s 3:0. Pritisak na servisu Andersona nastavljen je i u petom gemu kada Marin ima 0:40, a ovaj put uspijeva napraviti break te smanjiti na 3:2 i vratiti se u set.

Treći set na kraju je otišao u tie-break gdje je Anderson poveo s 3:1, ali Marin uzima tri poena u nizu i preuzima vodstvo 4:3. Kod 5:4 za Andersona Marin gubi poen na svom servisu i daje Južnoafrikancu dvije set lopte, ovaj to odmah koristi i sa 7:4 u tie-breaku uzima treći set.

Ulazak u četvrti set bio je uspješniji za Marina nego završetak trećeg. Odmah je Andersonu zaprijetio kod 1:0 kada je došao do 15:40, Anderson spašava te dvije break prilike, ali Čilić dolazi do još jedne koju ne propušta i vodi 2:0. Sve je teklo glatko do 4:2 kada Čilić ulazi u probleme na servisu i daje Andersonu velikih 15:40, dvije break lopte Marin je spasio, pružio mu još jednu priliku, ovaj niti tu nije iskoristio i onda je Čilić uzeo gem za 5:2. Na servisu za meč Marin je Andersonu dozvolio povratak od 30:0 na 30:30, ali nakon toga dolazi do prve meč lopte koju odmah koristi i prolazi u drugo kolo.

U meču koji je Marin mogao i ranije privesti kraju, naš tenisač odservirao je 15 aseva uz osam dvostrukih pogrešaka te je realizirao šest od 14 break lopti. S druge strane Anderson je imao devet prilika za oduzimanje servisa i realizirao dvije.

U sljedećem kolu Čilića očekuje dvoboj s Jankom Tipsarevićem kojeg je svladao prije nešto manje od dva tjedna u Chennaiju.

Tenisači, prvo kolo: Čilić (Hrvatska, 19) - Anderson (JAR) 6:3, 6:2, 6:7(4), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!