Tenis

Ančić piše povijest

Vedran Babić • utorak, 20.01.2009.
Ančić piše povijest
Foto: Kristijan Komarica

Trećerangirani hrvatski tenisač Mario Ančić pridružio se Marinu Čiliću i Ivi Karloviću u 2. kolu Australian Opena. Splićanin je za nešto manje od tri sata zasluženo pobijedio američkog kvalifikanta Waynea Odesnika...

Ono što smo i očekivali, to će se i dogoditi. U 2. kolu Australian Opena imat ćemo veliki hrvatski okršaj. Po treći put u karijeri sastat će se Ivo Karlović i Mario Ančić. Karlo je u tri seta arhivirao Španjolca Gimeno - Travera, dok je Ančić u četiri bio bolji od ljevorukog Amerikanca rođenog u Johannesburgu, Waynea Odesnika, 115. tenisača svijeta (7:5, 6:4, 4:6, 6:2).

Nikada nije lako prvi izaći na teren oko 11 sati po lokalnom vremenu po nesnosnim vrućinama, no Mario se vrlo dobro snašao i dokazao kvalitetu protiv inferiornijeg suparnika. U prvom setu koji je trajao najduže od sva četiri, 51 minutu, Ančić je drugim breakom za 7:5 došao do prednosti. U drugom izgubljeno je jako malo poena na servisu, ali se hrvatski tenisač domogao jedne break lopte i poveo s 2:0.

Iako je u trećem setu imao fenomenalnih 89% ubačenog prvog servisa, Ančić ga je ipak izgubio i to na identičan način na koji je dobio prethodni - iz jedne break lopte Odesnika. Međutim, u četvrtom setu trenutno 36. tenisač svijeta ubacio je u dvije brzine više. Izgubio je samo tri poena na servisu, a realizirao je dvije od pet prilika za break i sa 6:2 pobjednički zaključio meč.

Bio je ovo odličan meč Marija Ančića, koji se malo pomalo diže u formi. Uz 69% prvog servisa ubacio je i 12 asova, osvojivši vrlo dobrih 78% poena nakon prvog servisa, a lijepo je vidjeti i kako je realizacija break lopti bila na visokom nivou (5/11), za razliku od meča s Đokovićem u četvrtfinalu Sydney prošli tjedan.

24-godišnji Splićanin nastupa na svom šestom Australian Openu. Nikada nije ispao prije trećeg kola, a da produži tu hvale vrijednu tradiciju, morat će preskočiti suigrača iz reprezentacije Ivu Karlovića, u jednom od zanimljivijih dvoboja 2. kola Australian Opena. Malo je reći da jedva čekamo četvrtak, jer bit će to vrlo rijetki, čak možemo reći i povijesni okršaj hrvatskih tenisača na Grand Slamu još od 2. kola US Opena 1991. godine, kada je Goran Ivanišević u tri seta uvjerljivo porazio Gorana Prpića.

Australian Open, tenisači, prvo kolo: Mario Ančić (Hrvatska) - Wayne Odesnik (SAD, Q) 7:5, 6:4, 4:6, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!