Košarka

Giriček: "Nikad ne reci nikad"

Domagoj Pancirov • utorak, 20.01.2009.
Giriček: "Nikad ne reci nikad"
Foto: Nikola Movrić

Dva telefonska razgovora, jedan mail i evo - Gordan Giriček je napokon sa svojim mislima i najnovijim vijestima u hrvatskim medijima. Nakon šest NBA sezona, Gordan se vratio u Europu i trenutačno je član turskog Fenerbahče Ülkera. Za dvadesetak dana evo ga i u Draženovom domu. Puno je razloga za priču, puno je pitanja koja zahtijevaju odgovor. Danas vam nudimo prvi od dva dijela ekskluzivnog razgovora s Gordanom Giričekom...

Puno je mjesta gdje bi ova priča mogla započeti, i dok tražim tu prvu rečenicu, nekako mi čini da je povratak Gordana Giričeka u europsku košarku prošao gotovo nezamjetno u domaćim medijima. Netko će reći – ništa čudno, Giriček ne igra za reprezentaciju.

Ali – kako onda objasniti činjenicu da bi se skoro svi mediji rastrčali i pojurili objaviti neku novu informaciju ili detalj iz Giričekovog privatnog života? Namjerno naglašavam – skoro svi mediji, jer jedan zasigurno ne bi na divlji način zadirao u Gordanov život izvan životnog parketa. A taj se medij zove – Sportnet.

I zbog toga mi je osobito zadovoljstvo da ovaj razgovor s Gordanom Giričekom mogu odraditi upravo za Sportnet.

Zasigurno ključno pitanje na početku razgovora je – zašto Giriček ne igra? Naime, od dolaska u Istanbul u redove Fenerbahče Ülkera, Gira je odigrao samo dvije utakmice u turskom prvenstvu – ni sekunde u Euroligi. Riječ ima Gordan:

"Ma, prvo je bio mali bruh, a onda se dogodila ozljeda aduktora na lijevoj nozi. Ništa strašno, ali kod ozljede aduktora treba biti strpljiv i treba si dati vremena za oporavak. A mi smo malo požurili. U domaćem prvenstvu igre nisu bile dobre, upisali smo dva poraza u nizu – od Efes Pilsena i Aliage Petkima, a ja sam želio sam pripomoći i odigrao jednu utakmicu. Dobili smo Türk Telekom, ali kako nisam bio do kraja zaliječen i vratio sam se s ozljedom na početak."

Što ozljeda aduktora donosi na parketu?
"Košarka je sport u kojem je eksplozivnost na prvom mjestu, a ja s tom ozljedom ne mogu biti pravi. Kad god bih se spustio u stav - pojavila bi se bol. Tako ne mogu igrati i morali smo oporavkom krenuti iz početka."

Slijedeći medicinski korak bio je vrlo zanimljiv.
"Kod ozljede aduktora – mirovanje je najbitniji faktor. Klub je prema meni bio maksimalno korektan uz poruku: 'Čekamo te koliko god treba'. Ali – sezona traje... Vrijeme je da se vratim na parket, želim opravdati njihovo veliko povjerenje i veliki novac kojeg su uložili u mene. Tako smo i došli do zajedničke odluke do pokušamo s medicinskim postupkom koji pomoću krvi ozlijeđenog čovjeka – rješava problem hematoma nastalog u tetivi aduktora. Na taj način izbjegao bih operaciju koja bi me dodatnih dva mjeseca udaljila od parketa i utakmica. Raspitao sam se na nekoliko strana i prošle subote u bolnici injekcijom primio dozu vlastite krvi, koja bi trebala 'razbiti' hematom u aduktoru, i moje tijelo učiniti potpuno spremnim za drugi krug Eurolige. Moram priznati da jedva čekam."

Vrijeme je i za druge teme, a ovu smo o Gordanovom zdravlju u dužem obliku prošli, jer je Giričekovo neigranje izazvalo podosta pitanja u košarkaškim krugovima. Sada kada znamo kompletnu istinu – možemo dalje.

Gira – kako je u Istanbulu; legendarnom gradu svjetske povijesti, jedinoj svjetskoj metropoli koja živi na dva kontinenta – u Europi i Aziji?
"Super! Istanbul je vrhunski grad. Istina, doživio sam potpuni kulturni šok, ali moram priznati da mi ovaj način života čak i više paše. Ovdje vlada nered kreativnog kaosa! I ta čuvena istanbulska prodaja na ulicama mi se sviđa. Da se razumijemo – meni je u SAD-u bilo odlično, ništa protiv Amerike u smislu tamošnjeg života, tamo je sve složeno po redu. No, ovo je jedno posve drugačije iskustvo, puno bliže našem i mom mentalitetu, i doista uživam. Živim u lijepom stanu, svi su me vrhunski primili. A da ne govorim da je Fener turska institucija, klub sa čak 30 milijuna navijača, što je tri puta više u odnosu na ostale klubove."

Gira je s Fenerom potpisao dvogodišnji ugovor, s opcijom 1+1 – što znači da u ljeto može birati – želi li ostati i drugu sezonu.
"Izuzetno sam zadovoljan klubom, a s podrškom u mojoj ozljedi – pokazali su se u najboljem svjetlu. Ne forsiraju me, čekaju povratak. Bogdan Tanjević je odličan, momčad je prava. Sviđa mi se sistem rada, i svi skupa očekujemo vrhunske rezultate."

U NBA ligi je proveo šest sezona. Nakon Moskve, Gira je u ljeto 2002. otišao u Memphis. Prvu sezonu završio je u Orlandu, gdje je započeo i svoju drugu NBA sezonu (2003/04.) - ali je kraj iste dočekao u Salt Lake Ciytu - u Utah Jazzu. Tri je pune sezone proveo je pod vodstvom trenera Jerrya Sloana, dok je svoju šestu sezonu započeo u Utahu, kratak dio – dom mu je bila Philadelphia, a kraj priče stigao je u Phoenixu.

Hoće li se jednog dana vratiti na NBA parkete?
"Nikad ne reci nikad... Iako sam u 32. godini života – još se uvijek osjećam mlado. Tijelo mi govori da još uvijek mogu, samo da bude zdravlja. Naime, na svim trčanjima, govorimo o NBA ligi, bez problema sam pratio ritam mlađih igrača koji su tek stigli u ligu. No više ne želim biti samo broj i dio igre u kojoj je pravilo da mora igrati onaj koji je po godinama mlađi."

Giriček nastavlja:
"Sada je imperativ rezultat. Želim nešto i osvojiti u karijeri. Uoči ove sezone bilo je ponuda da ostanem u NBA ligi i za veće novce od ugovora kojeg sam potpisao sa Fenerbahčeom. Mislim da u Istanbulu mogu biti dio momčadi koja je spremna za velike rezultate u idućim sezonama. Ukoliko na ljeto stigne prava ponuda, sigurno ću prvo razgovarati s Fenerom. Nakon njihovog pozitivnog i maksimalno korektnog stava u ovoj mojoj ozljedi, potvrdilo se da je dolazak u Istanbul bio prava odluka. I ostat ću ovdje i za manje novce. Lojalan sam, to i želim i biti, a mijenjati samo radi mijenjanja čini mi se i glup potez."

Istanbul broji gotovo 11 i pol milijuna stanovnika. Vozi li se Gira po tom velegradu sam... ili?
"A ne ... ne vozim sam. Grad je uistinu velik, i imam vozača. Tako mi je daleko lakše i sigurnije. U sekundi možeš upasti u neku neviđenu gužvu. Ovako sam s vozačem miran, i mogu biti potpuno opušten..."

*U SRIJEDU: O EUROLIGI, CIBONI, REPREZENTACIJI, GITARI...*

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!