Rukomet

Sprema se senzacija?

Ivana Strahija • srijeda, 21.01.2009.
Sprema se senzacija?
Foto: Kristijan Komarica

I dok se nekoliko desetina autobusa iz Makedonije vozi za Varaždin, upitali smo Kirila Lazarova kako on doživljava ovo Svjetsko prvenstvo. U razgovor se uključio i izbornik Ile Temelkovski.

Poraz od Tunisa, pa pobjeda nad Alžirom, to nije bilo dovoljno da se Makedoniju svrsta uz bok onih reprezentacija koje se nameću kao prirodni putnici za drugi krug natjecanja. Međutim, upravo je ta prva pobjeda uvelike digla samopuzdanje makedonskih rukometaša i dala im krila protiv Poljaka.

"Ja nakon Tunisa nisam mogao spavati, toliko sam uzrujan bio i toliko me sve to skupa mučilo. Bio sam uvjeren da to nije domet Makedonije i da možemo bolje, ali mislim da nas je važnost natjecanja stjerala u grč, koji je popustio tek protiv Alžira. Tu nam je uvelike pomogla publika, Makedonci i Hrvati, koji su svi navijali za nas. U Varaždinu se osjećamo kao kod kuće", uvodno je kazao najpoznatiji makedonski igrač Kiril Lazarov.

Da Alžir nije slučajnost Makedonci su potvrdili protiv Poljaka, kad su većim dijelom utakmice imali dobru razliku, da bi veće iskustvo ipak na kraju umalo odnijelo prevagu: "Prije tog susreta imao sam odličan osjećaj da Alžir nije naš plafon. U utakmicu protiv Poljske ušli smo s mišlju kako se počinje od 0:0, ali i jako željni dokazati svoju kvalitetu. Na kraju smo napravili senzaciju, iako su Poljaci dakako mnogo iskusnija ekipa, koja je to iskustvo skoro iskoristila", komentirao je Lazarov.

Uključio se i Ile Temelkovski: "Ne samo da smo potvrdili da Alžir nije krajnji domet, nego smo pokazali da kvalifikacije protiv Islanda nisu bile slučajne. Dugo nas već nema u svjetskim okvirima, a sad smo na najbolji način pokazali da možemo."

Komentirao je izbornik koje su ključne stvari donijele Makedoniji dva boda od Poljaka: "Dobra obrana, ostvarivanje planova s treninga, čvrst, pametan i siguran napad, te podjednako zalaganje svih igrača."

Jedan od tih ostalih igrača je i Filip Lazarov, pet godina mlađi brat slavnog Kire: "Mislim da on ima bolje predispozicije za rukomet od mene i da samo od njega ovisi koliko će daleko dogurati. Moju podršku ima, uvijek ju je imao", pričao je Kiro o svom mlađem braci.

Pred Makedonijom je do pune senzacije put koji vodi preko Njemačke i Rusije. Izbornik Temelkovski priča: "Možemo dati samo najbolje od sebe u svim fazama igre i vidjeti je li to dovoljno. Mnogo učimo, prilagođavamo se i pokušavamo ne podleći unaprijed nečijem statusu favorita."

Kroz cijelu utakmicu protiv Njemačke, kao i protiv Rusije, Makedonce će nositi osmi igrač, publika. Svoj je dolazak u Varaždin najavilo nekoliko desetaka autobusa Makedonaca, a kako su pokupili simpatije svih Varaždinaca, bodrenja za crveno-žute neće nedostajati: "Ja želim da svi uživaju u našoj igri i da budu ponosni na nas. Hrvatski rukometaši svima nama su veliki uzor i zato je prekrasno kad navijači koji znaju igru stanu na vašu stranu. Kao da smo doma. Dat ćemo sve od sebe, a pobijedit će bolji", zaključio je Kiril Lazarov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSP 2009

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!