Zimski sportovi

Stravičan pad Daniela Albrechta

Antonija Pavlić • četvrtak, 22.01.2009.
Stravičan pad Daniela Albrechta
Foto: Nikola Movrić

Baš poput prošlogodišnjeg pada Scotta Macartneya na legendarnoj Streif stazi u Kitzbühelu, i to na gotovo u potpunosti isti način, stradao je na današnjem treningu 25-godišnji Švicarac Daniel Albrecht. Liječnici su nesretnome švicarskom skijašu dijagnosticirali izljev krvi i nagnječenje pluća, a iako se nakon pada na kratko i probudio, trenutno se nalazi u stanju umjetne kome...

Stravičan pad doživio je danas, na prema mnogima najtežoj stazi Svjetskoga kupa, Švicarac Daniel Albrecht. Baš poput prošlogodišnje tragedije Scotta Macartneya, koji je na posljednjem skoku Streifa izgubio ravnotežu i u nesvijesti se doklizao do ciljne ravnine, tako je i Albrecht danas na istome mjestu pri doskoku izgubio kontrolu nad skijama, s brzinom od oko 140 km/h letio gotovo 50 metara, nakon toga sletio na leđa i nepomično se zaustavio, obilato krvareći, tik ispred ciljne ravnine.

Skijaški veoma potentnom Švicarcu odmah je na snijegu pružena prva pomoć, da bi nakon 20 minuta helikopterom bio prevezen u lokalnu bolnicu u blizini St. Johanna, gdje se na kratko i probudio. Liječnici su ga ipak, radi predostrožnosti, stavili u stanje umjetne kome te ga prebacili u bolnicu u Innsbrucku gdje bi nakon oporavka trebao napraviti dodatne testove.

Glasnogovornica švicarske alpske skijaške reprezentacije, Diana Faeh, potvrdila je medijima da je trenutno osmoplasirani skijaš u poretku Svjetskoga kupa izvan životne opasnosti: "Daniel je sada stabilno. Nakratko je čak i došao k svijesti, no iz sigurnosnih sz razloga liječnici u njegovom organizmu izazvali stanje umjetne kome."

Sličan je epilog jučer mogla imati i mala nesigurnost Michaela Walchhofera na istome mjestu, koji se uspio srećom, ne samo bez posljedica izvući iz te situacije nego i trening završiti s najboljim vremenom: "Vjetar je u tom trenutku jednostavno podignuo moje skije i mene zajedno s njima u zrak. Nevjerojatno. Potpuno sam podcijenio taj skok", govorio je Austrijanac jučer.

Legendarna, ali i najopasnija utrka u kalendaru Svjetskoga kupa, tako je i nakon promjena koje su organizatori uveli nakon prošlogodišnje Macartneyjevog pada, ostala gotovo smrtonosna za neke skijaše.

Najbolje vrijeme trećeg treninga ostvario je Amerikanac Bode Miller, Ivica Kostelić danas je zamijenio mjesta s Natkom-Zrnčićem Dimom zauzevši 12. mjesto sa zaostatkom od +3.12, dok je Prdek na 34. zaostao +4.85.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!