Zimski sportovi

"Čini se da neke stvari ne razumijem"

Antonija Pavlić • petak, 23.01.2009.
"Čini se da neke stvari ne razumijem"
Foto: Antonija Pavlić

Oštar je prema organizatorima utrka u Kitzbühelu nakon jučerašnjeg stravičnog pada Daniela Albrechta bio Karl Schranz, austrijska skijaška legenda, trostruki pobjednik iste staze te osvajač pet medalja na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Schranz je u razgovoru za austrijske medije istaknuo kako nikako ne može razumjeti poteze organizatora, koji ni nakon niza nesreća koje su se dogodile na istome mjestu ne žele napraviti kardinalne rezove na stazi...

Ponovno se u Svjetskom skijaškom kupu aktualizirala priča o sigurnosti skijaša i skijašica na pojedinim zahtjevnim stazama te potrebe za atraktivnim skokovima na već ionako teškim ispitima. Nakon stravičnog jučerašnjeg pada Švicarca Daniela Albrechta u napad na organizatore najžešće je krenula bivša austrijska skijaška legenda, Karl Schranz, koji je nakon nemilog događaja ostao bez riječi te uspio samo dobrano pokuditi kitzbuehelške "majstore" organizacije.

"Ono u što sam potpuno siguran je da je na ovako teškoj i zahtjevnoj stazi jednostavno nepotrebno imati tako opasan posljednji skok. Ne mogu pojmiti da organizatori i nakon ovog događaja i dalje sjede skrštenih ruku i po tom pitanju ništa ne čine. Skandalozno."

Švicarski su treneri pak, za razliku od Schranza bili veoma usuglašeni u pohvalama upućenima organizatorima, tvrdeći da je sve bilo besprijekorno. Kratko je to potvrdio i glavni trener reprezentacije Martin Rufener: "Organizaciji se ne može ništa predbaciti, sve je bilo na visokoj razini."

Razgovorljiv nije bio niti direktor muških utrka Svjetskoga kupa ispred FIS-a, Gunter Hujara: "Recite mi kako da spriječimo ovakve tragične nesreće. Kako? Jedini način da se ovakve stvari anuliraju je da iz kalendara Svjetskog kupa jednostavno izbacimo spustaške utrke.", rekao je.

Jedan od najboljih spustaša u Svjetskome kupu, Michael Walchhofer, sličan je epilog mogao doživjeti i na drugom treningu, kada je na istom mjestu također imao probleme no na sreću se, i na vrijeme, uspio izvući: "Pričao sam s Didierom Cucheom prije starta kada smo vidjeli Danielov tragičan pad, htjeli smo znati gdje i kako se on dogodio jer nismo željeli biti u mraku, i možda pretrpjeti isto. Ako u taj skok ne uđete potpuno koncentrirani, i ne budete 100 posto u njemu, onda će on za vas biti fatalan."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!