Tenis

Ivanović zasjenila Dokić

Ivor Krapac • petak, 23.01.2009.
Ivanović zasjenila Dokić
Foto: EPA

Ana Ivanović i Jelena Dokić našle su se u prvom planu u završnici ženskog programa petog dana Australian Opena. Ivanović bi zasigurno radije htjela da se ni po čemu nije istaknula, dok je Dokić još jednom zapalila Rod Laver Arenu...

I od lošeg očito postoji gore. Bez obzira na nekoliko bljeskova u završnici sezone, Ani Ivanović drugi dio prošle godine ni približno nije prošao po planu, a na njenu žalost, početak 2009. samo produbljuje pad - Alisa Klejbanova potvrdila je veliku krizu pete tenisačice svijeta sa 7:5, 6:7(5) i 6:2 u trećem kolu turnira na kojem je Srpkinja lani igrala finale.

19-godišnja 29-postavljena Ruskinja, 31. na svijetu, slavila je u tri, no mogla je, pa i morala proći i lakše. U prvom setu okrenula je minus od 5:3 i došla do startne prednosti, da bi u drugom s dva breaka odjurila do 3:0, što je, s obzirom na potragu Ivanović za pravom igrom, trebalo biti dovoljno. Ipak, čim se približila pobjedi, Klejbanova je zadrhtala i otvorila suparnici vrata za povratak.

Vezane vijesti

Peta nositeljica prvo je nadoknadila oba breaka zaostatka i poravnala na 3:3, potom u seriji breakova preživjela i suparničin servis za pobjedu kod 5:4, da bi u tie-breaku slavila vrativši se nakon ranog minusa od 3:1. Forhend je u tom dijelu meča počeo služiti malo bolje, tim je udarcem potiskivala Klejbanovu u obranu, no ni ta čarolija nije trajala predugo.

S mentalne strane, u posljednjem setu sve je trebalo biti na strani petopostavljene Srpkinje, ali rasplet na terenu donio je nešto sasvim drugo. Ruskinja je ranim breakom povela s 3:0, u nastavku malo posustala i izgubila break prednosti (3:2), no peta nositeljica nije stigla bliže od toga - nova dva breaka i tri uzastopna gema zaokružila su iznenađenje dana.

Kuda dalje za Ivanović? S obzirom da nije obranila prošlogodišnje finale, čeka je pad od nekoliko pozicija na WTA ljestvici, ali više od brojki brinut će je ono što pokazuje na terenu. Previše panike u očima, puno nesnalaženja čim stvari ne krenu po planu - povratak na stare, uspješnije staze očito neće biti lak posao.

Klejbanovu u osmini finala čeka velika povratnica i, barem za domaće, glavna priča cijelog petka u Melbourneu. Jelena Dokić ponovno igra kao u najboljim danima, prije sedam i osam godina, kad je bila među prvih deset na svijetu. Igračica koja je u kolovozu 2002. bila četvrta, da bi 2006. okončala na tek 621. mjestu WTA ljestvice ponovno je s nama - najavila se pobjedama nad Tamirom Paszek i Anom Čakvetadze u prva dva kola, a potvrdila s 3:6, 6:1 i 6:2 protiv 11. nositeljice, 18-godišnje Caroline Wozniacki.

Mlada Dankinja igra sve bolje i sve je bliže svjetskom vrhu, trenutno 12. na WTA ljestvici, no protiv Dokić je uspjela biti na površini jedino u prvom setu. U preostala dva je potpuno nadigrana, nije ni mogla proći bolje, što dovoljno govori koliko je 25-godišnja domaća uzdanica danas bila kvalitetna.

Na kraju, Rod Laver Arena je proključala i slavila skupa s Dokić, napravivši puno bolju atmosferu nego u ranijoj fazi meča. Možda su je i Australci već zaboravili ili otpisali, kao i mnogi drugi, uključujući i mene, no još jednom se potvrdilo da netko tko zna igrati tenis ne može zaboraviti igrati, koliko god se činilo da je prekasno za povratak.

Tenisačice, treće kolo: Dokić (Australija, WC) - Wozniacki (Danska, 11) 3:6, 6:1, 6:2, Klejbanova (Rusija, 29) - Ivanović (Srbija, 5) 7:5, 6:7(5), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!