Tenis

"Sumnjam da ću se vratiti"

Ivor Krapac • petak, 23.01.2009.
"Sumnjam da ću se vratiti"
Foto: EPA

Ako provede u djelo ono o čemu je pričao pred novinarima nakon poraza od Rogera Federera u trećem kolu Australian Opena, Maratu Safinu je jutrošnji nastup protiv drugog na svijetu bio posljednji u Melbourne Parku. Safin je najavio da je oproštaj od tenisa sve bliže, aktualna sezona bit će posljednja u velikoj karijeri...

"Hoću li se vratiti? Sumnjam, iskreno sumnjam", kazao je Marat Safin nakon, kako se čini, posljednjeg poraza na turniru kojeg pamti i po sretnijim trenucima, ponajprije po naslovu iz 2005.: "Ne volim govoriti o oproštajima, ta priča je tužna i nije za mene. Preferiram otići ovako, tiho i mirno, nakon odličnog meča... Nažalost, danas nisam mogao barem do seta, no izgubio sam od boljeg igrača, vjerojatno jednog od najboljih u povijesti tenisa - jednog dana ću moći pričati djeci da sam igrao protiv njega, što nije loša priča."

Federer je ovog puta bio jednostavno prejak, no Safin nije, a vjerojatno nikad ni neće zaboraviti jedan drugi susret sa Švicarcem na ovom turniru, 2005. u polufinalu, kad je na putu do naslova slavio u pet sjajnih setova. Kad bi se sastavljala top-lista najboljih mečeva u posljednjih desetak godina, većina bi taj dvoboj, kojeg je Safin dobio s 9:7 u petom, stavila najmanje među prvih deset. Ima nešto u tih 9:7 u petom setu, Goran Ivanišević i Rafael Nadal će se vjerojatno složiti...

"Bio je to valjda jedan od mojih najboljih mečeva u životu", sjetio se 28-godišnji Rus velike pobjede nad Federerom, koji je tada rušio svakog tko mu se našao na putu: "Poseban je zbog toga što sam igrao protiv Rogera čija mi igra ne odgovara, protiv njega redovito ne mogu u uobičajeni ritam, a pored toga, u svakom trenutku meča zna što treba napraviti i predviđa što ću ja napraviti... Meni je ta pobjeda bila ogromna stvar, nikad nisam igrao bolje, a nikad nisam imao ni toliko sreće na teniskom terenu, moglo bi se reći da sam tog dana bio sretniji - odigrao sam sjajno, a on je promašio u nekoliko situacija koje su mogle preokrenuti meč, bio je blizu pobjedi, uostalom, imao je i meč-loptu."

Safin je kasnije "potvrdio" tu polufinalnu pobjedu slavljem u finalnom ogledu s Lleytonom Hewittom, čime je donekle isprao loš dojam ostavljen u finalu ovog turnira iz 2002., kad je, recimo to tako, bio psihički nespreman nakon proslave rođendana i u finalu ostao šokiran protiv Thomasa Johanssona.

Šveđanin je tada iznenadio sve, vjerojatno i sebe, no priča o Maratu Safinu je jednostavno takva - bilo je sjajnih pobjeda i velikih mečeva, a bilo je i onog drugog, teško objašnjivih poraza za igrača njegove kvalitete. Istina, kroz karijeru su ga usporavale i ozljede, a da nije bilo svih tih poteškoća, možda bi uzeo i više od dva Grand Slam naslova. Uz titulu otprije četiri godine na Australian Openu, pamti i pobjedu na US Openu iz 2000., kad je u finalu u odličnoj predstavi ostavio Petea Samprasa bez većih šansi...

No, Rus nije privlačio pozornost samo zbog toga što je mogao odigrati stvari koje se ne mogu naučiti treningom, već i zbog toga što, za razliku od brojnih sadašnjih kolega s Toura, nikad nije bio robot na terenu. Ili u razgovoru s novinarima nakon meča - uvijek je gledateljima znao pokazati, a novinarima reći nešto posebno.

Bio je vjeran sebi i na vjerojatno posljednjoj pressici na ovom turniru, ne ostajući dužan linijskom sucu koji mu je u tie-breaku današnjeg trećeg seta dosudio prijestup na drugom servisu, što nije presudilo taj set niti cijeli meč, ali nije ostalo bez reakcije: "Neki ljudi očito žele pozornost kamera na pet sekundi, žele pokazati da su i oni u meču... Tužno je to, nažalost, ovo je najgluplja stvar koju sam ikada vidio u životu."

Ako ništa drugo, svi linijski i glavni suci ovog svijeta od iduće će godine spavati malo mirnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!