Tenis

Rafa nemilosrdan, Gonzo spektakularan

Ante Jukić • subota, 24.01.2009.
Rafa nemilosrdan, Gonzo spektakularan
Foto: EPA

Rafael Nadal i Andy Murray bez problema su apsolvirali svoje protivnike u trećem kolu Australian Opena. Prva subota u Melbourneu ponudila je i tri pobjede francuskih tenisača (Monfils, Simon i Tsonga), spektakularni trijumf Gonzaleza nad Gasquetom, te oproštaj posljednjeg ruskog predstavnika u muškom dijelu turnira (Andrejev). Najuvjerljiviji je u svom susretu trećeg kola bio Fernando Verdasco, koji je Radeku Štepaneku "dao" samo četiri gema...

Nakon tek nešto jačeg treninga protiv Christophea Rochusa i Roka Karanušića u prva dva kola, Rafaela Nadala je u trećem čekao prvi pravi ispit. Ipak, Tommy Haas potencijalnom se "minom" za prvog igrača svijeta pokazao tek na "papiru", s obzirom da je Rafa kontrolirao meč od prvog do zadnjeg poena, slavivši na kraju s uvjerljivih 6:4, 6:2, 6:2.

O dominaciji Nadala dovoljno govore postotak osvojenih poena na servisu (81% na prvom, 79% na drugom) i 28 izravnih poena više od iskusnog Nijemca (53-25), no ono što posebno upada u oči je samo osam neprisiljenih grešaka u cijelom meču. Zaista besprijekorna izvedba prvog "reketa" svijeta...

Vezane vijesti

Slagao se s tim Novak Đoković ili ne, Andy Murray je definitivno u najužem krugu kandidata za trijumf u Melbourneu. Četvrti nositelj nešto je više problema s Jürgenom Melzerom imao tek u prvom setu (7:5), nakon kojeg je dvoboj postao "jednosmjerna ulica". Od 5:5 u prvom setu, pa do vodstva 5:2 u trećem, sjajni Škot demonstrirao je svu raskoš svog talenta, a iz takta ga nije izbacio ni propušteni servis za pobjedu. Već u sljedećem gemu ponovno je breaknuo Melzera i osigurao plasman u četvrto kolo.

Dvoboj Richarda Gasqueta i Fernanda Gonzaleza bio je jedan od onih koji je naprosto osuđen na dugu i neizvjesnu borbu. Kada je Francuz s "glatkih" 6:3, 6:3 došao do dva seta prednosti, činilo se da od toga neće biti ništa, no dramatično osvojeni tie-break trećeg seta (12:10) vratio je Čileanca u igru.

Šokirani Gasquet nije se ni okrenuo, a Gonzo je već uzeo i četvrti set (6:2), te još malo produžio noć gledateljima u Margaret Court Areni. Kao što je to bio slučaj i u susretu prvog kola s Lleytonom Hewittom, Gonzalez je i ovog puta iz "ruleta" petog seta izašao kao pobjednik, i to nakon čak 90 minuta dugačke borbe. Break odluke Fernando je napravio prvi vodstvu 11:10, i to nakon što je u tom odlučujućem setu izvukao čak pet lopti za obrat nesretnog Francuza. Koliko je to bio neizvjestan meč, svjedoči i podatak da su Gonzalez i Gasquet za nešto više od četiri sata provedenih na terenu osvojili jednak broj poena (191). Ipak, malo će to značiti Richardu, koji je sve mogao riješiti puno ranije...

Sjajnu formu s početka sezone Gael Monfils je, očito, prenio i u Melbourne, gdje je noćas izborio plasman u četvrto kolo. Do svog najboljeg rezultata na prvom Grand Slamu sezone (2007. godine dogurao je do trećeg kola), 22-godišnji je Francuz došao preko Nicolasa Almagra, pobijedivši ga sa glatkih 6:4, 6:3, 7:5.

Dvoboj dvaju nositelja (Monfils 12., Almagro 17.) ponudio je očekivan tenis. Almagro je bio taj koji je diktirao tempo i više riskirao (42-36 winneri, 43-24 neprisiljene greške)), ali kad god je trebao napraviti nešto konkretno, naletio bi na "zid" s druge strane. Monfils je posebno dobro odigrao na break lopte - iskoristio je pola od ukupno deset koliko ih je izborio, a od toga čak tri u drugom setu, jedinom u kojem je izgubio svoj servis.

Monfilsa u sljedećem kolu očekuje dvoboj sa sunarodnjakom Gillesom Simonom, koji nije imao previše problema protiv našeg Marija Ančića. S obzirom na stil igre koji gaje ova dva Francuza, kao i činjenicu da su obojica u odličnoj formi, mogla bi to biti jedna duga i neizvjesna borba za plasman među najboljih osam.

Skoro savršen dan za francuski muški tenis upotpunio je prošlogodišnji finalist, Jo-Wilfried Tsonga, koji nije, usprkos ispuštenom jednom setu, imao previše problema protiv simpatičnog izraelskog kvalifikanta Dudija Sele.

Prva dva seta peti nositelj dobio je rezultatom 6:4, 6:2, da bi onda u trećem malo "odlutao" s terena i omogućio Seli uvjerljivih 6:1 u toj dionici igre. Ipak, stvari su potom ponovno sjele na svoje mjesto, te je Tsonga ekspresno odjurio ususret dvoboju s Jamesom Blakeom.

Amerikanac je prolaz dalje osigurao pobjedom nad Igorom Andrejevim, čije je ispadanje ujedno značilo i oproštaj ruskog muškog tenisa od prvog Grand Slama sezone. Nakon uvjerljivih 6:3, 6:2 za Blakea u prva dva seta, Andrejev je osvojio treći i zaradio break loptu na početku četvrtog seta, čime je dao naslutiti povratak u meč. Ipak, njegova igra tada je ponovno drastično pala i Blake je bez problema priveo susret kraju.

U osmini finala igrat će i Fernando Verdasco, čiji je dvoboj s Radekom Štepanekom završio neočekivano brzo. Poslije rezultatom 6:4 izgubljenog prvog seta, 22. nositelj do kraja meča nije osvojio niti jedan gem, a govor tijela na terenu dao je naslutiti da nešto nije u redu s Radekovim zdravljem. Na ozljedu se nije žalio, može biti da je i njega "opalilo" vruće australsko ljeto.

Tenisači, treće kolo: Tsonga (Francuska, 5) - Sela (Izrael) 6:4, 6:2, 1:6, 6:1, Monfils (Francuska, 12) - Almagro (Španjolska, 17) 6:4, 6:3, 7:5, Simon (Francuska, 6) - Ančić (Hrvatska) 7:6(2), 6:4, 6:2, Verdasco (Španjolska, 14) - Štepanek (Češka, 22) 6:4, 6:0, 6:0, Blake (SAD, 9) - Andrejev (Rusija, 18) 6:3, 6:2, 3:6, 6:1, Murray (Velika Britanija, 4) - Melzer (Austrija, 31) 7:5, 6:0, 6:3, Gonzalez (Čile, 13) - Gasquet (Francuska, 24) 3:6, 3:6, 7:6(10), 6:2, 12:10, Nadal (Španjolska, 1) - Haas (Njemačka) 6:4, 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!