Zimski sportovi

Defago oteo Austrijancima Kitzbühel

Antonija Pavlić • subota, 24.01.2009.
Defago oteo Austrijancima Kitzbühel
Foto: EPA

Događaj godine u skijaškom svijetu pripao je danas Švicarcu Didieru Defagu, koji je tako dvije premijerne spustaške pobjede u karijeri upisao na dvjema legendarnim stazama Svjetskoga kupa - Lauberhornu i Streifu. Iza njega su se na postolje plasirali i Austrijanci Walchhofer i Kroell, naš Ivica Kostelić doskijao je do slabog 29. mjesta, dok je Natko Zrnčić-Dim zauzeo izvanrednu 23. poziciju...

Najpoznatija i najteža spustaška staza u kalendaru Svjetskoga kupa ponudila je danas svim skijaškim zaljubljenicima mnoštvo uzbuđenja, male zaostatke vodećih, ali i jedan težak pad, onaj Amerikanca T.J. Lanninga na gotovo samom startu utrke.

Nesretni je američki skijaš za malo izbjegao sudbinu Švicarca Daniela Albrechta, doskočio na repove skija i s brzinom većom od 100 km/h proparao dvije zaštitne ograde. Medicinska služba na stazi na sreću je brzo intervenirala, te je 24-godišnjak nakon 20-ak minuta pružanja pomoći na snijegu helikopterom prebačen u obližnji St. Johann.

Najbrže je vrijeme, po drugi put u 13 godina dugoj karijeri, postigao Švicarac Didier Defago, potpuno neočekivano tako osvojivši dvije najprestižnije utrke Svjetskoga skijaškog kupa (Wengen, Kitzbühel). Defago je na tronu najboljeg na Streifu naslijedio sunarodnjaka Didiera Cuchea, najboljeg na ovoj stazi prošle godine, ispred dva Austrijanca: Michaela Walchhofera i nevjerojatnog Klausa Kroella.

Posljednje je spomenuti 28-godišnji Austrijanac nakon jučerašnjeg premijernog slavlja u karijeri (superveleslalom) tako, na današnjem 'punokrvnom' Streifu napravio još jedan podvig i s tri napukle kosti u šaci stao na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

Drugo je mjesto pripalo vodećem u poretku spusta, Michaelu Walchhoferu, kojeg je prve pozicije stajao ponajprije posljednji skok, u kojem je ostao na jednoj skiji i tako izgubio prednost koju je imao pred tada vodećim Kroellom.

Drvenu medalju oko vrata će kući ponijeti Didier Cuche, dok je u sekundu isto vrijeme kao i on "zaradio" Bode Miller. Dosta bodova otišlo je i na konta Chrisotfa Innerhofera, Slovenca Andreja Jermanate Francuza Davida Poissona, koji je današnjim osmim mjestom popravio najbolji rezultat karijere u ovoj disciplini (10. mjesto).

Prilično lošu prezentaciju prikazao je danas drugoplasirani u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, Aksel Lund Svindal, koji je 19. mjestom upisao samo 12 bodova i tako povećao svoj zaostatak za Benjaminom Raichom, danas nevjerojatnim 12. <

Ivica Kostelić je sa startnim brojem 31 stazu odvozio s primjetnom velikom sigurnošću, u prvom dijelu imao malih 10 stotinki zaostatka, no što se staza primicala kraju tako i sve više povećavao zaostatak, koji se u cilju popeo na +2.50, dovoljno za osvajanje samo jednog boda. Daleko bolje Streif je odradio Natko Zrnčić-Dim koji je s vremenom 1:57.93, i zaostatkom od 1.84 zauzeo izvanredno 23. mjesto.

Naš najbolji skijaš tako sigurno neće po dobrom pamtiti 69. izdanje Hahnenkamma, budući da mu ovo 29. mjesto i prije svega veliki zaostak za najboljima ne garantira dobar kombinacijski rezultat. Ipak, mogućnosti ima, klasična kombinacija s dvije slalomske vožnje, koja je "preživjela" još jedino u Kitzbühelu, sigurno je velika prednost za vrhunske slalomaše, što naš Ivica u ovom trenutku svakako jest.

U ukupnom poretku Svjetskoga kupa Ivicu je na peto mjesto s današnjih 100 bodova pogurao Didier Defago, dok mu se Didier Cuche na šestoj poziciji približio na samo 30 bodova. U poretku spusta pomak je doživio jedino Natko Zrnčić-Dim, koji je s osam bodova došao ispred Kostelića, na 46. mjesto.

Program u Kitzbühelu posljednjeg dana donosi nam još i kombinacijski slalom, u kojem će se Ivici i Natku pridružiti treći naš skijaš, Dalibor Šamšal...

Kitzbühel: Streif, spust:
1. Didier Defago (Švicarska) 1:56.09
2. Michael Walchhofer (Austrija) +0.17
3. Klaus Kroell (Austrija) +0.29
4. Didier Cuche (Švicarska) +0.50
4. Bode Miller (SAD) +0.50
6. Christof Innerhofer (Italija) +0.52
7. Andrej Jerman (Slovenija) +0.72
8. David Poisson (Francuska) +0.90
9. Hermann Maier (Austrija) +1.03
10. Erik Fisher (SAD) +1.07
...
23. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +1.84
...
29. Ivica Kostelić (Hrvatska) +2.50

Ukupan poredak Svjetskog kupa:
1. Benjamin Raich (Austrija) 660
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 610
3. Didier Defago (Švicarska) 595
4. Jean Baptiste-Grange (Francuska) 576
5. Ivica Kostelić (Hrvatska) 559
6. Didier Cuche (Švicarska) 529
7. Carlo Janka (Švicarska) 499
8. Michael Walchhofer (Austrija) 451
9. Bode Miller (SAD) 445
10. Daniel Albrecht (Švicarska) 427
...
61. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) 74
...
117. Dalibor Šamšal (Hrvatska) 9

Poredak spusta:
1. Michael Walchhofer (Austrija) 310
2. Didier Defago (Švicarska) 298
3. Bode Miller (SAD) 275
4. Klaus Kroell (Austrija) 275
5. Christof Innerhofer (Italija) 216
6. Erik Guay (Kanada) 187
7. Aksel Lund Svindal (Norveška) 178
8. Peter Fill (Italija) 177
9. Marco Buechel (Lihtenštajn) 168
10. Didier Cuche (Švicarska) 159
...
43. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) 11
...
46. Ivica Kostelić (Hrvatska) 9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!