Tenis

Dokić kao nikad prije

Ivor Krapac • nedjelja, 25.01.2009.
Dokić kao nikad prije
Foto: EPA

Veliki povratnički nastup Jelene Dokić na Australian Openu dobio je novo poglavlje. Jedina preostala australska uzdanica probila se u četvrtfinale prvog Grand Slam turnira sezone pobjedom u tri uzbudljiva seta protiv Alise Klejbanove - za svoj daleko najveći rezultat karijere u Melbourne Parku...

Iako je već bila u svjetskom vrhu, u kolovozu 2002. na četvrtom mjestu WTA ljestvice, Jelena Dokić na Australian Openu nikad prije nije stigla dalje od trećeg kola. Tri izdanja propustila je zbog neobičnih ideja svog oca Damira, vratila se 2006., da bi ove sezone iznenadila došavši u glavni ždrijeb s pozivnicom, praktički niotkuda, kao 187. na svijetu. Poneka pobjeda još se i mogla očekivati, dolazak do četvrtfinala ipak teško.

Na putu do osmine finala pale su i dvije nositeljice, Ana Čakvetadze i Caroline Wozniacki, da bi među posljednjih 16 srušila još jednu, 19-godišnju Ruskinju Alisu Klejbanovu (29.), kolo ranije bolju od Ane Ivanović. Ogled s Klejbanovom pokazao se još jačim izazovom od dosadašnjih - meč je trajao tri sata i dvije minute, a Dokić je slavila sa 7:5, 5:7 i 8:6, izdržavši i borbu s grčevima i brigu zbog iskrenutog gležnja u trećem setu.

Vezane vijesti

Bila je to još jedna velika pobjeda 25-godišnjakinje koja i dalje surađuje sa Zagrepčaninom Bornom Bikićem, koji joj je bio trener i u najcrnjim danima karijere, a sada je doživio puno ljepše. Put do potpunog povratka je, dakako, još uvijek na početku, no odnekud se moralo krenuti - već ovaj rezultat bit će dovoljan za dolazak Dokić među prvih 100 na svijetu.

Novi izazov bit će četvrtfinalni ogled s još jednom igračicom čiji je trener Hrvat, trećom nositeljicom Dinarom Safinom, koja radi sa Željkom Krajanom. Ruskinja je sinoć uz okretanje minusa od 5:2 i dvije spašene meč-lopte u trećem setu nadjačala Alize Cornet, potvrdivši da je naučila pobjeđivati i kad ne odigra najbolje.

Australian Open, tenisačice, osmina finala: Dokić (Australija, WC) - Klejbanova (Rusija, 29) 7:5, 5:7, 8:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!