Zimski sportovi

Vikend za povijest

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 26.01.2009.
Vikend za povijest
Foto: Dejan Popek

Kostelići su danas ispisali još jednu prelijepu skijašku priču. Ivica i Janica su se u povijest upisali kao prvi, a za sada i jedini hrvatski najbolji svjetski skijaši, oni istinski šampioni. Nakon godina truda, rada, zalaganja i čekanja, kraj imena Ivice Kostelića napokon stoji brojka jedan. Uživaj majstore, zaslužio si...

Sedmim slalomskim i drugim kombinacijskim mjestom Ivice Kostelića Hrvatska je danas po prvi put u povijesti dobila vodećeg skijaša svijeta. 116 bodova bilo je dovoljno da Profesor sa zagrebačke gore iza sebe ostavi Benjamina Raicha, Axela Lunda Svindala, Didiera Defaga, Didera Cuchea, Bodea Millera, Michaela Walchhofera, Hermanna Maiera, Marca Buechela....

Prelijepo je to vidjeti, pa makar i ne igralo veliku ulogu. Ivica je trenutno ispred osvajača osam Velikih i 24 Mala Kristalna globusa, četiri zlatne, pet srebrnih i tri brončane olimpijske medalje te devet zlata, šest srebra i tri bronce sa svjetskih prvenstava. Nije naš skijaški majstor prikazao spektakularne predstave, no bio je konstantan, osvajao bodove u gotovo svakoj utrci, korak se po korak približavao najvišoj stepenici.

Čovjek s 9 pobjeda u karijeri (osam slalomskih i jedna superkombinacijska) i 24 plasmana na pobjednički podij; svjetski slalomski prvak iz St. Moritza 2003., vlasnik olimpijske medalje u kombinaciji iz Torina 2006., osvajač slalomskog Malog Kristalnog globusa u sezoni 2001/2002 te skijaš s barem jednim Top 10 plasmanom u svim disciplinama FIS Svjetskoga kupa, tako ima veliku priliku 13 utrka prije kraja sezone ostati na čelu, ispuniti san svakoga tko je barem jednom stao na skije, spustio se snježnom padinom i odlučio ukrstiti koplja s najboljima u tom poslu.

Novi veliki ispit našeg najboljeg skijaša očekuje već sutra u Schladmingu, gdje se vozi drugi ovosezonski noćni slalom. Nova je to ogromna prilika za Ivicu da pobjegne prvim konkurentima; Raichove oscilacije ne garantiraju osvajanje bodova, austrijski skijaš može odvoziti fenomenalno, ali i potpuno podbaciti, isto kao i Bode Miller, koji uostalom, slalomske bodove osvaja na kapaljku.

Tu su, blizu i Axel Lund Svindal, kojem bi veći kontingent bodova bio moguć jedino kada bi 15-ak skijaša odustalo od starta, te Francuz Jean-Baptiste Grange, koji bi u konkurenciji trebao biti samo do svršetka slalomskih natjecanja.

Sve to, nam, kao i odlična Ivičina forma, jamče iznimno uzbudljive predstojeće dvoboje; prvo u Schladmingu na noćnom slalomu, a potom i Garmischu (spust, slalom), prije nego što će se skijaška karavana preseliti u Val d'Isereu, na Svjetskog prvenstvo na kojeg će Ivica, vjerujemo, otputovati kao najbolji. Zaslužio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!