Zimski sportovi

"Borba za veliki Kristalni globus počinje"

Antonija Pavlić • srijeda, 28.01.2009.
"Borba za veliki Kristalni globus počinje"
Foto: Dejan Popek

Na mjestu gdje je 2004. teško ozlijedio koljeno, najbolji skijaš svijeta, Ivica Kostelić, s jučerašnjem je trećim mjestom u noćnom slalomu prednost pred Benjaminom Raichom na vrhu ukupnog poretka Svjetskoga kupa povećao na 75 bodova. Uistinu, teško će ga sada biti 'skinuti'. Profesor smireno, rekli bismo, profesorski, juri prema naslovu najboljeg skijaša svijeta.

Noć prije utrke dugo nije mogao zaspati, no osjećao se dobro, odmorno, zdravo... U selu iznad Schladminga, Ramsau, u sobi s pogledom na skakaonicu, napokon je mogao produžiti san: "Ne znam razlog, ali dugo nisam mogao zaspati. Dobro je što sam napokon mogao malo 'produžiti' san. To je jedan od najljepših trenutaka koji si zimi mogu priuštiti."

Odmor i prekrasan ugođaj austrijskog skijališta ipak su pozitivno djelovali na Ivicu, koji je dan kasnije 'profesorskom' vožnjom stao na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja i prednost pred Benjaminom Raichom na vrhu ukupnog poretka Svjetskoga kupa 12 utrka prije kraja povećao na 75 bodova: "Ovo je bila, usudit ću se reći, jedna od odlučujućih utrka u Svjetskome kupu, Ivica ima lijepu bodovnu prednost, ali do kraja je ipak još dosta utrka, treba ostati potpuno koncentriran. Međutim, sada nam nije zanimljiv samo Veliki Globus, prednost pred Grangeom je anulirana, blizu smo...", rekao je Gips Večernjem listu.

"Siguran sam da će Raich ovaj zaostatak pokušati nadoknaditi u veleslalomu, no i mi znamo kako se to radi, brzi smo i nećemo samo statirati. Borba za Veliki kristalni globus zapravo tek počinje."

Slično kao i u Schladmingu, prije starta našeg najboljeg skijaša, od utrke su odustali Mario Matt i Jean-Baptiste Grange: "Moram priznati da sam bio u nedoumici nakon što sam vidio da su ispred mene odustali Matt i Grange, no opet, nisam htio kao u Kitzbühelu odvoziti preoprezno, imao sam priliku napraviti još veću bodovnu razliku i to nisam mogao propustiti."

Loša vidljivost i izuzetno čudna postava druge vožnje nije smetala hrvatskom skijašu: "Nije mi bilo teško, volim snijeg i teške uvjete i to mi može biti samo prednost jer u takvim uvjetima uglavnom i treniram. Staza je bila odlično pripremljena, prva vožnja je bila malo lakša dok je druga bila sumnjiva, tempo je bio strašan, a kada je to tako onda greške dolaze puno brže.", rekao je Ivica za Skijanje.hr

Dosta savjeta, kao i tokom cijele sezone, Ivica je dobio od sestre, koja kao bivša skijašica najbolje zna kako je boriti se s vremenskim uvjetima, pritiskom, kalkulacijama, prvim mjestom na svijetu... "Poslije Kitzbühela mi je Janica dala nekoliko korisnih savjeta, a prije druge vožnje rekla samo jednu rečenicu: 'Don't worry, be happy'. Njezine savjete upijam kao spužva jer je vrhunska skijašica i najbolje zna što ti se mota po glavi u tim trenucima. Njezina riječ često znači više nego riječ bilo kojeg trenera na svijetu."

Karavana Svjetskoga kupa sada seli u Garmisch, gdje su na rasporedu spust i slalom: "U slalomu neće biti kalkulacija, razmišljali smo čak i o propuštanju spusta kako bi se maksimalno pripremili za nedjelju. Vidjet ćemo..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!