Nogomet

Dva debitanta, pozvan i Eduardo

Zoran Zdelar, Vedran Attias • srijeda, 28.01.2009.
Dva debitanta, pozvan i Eduardo
Foto: Kristijan Komarica

Slaven Bilić objavio je danas u Rusanovoj kandidate za prijateljsku utakmicu s Rumunjskom koja je na rasporedu idućeg mjeseca. Neka nova imena su pozvana, ali mnoge će razveseliti da se na popisu ponovno našao i Eduardo da Silva...

Hrvatski izbornik Slaven Bilić već je pripremio nogometnu javnost na određene promjene u reprezentaciji. To se prvenstveno odnosi na umirovljenje kapetana Nike Kovača i slanja pozivnice Ivanu Juriću, ali u reprezentaciji se nakon dugo vremena ponovno našao i nekadašnji Dinamovac Hrvoje Čale. Hrvatski dres idućeg će mjeseca ponovno odjenuti i po mnogima naš najbolji igrač – Eduardo da Silva.

Hrvatska igra protiv Rumunjske, a Bilić smatra se da radi o snažnom protivniku. "Čeka nas prava utakmica protiv protivnika koji je jak, koji je igrao na Euru u "grupi smrti". Rumunji su pogotovo doma jaki gdje su gotovo nepobjedivi i od tamo se protivnici uglavnom vraćaju pognute glave", rekao je naš izbornik.

Vezane vijesti

Prošli službeni termin za prijateljsku utakmicu Hrvatska je preskočila, zato se sada iščekuje utakmica s Rumunjima kako bi se provjerila situacija. "Dobit ćemo sliku u kakvom smo stanju, a ja ne sumnjam da će biti dobro. Bit će nam to dobra priprema za utakmicu protiv Ukrajine kod nas."

Na popisu pozvanih nema vratara Vedrana Runje i defenzivnog veznjaka Jerke Leke jer su ozlijeđeni. Na listu ozlijeđenih spada i Niko Kranjčar, ali on bi se do 11. veljače možda mogao oporaviti te je i sam izrazio želju da se nađe u reprezentaciji.

Na Hrvoja Čalu Bilić je računao još na početku svog mandata, ali je ubrzo nestao s popisa pozvanih. Dobrim igrama u Turskoj sad se vratio u vrstu najboljih. "U šest mjeseci je napravio veliki iskorak i igrao u 16 od 17 utakmica. Njegov najveći problem je bio nekontinuiranost, no toga više nema. Drago nam je što ga hvale trener i novinari, a mi ga pratimo. Igra u jakoj ligi, a njegova je momčad druga an ljestvici. Ako dodamo kako smo na toj poziciji kvantitetom slabi, onda smo još sretniji."

Za dvoboj s Rumunjskom je pozvan zaista velik broj napadača, ali među njima nema Ivana Klasnića. "Nije pozvan jer je bio ozlijeđen i za ovu utakmicu smo se odlučili za drugih pet napadača. To ne znači da neće biti promjena ako mi tako procijenimo. On je dokazana vrijednost, ali tu su četvorica plus Eduardo koji će ako sve do Bukurešta dobro prođe - dobiti minute. Wenger ga hvali i pozvao me na trening u petak da popričam s njim."

U hrvatskim se medijima posljednjih dana mnogo piše o Robertu Kovaču i njegovom mogućem dolasku u zagrebački Dinamo, a u reprezentaciji se našao i ovog puta unatoč lošem statusu u Borussiji Dortmund. "Za igrača je najbitnije igrati čak i bitnije nego gdje igra. Naravno, bolje da igraju u što jačim ligama kako bi igrali jače utakmice, ali to je bitnije za mlađe igrače. dok je Robert iskusan nogometaš."

Španjolska Primera "kandidirala" je Matu Bilića za poziv u reprezentaciju, no on će ipak morati pričekati još određeno vrijeme. "Nije pozvan, ali pratimo ga i gledali smo ga; igra dobro, daje golove u ponajboljoj ligi u Europi. No, da ponovim - za dolazak novih igrača nije samo bitno kako oni igraju, nego i kako igraju oni koji su već tu."

Generalni tajnik Hrvatskog nogoemtnog saveza Zorislav Srebrić otkrio je novosti vezne uz status Darija Cvitanića. "U fazi smo prikupljanja dokumentacije kako bi u novom pokušaju komisija donijela drukčiju odluku, ali teško je procijeniti kako će završiti."

Popis kandidata za utakmicu s Rumunjskom: Pletikosa, Subašić, Ćorluka, Šimunić, R. Kovač, Čale, Vejić, Križanac, Pranjić, Pokrivač, Modrić, Kranjčar, Jurić, Vukojević, Iličević, Srna, Rakitić, Eduardo, Petrić, Olić, Kalinić, Mandžukić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!