Tenis

Preživi ako možeš

Ivor Krapac • srijeda, 28.01.2009.
Preživi ako možeš
Foto: EPA

Drugi ženski četvrtfinalni dan Australian Opena prošao je po očekivanjima. Serena Williams i Jelena Dementijeva nosile su status favorita za prolaz u polufinale, a tu ulogu su u vrućem australskom danu opravdale uz razliku tek u potrošnji energije - Serena se namučila puno više...

Australsko ljeto sinoć je bilo veliki neprijatelj svima koji su morali igrati tenis. Temperature su službeno premašivale 40 Celzijevih stupnjeva, a s obzirom da se one mjere u hladu, na terenu je stanje bilo još neugodnije, na oko 50 stupnjeva ili čak i više od toga. Bilo je toliko teško da je prvi put ove godine zbog vrućine zatvoren krov u Rod Laver Areni, tijekom susreta Serene Williams i Svjetlane Kuznjecove u drugom ženskom četvrtfinalu dana.

Jelena Dementijeva i Španjolka Carla Suarez Navarro su cijeli meč odigrale na otvorenom iako je već i prijepodne po lokalnom vremenu, kada su izašle na teren, bilo između 30 i 40 stupnjeva. Iskusnija Dementijeva se u takvim uvjetima snašla bolje i izborila polufinale s relativno uvjerljivih 6:2 i 6:2 - relativno, jer je za prolaz u polufinale ipak morala raditi sat i pol.

Vezane vijesti

Četvrtopostavljena Ruskinja ovime je produžila pobjedničku seriju u novoj sezoni na čistih 15-0. Uz pet pobjeda na putu do polufinala, ima i deset iz prva dva tjedna sezone, na putu do naslova u Aucklandu i Sydneyju.

Pored toga, Dementijeva je sinoćnjom pobjedom osigurala komplet polufinala na Grand Slam turnirima. Na Australian Openu nikad prije nije bila dalje od osmine finala, dok je na ostalima barem jedanput stizala najmanje među posljednje četiri, 2004. u Roland Garrosu i na US Openu i korak dalje, do finala.

Aktualnu olimpijsku pobjednicu u polufinalu čeka druga nositeljica Serena Williams, koja je na putu do 5:7, 7:5 i 6:1 protiv Svjetlane Kuznjecove preživjela i početnu vrućinu i suparničin servis za pobjedu kod 5:4 u drugom setu. Osmopostavljena Ruskinja vodila je sa 7:5 i 5:3, ali nije završila posao.

Kako je i priznala nakon pobjede, Sereni je dosta pomoglo zatvaranje krova nakon izgubljenog prvog seta, zbog čega su igračice 30-ak minuta u svlačionicama čekale nastavak meča. Po povratku joj nije odmah krenulo najbolje, očito je trebalo vremena za prilagodbu novim uvjetima, no na koncu je ipak pronašla put.

Serenina pobjeda spriječila je mogućnost da polufinale bude potpuno rusko - podsjetimo, u gornjem dijelu ždrijeba će se za finale boriti Dinara Safina i Vera Zvonareva, dok su u donjoj polovici Rusi dočekali Dementijevu i bili samo gem daleko od prolaska Kuznjecove. Još jednom se potvrdilo da nema otpisivanja Williams čak ni nakon što je već "na konopcima".

Serena i Dementijeva će u polufinalu osmi put stajati na suprotnim stranama mreže. Williams je dobila prva četiri, a Ruskinja posljednja tri dvoboja, uključujući i nedavnih uvjerljivih 6:3, 6:1 u polufinalu Sydneyja.

Tenisačice, četvrtfinale: Dementijeva (Rusija, 4) - Suarez Navarro (Španjolska) 6:2, 6:2, S. Williams (SAD, 2) - Kuznjecova (Rusija, 8) 5:7, 7:5, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!