Tenis

Rusko-američki obračun u finalu

Antonija Pavlić • četvrtak, 29.01.2009.
Rusko-američki obračun u finalu
Foto: EPA

Centralni teren Melbourne Parka službeno će u ženskom dijelu turnira zatvoriti druga i treća nositeljica, Amerikanka Serena Williams i Ruskinja Dinara Safina, koje su u današnjim susretima polufinala bile bolje od Jelene Dementijeve, odnosno Vere Zvonareve...

Serena Williams je, u ponovno danas vrućim uvjetima u Melbourneu (40°), prilično lako nadigrala do u ovoj godini neporaženu Jelenu Dementijevu i tako izborila svoje četvrto finale na turniru (tri je osvojila), u kojem će rekete ukrstiti sa štićenicom našega Željka Krajana, Dinarom Safinom.

Drugopostavljena je Amerikanka Dementijevu u prvom setu slomila tek u osmoj igri, kada je breakom otišla na 5:3, a ubrzo potom i potvrdila set suverenim serviranjem. Mlađa sestra Williams je već u prvom setu upisala šest aseva i niti jednu dvostruku pogrešku, dok je Ruskinja u rubriku neforsirane pogreške 'upisala' osam.

Vezane vijesti

Drugi je set donio pak spektakularan tenis, posebice u prvom gemu, kada je Dementijeva sačuvala čak tri break lopte i upisala prednost od 1:0, u igri koja je trajala 14 minuta i u kojoj je šest puta na semaforu stajao neodlučen rezultat.

U sljedećem je gemu Ruskinja po prvi put u meču uspjela slomiti Williams na servisu i upisati 2:0, te držati tu prednost sve do pete igre, kada je zahvaljujući dvostrukim pogreškama ruske tenisačice Amerikanka vratila rezultat na 2:3. U tom su gemu tenisačice odigrale i daleko najbolji poen u susretu, kada su izmijenile 40 dodavanja, da bi na kraju Serena Williams spetljajući se na osnovnoj crti poklonila poen Ruskinji.

Serena je potom u sljedećem gemu poravnala rezultat na 3:3 da bi odmah ponovno osvojila break i dignula rezultat na 4:3. Dementijeva se vratila u osmoj igri, no Amerikanka odmah pojačava tempo, uzima servis i u sljedećoj igri zaključuje meč.

U drugom je polufinalnom susretu prvi finale Australian Opena izborila Ruskinja Dinara Safina, otvorivši si time mogućnost i da pobjedom u finalu preuzme broj jedan na WTA ljestvici od Jelene Janković, koju je na AO izbacila Marion Bartoli u trećem kolu.

Safina je tokom cijeloga meča gotovo, dominirala, ubacila 4 asa, osvojila 66 posto poena na prvom i 43 na drugom servisu te velik broj izlascima na mrežu. Napravila je Ruskinja naravno, i njezinih karakterističnih gomilu neforsiranih pogrešaka, čak 42, od čega 27 u posljednjem setu.

Njezina današnja suparnica, Vera Zvonareva, imala je pak puno manje neforsiranih pogrešaka od sunarodnjakinje (19), no i nešto manje uspješnih izlazaka na mrežu i osvojenih poena na servisima, koji su na koncu odlučili u korist treće igračice svijeta. Safina je od 11 break lopti iskoristila njih pet, dok je Zvonareva od devet mogućnosti za obrat iskoristila tri...

Australian Open, polufinale:
Safina (Rusija, 3) - Vera Zvonareva (Rusija, 7) 6:3, 7:6
Serena Williams (SAD, 2) - Elena Dementieva (Rusija, 4) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!