Tenis

Federer na Samprasovom tragu

Ivor Krapac • četvrtak, 29.01.2009.
Federer na Samprasovom tragu
Foto: EPA

Roger Federer stigao je korak do željenog četvrtog naslova na Australian Openu i poravnanja s Peteom Samprasom na vrhu vječne ljestvice Grand Slam pobjednika. Drugopostavljeni Švicarac je u polufinalu ponovno pokazao previše za Andyja Roddicka, koji mu je redovita mušterija na Grand Slam turnirima, a ni u ukupnom međusobnom omjeru ne stoji dobro...

Roger Federer možda i može koji put izgubiti od Andyja Roddicka, u dosadašnjih 17 međusobnih susreta Amerikanac je ubilježio dvije pobjede, no na Grand Slam turnirima očito baš nikako. U današnji polufinalni ogled u Melbourne Parku ušao je sa 6-0 u dvobojima na četiri najveća, a za sedmu pobjedu pobrinuo se bez ispuštenog seta, slavivši sa 6:2, 7:5 i 7:5.

Kako je njegov novi trener Larry Stefanki i najavio uoči polufinala, Roddick je u današnji meč ušao s agresivnijim pristupom od svojeg uobičajenog, češće izlazeći na mrežu, no ni to mu nije donijelo većeg ploda. U prvom setu potonuo je s dva izgubljena servisa, u preostala dva seta pružio bolji otpor, no dva Federerova breaka u završnici, oba puta kod 5:5, riješila su stvar.

Vezane vijesti

Federer je ovom pobjedom nastavio gotovo savršen niz dolazaka do Grand Slam finala započet osvajanjem Wimbledona 2005. godine. Od tog turnira izborio je još 13 finala na četiri najveća, uključujući i osigurano danas, a jedini put da je zaustavljen ranije dogodio se lani na Australian Openu uz polufinalni poraz od Novaka Đokovića. Konstanta uspjeha kakvu nema nitko drugi - bio u boljoj ili slabijoj formi, Švicarac je uvijek u stanju doći daleko.

U nedjelju u finalu dočekat će boljeg iz španjolskog polufinalnog ogleda Rafaela Nadala i Fernanda Verdasca, koji je na rasporedu u petak ne prije 9,30 ujutro po našem vremenu. Federer će u završnom meču turnira imati već spomenuti dodatni motiv - ukoliko uzme naslov, bit će mu to 14. na Grand Slam turnirima, čime bi se na ljestvici najboljih svih vremena izjednačio s Peteom Samprasom.

Tenisači, polufinale: Federer (Švicarska, 2) - Roddick (SAD, 7) 6:2, 7:5, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!