Tenis

"Ponoviti brata - ostvarenje sna"

Ivor Krapac • četvrtak, 29.01.2009.
"Ponoviti brata - ostvarenje sna"
Foto: EPA

Dinara Safina samo je meč daleko od dolaska do svog prvog Grand Slam naslova u karijeri. Nakon polufinalne pobjede u ruskom ogledu s Verom Zvonarevom, Safina je istaknula nadu da će stići tamo gdje je već bio brat Marat, pobjednik Australian Opena prije četiri godine...

Prilika za prvu Grand Slam titulu je velika stvar sama po sebi, a mogućnost reprize Maratovog uspjeha iz 2005. poslužit će kao dodatni motiv. Dinara Safina je pod trenerskom rukom Željka Krajana jednostavno procvjetala, stariji brat više nema razloga za kritike kakve je nekad bez ustručavanja znao javno poslati sestri.

"Bilo bi fantastično imati isti trofej kojeg je uzeo i brat, to bi mi bilo kao ostvarenje sna", kazala je trećepostavljena 22-godišnja Ruskinja, kojoj je najbolji dosadašnji rezultat na Grand Slam turnirima prošlogodišnje finale Roland Garrosa, kad ju je nadjačala Ana Ivanović.

Vezane vijesti

Na Australian Openu nikad prije nije bila dalje od trećeg kola, no sve se promijenilo početkom ove sezone, za koju se očito odlično pripremila. I sama je priznala nakon četvrtfinalne pobjede nad Jelenom Dokić, uputivši zahvalu Krajanu i još jednom Hrvatu, kondicijskom treneru Dejanu Vojnoviću.

Toliko je spremna da joj veći problem nije predstavljao ni izazov Vere Zvonareve, koja ju je lani svladala u sva tri međusobna susreta: "Ovo je nova godina, danas sam se osjećala ugodno na terenu, nisam imala problema s igrom."

Sve je bilo drugačije u odnosu na osminu finala protiv Alize Cornet, u kojoj se Safina izvukla uz dvije spašene meč-lopte i izdanje nakon kojeg je optužila samu sebe za pretjeranu pasivnost: "Ovog puta sam bila puno agresivnija nego u prethodnim mečevima, barem sam nešto pokušavala - bilo je promašaja, no išla sam na winnere... Potpuno drugačija igra nego ranije."

Sličan pristup bit će potreban u subotu u finalnom ogledu sa Serenom Williams, kojem će Safina, kako je najavila, pristupiti kao bilo kojem drugom meču. Barem će pokušati, tu ideju nije lako provesti u djelo u finalu - teško je gurnuti u drugi plan misli da je trofej tako blizu.

No, do mogućeg naslova ima još posla - iako Dinara već nakon polufinala nije izbjegla pitanje kako će proslaviti ukoliko se dogodi. Očito neće kao stariji brat, koji je častio votkom nakon svoje prve Grand Slam titule, 2000. na US Openu: "Ne pijem alkohol, uglavnom sam na vodi... Maksimalno što mogu je čaša vina." Ako uzme titulu, slavlje će očito biti nešto mirnije - barem njeno.

Dok je Safina imala razloga za zadovoljstvo nastupom u polufinalu, Vera Zvonareva požalila se da joj nije najbolje sjelo igranje pod zatvorenim krovom Rod Laver Arene zbog još jednog paklenski vrućeg poslijepodneva u Melbourneu: "Uvjeti su bili potpuno različiti nego u ranijim mečevima, a meni obično treba dosta vremena za prilagodbu drugačijim uvjetima... Igralo se pod krovom i to je promijenilo stvari, nisam mogla naći svoj pravi ritam."

"Dinara je bila konstantnija nego sam ja bila, servirala je bolje od mene, to je napravilo razliku", dodala je Zvonareva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!