Tenis

Nadal iščupao maratonsku pobjedu

Vedran Babić • petak, 30.01.2009.
Nadal iščupao maratonsku pobjedu
Foto: EPA

U jednom od najboljih mečeva u povijesti Australian Opena prvi nositelj Rafael Nadal je u meču koji je trajao preko pet sati sa 6:4 u odlučujućem setu izbacio sunarodnjaka Fernanda Verdasca i pridružio se Rogeru Federeru u nedjeljnom finalu...

Bio je to nezaboravan meč. Meč koji je od prvog do zadnjeg udarca u sebi sadržavao kvalitetu i zapanjujuće udarce prvog i 14. nositelja. Na kraju, nakon točno pet sati i 14 minuta igre Rafael Nadal je pobijedio Fernanda Verdasca sa 6:7 (4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (1), 6:4 te izborio svoje prvo finale na Australian Openu, a ukupno 40. u karijeri. Najboljem tenisaču svijeta to je sedma pobjeda iz isto toliko međusobnih okršaja, a važno je spomenuti i podatak da je ovo bilo prvo Grand Slam polufinale u kojem su sudjelovala dva ljevaka još od Roland Garrosa 1992., kada su se sastali Henri Leconte i Petr Korda.

Već sami uvod meča Nadal - Verdasco dao je naslutiti da nas čeka spektakularan meč. Nakon nervoznog prvog servis gema, stariji od dvojice Španjolaca počeo se opuštati i polako diktirati ritam igre eksplozivnim i snažnim udarcima s osnovne linije. Nagrada je umalo stigla u četvrtom gemu, kada je na prvoj break lopti Verdasco promašio relativno jednostavan smash nakon lijepo izrađenog poena. U 11. gemu Verdasco je položio prvi pravi ispit kada je izvukao dvije nevezane break prilike. U tie breaku Nadal je poveo 3:1, ali je od narednih sedam poena umaški pobjednik dobio šest i osvojio prvi set koji je trajao 75 minuta.

Vezane vijesti

U nastavku tenisač s Mallorce zaigrao je s puno više angažmana, a njegovi udarci su postajali sve jači i sigurniji. Do osmog gema nije bilo uzbuđenja, a onda je Verdasco morao spasiti četiri nevezane break lopte. Ipak, u sljedećem servis gemu Nadalova upornost se isplaćuje i nakon spektakularnog poena koji mu je osigurao set loptu, meč je poravnat. Nadal je u drugom setu napravio svega tri pogreške.

Treći set bio je čista suprotnost prva dva, u kojima smo vidjeli samo jedan oduzeti servis. Naime, Nadal je dvaput stigao do prednosti (2:0 i 4:2), ali u oba slučaja propustio je potvrditi break. Set je kvalitetom ipak kaskao za prethodna dva, ali peterostruki osvajač Grand Slam naslova je sa 7:2 u 13. igri poveo s 2:1 u setovima. Ovaj set trajao je četiri minute duže od prvog, dakle 79 minuta!

U četvrtom setu nije bilo break lopti, no zato je Verdasco imao problema s lijevom cjevanicom, zbog čega je u dva navrata pozvao liječničku pomoć. U tim trenucima Madriđanin je izgledao kao izgubljeni slučaj, a jedino su ga fantastični servisi i munjeviti udarci s osnovne crte držali na životu. Međutim, njegov kasniji govor tijela uvjerio nas je kako su ti problemi iza njega te da je spreman otići do kraja. U trećem tie breaku meča Verdasco je odigrao savršeni tenis i sa 7:1 izborio odlučujući set.

U njemu je Nadal dominirao, propustivši ukupno četiri break lopte u drugom, šestom i osmom gemu, prije nego što je u desetom gemu na trećoj meč lopti Verdasco napravio tek četvrtu dvostruku pogrešku u meču. Oba tenisača su se oprostila u korektnom tonu, zagrlivši se odmah po završetku. Bila je to noć za pamćenje svjetskog broja jedan, ali nemojmo propustiti priliku i čestitati 25-godišnjem Verdascu, koji je bio dijelom uistinu briljantnog meča.

U prilog tome idu i statistički podaci, koji kažu kako je Verdasco imao nevjerojatnih 95 izravnih poena naspram 52 Nadala, uz 20 asova, ali je zato napravio i trostruko više pogrešaka (76-25). Koliko je meč bio izjednačen svjedoči i činjenica da je Nadal u konačnici osvojio tek jedan poen više od svog suparnika (193-192). Dovoljno za pobjedu koja mu osigurava novi, ukupno 19. obračun s najvećim rivalom Rogerom Federerom. Nadal trenutno vodi 12-6, ali pitanje je koliko će snage ostati u tijelu Španjolca uoči još jednog, za njega velikog meča.

Australian Open, polufinale: Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Fernando Verdasco (Španjolska, 14) 6:7 (4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (1), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!