Tenis

Ostanak glavni cilj

Ivor Krapac • petak, 30.01.2009.
Ostanak glavni cilj
Foto: Kristijan Komarica

Dok će se vodeći hrvatski tenisači idućeg tjedna boriti za ATP bodove na PBZ Zagreb Indoorsu, žensku reprezentaciju predvođenu izbornikom Goranom Prpićem očekuje put u Tallinn. U glavnom estonskom gradu odigrat će se susreti Prve skupine Euroafričke zone Fed Cupa...

Hrvatske tenisačice su se lani porazom od Srbije oprostile od Svjetske skupine II, a u Talinnu će prvi cilj biti ostanak u najjačoj skupini Euroafričke zone. Takav joj je službeni naziv, no s obzirom da u Estoniji neće biti afričkih reprezentacija, dovoljno ju je zvati europskom.

Prpić je za susrete u Talinnu pozvao Jelenu Kostanić-Tošić, Sandu Mamić, Petru Martić i Anu Vrljić, a uz Hrvatsku, u Estoniji će nastupiti još 14 reprezentacija - Austrija, Mađarska, Rumunjska, Bjelorusija, Danska, Luksemburg, Slovenija, BiH, Estonija, Nizozemska, Švedska, Bugarska, Velika Britanija i Poljska.

Natjecanje na turniru koji traje 4. - 7. veljače podijeljeno je u dvije faze - prvi dio u po četiri skupine, po sistemu svatko sa svakim, a drugi u dodatnom razigravanju. Četiri prvoplasirane reprezentacije po skupinama bore se za dva raspoloživa mjesta u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu II, dok će posljednjeplasirane po skupinama tražiti ostanak u ovom rangu natjecanja. U skupinu II Euroafričke zone ispast će dvije najslabije reprezentacije u tom razigravanju.

Za razliku od Svjetske skupine, u susretima ove zone su za ukupnu pobjedu potrebna dva boda, a igraju se samo tri meča - prvo se sastaju drugorangirane, potom vodeće igračice reprezentacija, dok su za kraj ostavljeni parovi.

Hrvatska će u Talinnu imati ozbiljnu konkurenciju s obzirom da će, kako je upozorio Prpić, tu biti i niz reprezentacija sa zvučnijim igračicama od naših. Agnieszka Radwanska i Marta Domachowska nastupit će za Poljsku, Niculescu, Cirstea i Olaru za Rumunjsku, Wozniacki za Dansku, Azarenka za Bjelorusiju, Pironkova za Bugarsku, Paszek za Austriju...

"Realna opcija bila bi nam ostati u ovoj skupini i nadati se da će se kvaliteta našeg ženskog tenisa popraviti da bismo mogli vjerovati u povratak u Svjetsku skupinu", kazao je hrvatski izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!