Zimski sportovi

Veliko iskušenje za Kostelića

Antonija Pavlić • petak, 30.01.2009.
Veliko iskušenje za Kostelića
Foto: Davor Sajko

Težak ritam siječnja najboljim svjetskim skijašima već ovoga vikenda donosi nova nadmetanja u Svjetskome kupu. Stazu u Garmisch-Partenkirchenu sutra bi tako i službeno trebali 'isprobati' spustaši, dok će u nedjelju skije ukrstiti najbolji tehničari...

Za posljednju postaju Svjetskoga kupa prije odlaska na svjetsku smotru u Val d'Isere, ove je godine izabran njemački Garmisch Partenkirchen. Najbolji hrvatski skijaš i trenutno vodeći u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, Ivica Kostelić, u ovom je njemačkom zimovalištu u dogovoru s trenerima odlučio odraditi samo nedjeljni slalom, kako bi u toj utrci ostvario što bolji rezultat i bio nešto odmorniji na samoj svjetskoj smotri.

Nenastupanjem u spustu, na sebe je ipak preuzeo i stanoviti rizik gubljenja prve pozicije u ukupnom poretku, budući da bi na vrh, ukoliko sutra ubilježi 100 bodova, mogao zasjesti Aksel Lind Svindal.

Norvežanin je, međutim, ove sezone samo jednom upisao rezultat u najbolja tri, i to pobjedu na stazi na kojoj je prošle godine doživio težak pad - Beaver Creeku. Od ostalih njegovih spustaških rezultata možemo izdvojiti još jedino 7. mjesto iz Lake Louisea, dok je posljednje utrke nerijetko završavao i iza 15. mjesta, u Val Gardeni čak i izvan kruga osvajača bodova.

Teško je stoga za vjerovati kako bi Svindal mogao preteći Ivicu ovoga vikenda, izvjesnije je da to pođe za skijom ipak Benjaminu Raichu, koji će u spustu vjerojatno ubilježiti nešto bodova, dok bi u slalomu mogao i iznenaditi i biti visoko pozicioniran. Tu je naravno i Jean Baptiste-Grange, koji će se ipak orijentirati samo na borbu za primat u slalomu, gdje mu oponente vodi upravo naš Ivica, sa 28 bodova zaostatka.

Sutrašnji spust, međutim, ipak neće proći bez crveno-bijelih "kockica". Odlične rezultate najavio je izvrsnim nastupima na ovotjednim treninzima, a posebno današnjim 21. mjestom, Natko Zrnčić-Dim, koji je istaknuo odličnu 'konstrukciju' staze u Garmischu: "Staza je iznimno zanimljiva, ima sve što spust treba i što meni osobno odgovara: strminu, tri velika skoka... Mali problem ovih su dana bili vremenski uvjeti koji su bili veoma loši, no vjerujem se da će se i to popraviti do utrke."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!