Košarka

Hrvati u središnjim dvobojima

Branimir Korać • subota, 31.01.2009.
Hrvati u središnjim dvobojima

Diljem Europe ovog vikenda igra se niz zanimljivih dvoboja u nacionalnim prvenstvima. U nekima od njih u naslovnim ulogama bit će i naši internacionalci i to u Italiji, Rusiji i Njemačkoj...

Španjolska: Gran Canaria na ispitu

21. kolo španjolske ACB lige ne donosi neke velike derbije, a najzanimljiviji dvoboj odigrat će se večeras u Barceloni. Neugodna Gran Canaria pokušat će iznenaditi Barcelonu i potvrditi kako dobri rezultati ove sezone nisu slučajnost. Gran Canariju će predvoditi Carl English koji u siječnju igra sjajno i glavni je kandidat za MVP-a mjeseca.

S druge strane Barcelona ima najbolji ulazak u sezonu u posljednjih šest godina, Juan Carlos Navarro prvo je ime momčadi, a u posljednje vrijeme sve više se ističe i Fran Vazquez. Svi pokazatelji govore kako bi Barcelona trebala slaviti u ovom susretu, ali Gran Canaria je već ove sezone u niz navrata pokazala kako je dobra momčad i neće se samo tako predati.

Gosti se pouzdaju i u svog trenera Salvu Maldonada koji zna kako se pobjeđuje u Blau Grani. Naime već je ostvario četiri gostujuće pobjede protiv Barcelone i to dvaput s Manresom, jednom s Tau Ceramicom i prije dvije sezone s Gran Canarijom 74:71.

Ovo je ujedno i jedini susret ACB lige koji će biti odigran večeras, ostali susreti na rasporedu su u nedjelju.

Baltička liga: Držanje koraka s Lietuvosom

Lietuvos Rytas u Baltičkoj ligi polako odmiče svojim pratiteljima stoga će vrlo važan biti današnji dvoboj između Žalgirisa i Rige. Obje momčadi još uspijevaju zadržati korak s Lietuvosom, a za preuzimanje/čuvanje druge pozicije trebat će im pobjeda u međusobnom dvoboju. Žalgiris je nakon ispadanja iz Eurolige posve usredotočen na litavsko prvenstvo i Baltičku ligu, jednako kao Riga na latvijsko prvenstvo i BBL nakon što je ispala iz Eurokupa.

Ako se vratimo na početak sezone, obje momčadi su od onda oslabljene što zbog ozljeda važnih igrača, a što zbog odlazaka ključnih igrača. Lošije je tu prošla Riga koja je ostala bez trojice ključnih protagonista s početka sezone, no još uvijek se drži u vrhu unatoč tome što je s pet stranaca spala samo na Litavca Mazutisa. Dokaz tome je i pobjeda u prošlotjednom derbiju protiv Kaleva.

No u Kaunasu će im biti vrlo teško. Domaći teren bit će velika prednost Žalgirisa koji će igrati i za 400 bolesne djece kojima će donirati sav prihod od ulaznica, a igrači će se odreći i premija za današnji susret u korist oboljele djece.

Francuska: Chalon traži iskupljenje

Derbi kola u Francuskoj igran je u petak navečer u kojem je Orleans još jednom pokazao kako je zasluženo vodeća momčad lige. Najzanimljiviji susret ostalog dijela programa bit će odigran večeras od 20 sati u Chalonu gdje Elan Chalon dočekuje Le Mans.

Domaćin je nakon posljednja dva poraza od Nancyja i Strasbourga doživio dosta negativnih kritika u medijima i susret protiv Le Mansa shvaćaju kao priliku za iskupljenje. Jasno je kako će imati težak posao obzirom da igraju protiv izuzetno jakog protivnika i treće momčadi na ljestvici. No izbora nemaju. Nalaze se na graničnoj poziciji za ulazak u doigravanje i svaki poraz bi ih približio društvu koje drži pozicije od devetog pa čak do pretposljednjeg mjesta.

Dobra vijest po Chalon je neizvjesna situacija oko Briana Chasea koji bi mogao propustiti ovaj dvoboj iako trener Le Mansa najavljuje kako će putovati s momčadi i pred sam početak susreta bit će odlučeno da li će nastupiti.

Grčka: PAOK u nemogućoj misiji

U nedostatku nekih većih dvoboja, u Grčkoj će svjetla reflektora biti usmjerena prema dvoboju Panelliniosa i PAOK-a. PAOK ima tešku, gotovo nemoguću misiju dolaska do pobjede na neugodnom gostovanju kod Panelliniosa. U kratko vrijeme ostali su bez Vassiliadisa i Mulaomerovića, a na gostovanje nije otputovao niti Christos Charissis koji je ozlijeđen.

"Teško je za svaku momčad kada izgubi dva ključna igrača kao što smo mi to izgubili. Znamo kako je to teško gostovanje, ali nemamo što izgubiti. Moramo sakriti naše slabosti i pokušati odigrati dobro te iznenaditi. Tijekom tjedna igrali su i u Eurokupu te se nadamo kako su barem malo umorni", najavio je ne baš optimistično susret PAOK-ov veteran Dejan Tomašević.

Panellinios će pobjedom pokušati zadržati korak za trećeplasiranim Arisom koji ne bi smio imati težak posao kod slabog Egalea.

Njemačka: Perkovićev EWE ne želi biti samo iznenađenje

Derbi 19. kola njemačke Bundeslige igra se večeras u 20 sati u Oldenburgu. Domaći EWE Baskets u već rasprodanoj EWE Areni ugostit će trećeplasiranu momčad prvenstva Telekom iz Bonna.

Bit će to velik dvoboj dvije momčadi koje ove sezone iznenađuju dobrim igrama. Telekom i dalje vodi veliku borbu s ozljedama, ali trener Koch odbija se izvlačiti na taj faktor već smatra kako im je to samo dodatni izazov. Oldenburg pak nema takvih briga, rasterećen problema s bolesti i ozljedama dočekuje Telekom s kojim je već ove sezone odigrao dva neizvjesna dvoboja u prvenstvu i Kupu. U oba slučaja uspješniji je bio Telekom i Perkovićeva momčad tražit će osvetu.

Poljska: Prokom učvršćuje vrh

Derbi kola u poljskom prvenstvu igra se u Sopotu gdje vodeći Prokom ugošćuje Kotwicu. Gosti predvođeni najmlađim trenerom lige Sebastianom Machowskiem najveće su iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone, međutim, u Sopotu će vrlo teško do bodova.

Domaćin igra sve bolje, a sada je i dodatno pojačan Tyronom Brazeltonom i Qyntelom Woodsom koji će se upravo u ovom susretu predstaviti navijačima. U slučaju iznenađenja, Kotwica bi sačuvala treću, a možda čak i uhvatila drugu poziciju na ljestvici te tako došla korak iza najbolje poljske momčadi.

Rusija: Popović i Lončar kod jakog Himkija

Najzanimljiviji dvoboj ruskog prvenstva ovog vikenda igra se u Moskvi. Himki ugošćuje Uniks iz Kazana naših Marka Popovića i Krešimira Lončara. Himki iz Moskovske regije ima sjajnu momčad predvođenu Garbajosom, Delfinom, Palacijom i trenerom Sergijom Scariolom i u susret ulazi svakako kao favorit.

Međutim, Uniks igra dobro ove sezone, a jednako tako dobro igraju i naši reprezentativci Popović i Lončar. Lončar se brzo prometnuo u jednog od najvažnijih igrača momčadi iz Kazana dok se Popović nakon problema s ozljedama također sve više nameće. Ovaj dvoboj dolazi za obje momčadi nakon poraza u Eurokupu i svakako će tražiti pobjedu.

Italija: Montepaschi napokon pada?

Jedina neporažena momčad talijanskog prvenstva, Montepaschi iz Siene, bit će na iskušenju u Trevisu kod Benettona. Uzdrmani porazom od Cibone u Euroligi, gosti će tražiti pobjedu koja bi ih vratila na pravi put, a isto tako i zadržali bi niz nepobjedivosti u talijanskom prvenstvu.

S druge strane Benetton također ima svoju računicu u kojoj očekuje pobjedu. Naš Sandro Nicević svakako će imati težak posao pod obručima s pokretljivim i vrlo neugodnim centrima Siene.

Domaćin neće u ovom susretu moći računati na Radoslava Rančika što znači da bi Nicević ponovno trebao imati veliku minutažu i dosta toga na svojim leđima. Tradicija je na strani Benettona koji ima 33 pobjede naspram 23 Montepaschija, ali povijest je jedno, a sadašnjost drugo.

Foto: unics.ru

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!