Tenis

Rafaelovo novo kraljevstvo

Ivor Krapac • nedjelja, 01.02.2009.
Rafaelovo novo kraljevstvo
Foto: EPA

Rafael Nadal pospremio je još jedan trofej u sve bogatiju riznicu velikih naslova. Sudar prvog i drugog na svijetu u finalu Australian Opena otišao je na stranu sjajnog ljevorukog Španjolca, koji je zadao novu gorku pilulu Rogeru Federeru i istodobno osigurao samom sebi ulazak u povijesne knjige...

Za pravi meč su potrebna dvojica, i iako Roger Federer još satima ili danima vjerojatno neće imati taj osjećaj, i on je odigrao dobro u lovu na svoju 14. Grand Slam titulu u karijeri. Federer je tražio ulazak u povijest sa šansom da se poravna s Peteom Samprasom na vrhu vječne ljestvice pobjednika Grand Slam turnira, no Nadal je ponovno bio jači - borba za naslov u Melbourneu okončana je sa 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6 i 6:2 u korist prvog na svijetu, koji je time prvi put u karijeri slavio na Australian Openu.

Španjolci nikad nisu imali pobjednika na ovom turniru, nikad nisu imali pobjednika ni na nekom Grand Slam turniru na tvrdoj podlozi, ali Nadal je već lani u Wimbledonu pokazao da je u stanju pomaknuti granice u bogatoj teniskoj povijesti te zemlje. Nije bilo podjednako uzbudljivo kao prošle godine na londonskoj travi, takvo finale je ipak teško ponoviti, no poveznica je što je 22-godišnjak iz Manacora ponovno bio bolji u petom setu, ubilježivši 13. pobjedu u 19 međusobnih susreta s Federerom.

Vezane vijesti

Trofej iz ruku Roda Lavera, po kojem je središnji stadion Australian Opena dobio ime, Nadal je zaslužio nakon četiri sata i 22 minuta velike borbe, u meču u kojem je imao uspona i padova, ali na koncu ipak izdržao novi maraton nakon prekjučerašnjeg u polufinalu protiv Fernanda Verdasca. Oporavak nakon tog pet sati i 15 minuta dugog meča nije bio lak, no vjerojatno mu je pomoglo što ga je čekalo finale - dan u kojem se izvlače sve rezerve koje su ostale.

Nakon što je uz okretanje minusa od 4:2 dobio prvi set, pa propustio break prednosti u drugom, svjetski broj jedan znao je da će mu biti potrebno baš to, izvlačenje svih rezervi koje ima na raspolaganju. Na koncu, pokazalo se da ih je bilo dovoljno da izdrži do kraja, uz potpunu dominaciju protiv potonulog suparnika u petom setu.

Osim tog pada na kraju, Federer će iz poraza ponajviše pamtiti svoje propuštene prilike. Bilo ih je sasvim dovoljno, pogotovo u izgubljenom trećem setu - imao je 0:40 kod 4:4 i 15:40 i prednost kod 5:5, no na tim ključnim break-loptama pomalo je povukao ručnu kočnicu, mogao odigrati i agresivnije, dok se Nadal nije plašio potegnuti kad mu je najviše trebalo.

Nijanse, uostalom, dovoljno će reći podatak da je Federer na koncu ukupno osvojio jedan poen više u meču, 174 prema Nadalova 173. No, kao i već bezbroj puta u tenisu, potvrdilo se da nije važno koliko poena osvojiš - već koje osvojiš.

Australian Open, tenisači, finale: Nadal (Španjolska, 1) - Federer (Švicarska, 2) 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!