Zimski sportovi

"Počašćena sam i iznimno sretna"

Antonija Pavlić • nedjelja, 01.02.2009.
"Počašćena sam i iznimno sretna"
Foto: EPA

Braniteljica naslova ukupne pobjednice Svjetskoga kupa i trenutno vodeća u tom poretku, i danas je bila nedodirljiva za ostatak svijeta. Druga pobjeda u samo dva dana, 18. u karijeri i peta u četvrtoj disciplini ove godine, lansirala je Lindsey Vonn na diobu prvog mjesta najboljih američkih skijašica s Tamarom McKinney. Predstojeće Svjetsko prvenstvo dat će nam odgovore na mnoga pitanja. Može li Amerikanka rekorde stvarati i izvan vlastite domovine?

Na stazi koju je postavio njezin trener Alex Hodlmoser, Lindsey je deklasirala konkurenciju i upisala prvu superveleslalomsku pobjedu u sezoni: "Staza je bila teška, prilično zahtjevna, moj trener Alex ju je vrlo dobro postavio, a i podloga je bila ledena i pomalo neravna. Znala sam koja je prava putanja za dobar rezultat, kako generirati brzinu s gornjeg na donji dio staze i taj sam plan veoma dobro izvršila u djelo, imala sam brze skije i sve mi se poklopilo", oduševljena je bila, vrlo vjerojatno, buduća američka skijaška rekorderka.

"Jako sam uzbuđena što na all-time ljestvici najboljih američkih skijašica dijelim prvo mjesto s Tamarom (op.a McKinney). Bila je izvanredna skijašica, legenda američkog alpskog skijanja i osjećam se iznimno počašćeno što sam uopće stigla do broja njezinih pobjeda. Sretna sam što me ljudi spominju u istoj rečenici s njom, uistinu je jedna izvanredna osoba."

Imala je prva skijašica svijeta danas, osim prednosti 'posjedovanja' postavljača staze, kraj sebe i velikog savjetnika, koji je stazu u Garmischu prošao nebrojeno mnogo puta: "Važno mi je bilo što sam uza sebe imala supruga Thomasa koji je ovu stazu prošao puno puta, kada su se na njoj još natjecali skijaši. Rekao mi je gdje trebam ići snažno, gdje moram potegnuti 'ručnu', koji su dijelovi opasni, zamkoviti. To mi je dalo puno samopouzdanja, znala sam što i gdje trebam napraviti i bila sam potpuno pripremljena za sve što me čekalo."

Peta pobjeda u sezoni stigla je danas Amerikanki u četvrtoj disciplini, što je ujedno i rekordno postignuće u povijesti američkog ženskog skijanja. Kako bi se kvintet upotpunio, ostaje još samo pokušaj slavlja u veleslalomu: "Stvarno pokušavam što bolje skijati i veleslalom, bilo bi lijepo pobijediti u svih pet disciplina. Činim sve što je u mojoj moći, no mislim da će mi trebati nešto duže da budem potpuno konkurentna, najbolji rezultat mi je još uvijek četvrto mjesto što mi daje nadu da mogu, ali za to će se morati poklopiti puno faktora: okolnosti, sreća, dvije jako dobre vožnje, pravi dan..."

Alpska skijaška karavana nakon ispita u Garmisch Partenkirchenu putuje na 40. Svjetsko prvenstvo, čiji će domaćin ove godine biti francuski Val d'Isere: "Osjećam da sam u svim disciplinama odlično pripremljena, a ovi sjajni rezultati prije prvenstva samo mi dodatno podižu moral. Pokušat ću se sada što bolje psihički i fizički pripremiti, svjesna sam da će biti teško, no ja ću se boriti kao i uvijek i nadam se da će sve proći u najboljem redu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!