Tenis

Nadal: "Žao mi je Federera"

Ivana Spahija • nedjelja, 01.02.2009.
Nadal: "Žao mi je Federera"
Foto: EPA

Bez puno razbacivanja velikim riječima, Rafael Nadal u svom je stilu popratio osvajanje prvog hard Grand Slama u karijeri. Skromni kralj tenisa izrazio je žaljenje prema svom najvećem rivalu, Rogeru Federeru, ali i najavio mogući pohod na sva četiri Grand Slama...

Rafael Nadal na jeziku nikad nije toliko dobar kao na terenu. Samozatajni svjetski broj jedan svoj je trijumf u Rod Laver areni, gdje je ispred 15 tisuća ljudi došao do prvog Grand Slam naslova na tvrdoj podlozi u uzbudljivom finalu u kojem je nakon više od četiri sata igre porazio Rogera Federera, popratio riječima "Jako sam sretan".

Bio je to meč u kojem je Švicarac imao ulogu favorita, oboriti rekord Petea Samprasa bio je glavni cilj Federera, ali Rafa je, nakon teškog petosatnog meča protiv Fernanda Verdasca u polufinalu, išetao iz sjene autsajdera i zauzeo glavno mjesto na pozornici. Drugi tenisač svijeta emotivno je doživio dodjelu trofeja i izjavio: "Ovo je zasigurno jedan od mečeva za koje mislim da sam ih trebao ili mogao osvojiti. Ne mogu očekivati da ću kao tenisač pobijediti svaki meč, ali boli kada sam toliko blizu, a izgubim, kao npr. u Wimbledonu prošle godine ili sada na Australian Openu."

Vezane vijesti

Rafa je pomalo u sjeni poraza Federera uspio naglasiti važnost ovog naslova za potvrdu dominacije na drugim podlogama osim zemlje: "Ovo je poseban trenutak za mene, ostvarenje sna. Cijeli svoj život pokušavam poboljšati svoju igru na preostalim podlogama osim zemlje. Danas je bilo puno emocija na terenu, bio sam tamo s najboljim tenisačem kojeg sam ikad vidio, s Rogerom. Žao mi je Rogera, on je pravi šampion, najbolji je, važna je osoba u našem sportu.".

Unatoč pobjedi, prvi tenisač svijeta osjetio je posljedice umora koji potječe još iz polufinalnog meča: "Iako je ovo poseban trenutak, nisam imao vremena uživati u njemu jer sam preumoran. Otišao sam u svlačionicu i osjetio vrtoglavicu. U isto vrijeme sam sretan, ali mi je i dosta teško".

Šesti Grand Slam naslov u karijeri 22-godišnjeg Španjolca dovoljno govori o kvaliteti sadašnjeg broja jedan, koji se nada kako na ovome neće stati. "Za sada imam šest naslova i zadovoljan sam s njima. Naravno da ću nastaviti poboljšavati svoju igru i pokušati nastaviti osvajati mečeve i naslove. Ali sve je vrlo teško, svaki od njih je vrlo teško osvojiti. Ne znam hoću li osvojiti više ijednog, ali ću se nastaviti truditi. Nikad ne znam kad ću stati i zato moram biti skroman i nastaviti raditi kao što radim cijeli svoj život", rekao je Rafa.

Unatoč potvrdi kvalitete na svim podlogama, prvi tenisač svijeta odbija titulu "kralja tenisa": "Nije istina da sam kralj. Osvojio sam važan naslov u karijeri i to je sve. Kada osvojiš važan meč, moraš i prije i poslije njega znati tko si, jer si uvijek isti. Prije meča razgovarao sam s trenerom koji mi je rekao da se borim do kraja i da cijelo vrijeme vjerujem u pobjedu. To sam na kraju i napravio i ispalo je dobro.".

Federer nije morao sakriti razočaranje porazom u meču u kojem mu nije nedostajalo mnogo da dođe do 14. Grand Slama, ali se to ipak nije dogodilo. Mislim da je to bio dobar meč. Imao sam dosta prilika, dva puta break u prvom setu. Nisam ih iskoristio i to me je koštalo na kraju. Bio je to težak meč u kojem, nažalost, nisam dobro servirao i mislim da je to u konačnici i presudilo. Uspio sam osvojiti set na Rafinim servisima sa samo 30 posto svog servisa, ali sam napravio nekoliko glupih dvostrukih pogrešaka. Nisam uspio pronaći ritam na servisu, ali u meču od pet setova to se često događa", rekao je drugi reket svijeta koji je imao prilično nizak postotak prvog servisa tijekom svih pet setova.

Švicarac ipak nije želio potpuno priznati poraz, smatrajući kako je upravo pad u njegovoj igri dao krila Nadalu u posljednjem setu: "Nadal je u petom setu bio težak protivnik kao i mnogi drugi tenisači. U petom setu je sve moguće, u tome je problem. Ne radi se o tome da bolji tenisač dobije, to je ponekad samo pitanje trenutka, a ja sam odigrao loše, kao da sam mu ga predao. No, nema sumnje da je on jedan od najtežih protivnika u petim setovima."

Suze na kraju balade Federer je kasnije pokušao opravdati trenutkom i izjavio kako mu poraz ipak nije pao toliko teško kao što se u prvi mah činilo. "Znate kako je, u prvom trenutku ste razočarani, šokirani i tužni, ali kasnije vas to prođe. Ne možete tada otići u svlačionicu pod hladan tuš, nego ste zaglavljeni tamo i to je najgori osjećaj na svijetu.", kaže Federer koji će na Samprasov rekord ipak još neko vrijeme pričekati. Možda već do idućeg Grand Slama, Roland Garrosa, no tamo već četiri godine postoji samo jedan kralj - Rafael Nadal.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!